Araştırma Makalesi

Trabzon’da Otel Yöneticilerinin Eko Turizm Hakkındaki Görüşleri

Cilt: 24 Sayı: 1 22 Haziran 2021
PDF İndir

Trabzon’da Otel Yöneticilerinin Eko Turizm Hakkındaki Görüşleri

Öz

Bu araştırmanın amacı; Trabzon’daki otel yöneticilerinin Trabzon’un eko turizmi hakkındaki değerlendirmelerini SWOT analizi yöntemi ile ortaya çıkarmaktır. Araştırıma eko turizm açısından şehrin güçlü ve zayıf yönleri ile fırsatlar ve tehditleri belirleyerek eko turizm gelişmesine, turizm sektörüne ve destinasyon yönetimine bir yol göstereceği için önem arz etmektedir. Ayrıca eko turizm faaliyetlerine katılan turistlerin harcamalarının önemli bir kısmını konaklama harcamalarının oluşturduğu düşünüldüğünde, Trabzon’daki konaklama işletme yöneticilerinin bu konudaki düşüncelerinin bilinmesi önem arz etmektedir. Araştırma da Trabzon’da bulunan 5 yıldızlı konaklama işletme yöneticilerine eko turizm ile ilgili sorular yöneltilmiştir. Katılımcılara yöneltilen sorular eko turizm açısından Trabzon’un güçlü ve zayıf yönleri ile fırsat ve tehditleri belirlemeye yönelik sorulardan oluşmaktadır. SWOT analizi yöntemi kullanılarak katılımcılardan alınan cevaplar değerlendirilmiş ve sonuçlar ortaya çıkarılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre Trabzon’un eko turizm açısından en güçlü yanı eşsiz bir doğaya ve kültürel birikime sahip olması iken, en zayıf yanını ise eko turizm bilincinin tam olarak yerleşmemiş olmasıdır. Eko turizm açısından en büyük fırsatı değişen turizm talebine uygun faaliyet alanlarının çokluğu oluştururken, en büyük tehdit unsurunu doğal çevrede yaşanan bozulmalar oluşturmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Arslan , M. (2003). Beyşehir İlçesi ve Yakın Çevresi Turizm ve Rekreasyon Kullanımına Yönelik Peysaj Potansiyelinin Saptanması Üzerine Bir Araştırma. Selçuk Tarım Bilimleri Dergsi , 54.
  2. Avcıkurt, C. (2016). Turistik Ürün Çeşitlendirmesi. Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 239.
  3. Bakırcı , M. (2002). Ekoturizm. İkinci Turizm Şurası (s. 247). Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı.
  4. Bozok, D. (2004). Ekoturizm ve Kaz Dağında Bir Uygulama. 1. Balıkesir Ulusal Turizm Kongresi (s. 439). Balıkesir: Balıkesir Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu.
  5. Demir, C., & Çevirgen , A. (2006). Ekoturizm Yönetimi . Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  6. Drumm, A., & Moore, A. (2005). Ecotourism Development. Virginia: Manual for Conservation Planners and Managers.
  7. Erdoğan , N., & Erdoğan , İ. (2005). Ekoturizm Betimlemeleriyle İletilenlerin Doğası. Gazi Üniversitesi İletişim Dergisi, 12.
  8. Erdoğan, N. (2003). Çevre ve Ekoturizm . Ankara: ERK Yayıncılık.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Turizm (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

22 Haziran 2021

Gönderilme Tarihi

23 Şubat 2021

Kabul Tarihi

12 Nisan 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 24 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Ünlü, H., & Erbaş, A. (2021). Trabzon’da Otel Yöneticilerinin Eko Turizm Hakkındaki Görüşleri. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Dergisi, 24(1), 142-160. https://izlik.org/JA34GY55MC
AMA
1.Ünlü H, Erbaş A. Trabzon’da Otel Yöneticilerinin Eko Turizm Hakkındaki Görüşleri. AHBVTFD. 2021;24(1):142-160. https://izlik.org/JA34GY55MC
Chicago
Ünlü, Hami, ve Ali Erbaş. 2021. “Trabzon’da Otel Yöneticilerinin Eko Turizm Hakkındaki Görüşleri”. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Dergisi 24 (1): 142-60. https://izlik.org/JA34GY55MC.
EndNote
Ünlü H, Erbaş A (01 Haziran 2021) Trabzon’da Otel Yöneticilerinin Eko Turizm Hakkındaki Görüşleri. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Dergisi 24 1 142–160.
IEEE
[1]H. Ünlü ve A. Erbaş, “Trabzon’da Otel Yöneticilerinin Eko Turizm Hakkındaki Görüşleri”, AHBVTFD, c. 24, sy 1, ss. 142–160, Haz. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA34GY55MC
ISNAD
Ünlü, Hami - Erbaş, Ali. “Trabzon’da Otel Yöneticilerinin Eko Turizm Hakkındaki Görüşleri”. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Dergisi 24/1 (01 Haziran 2021): 142-160. https://izlik.org/JA34GY55MC.
JAMA
1.Ünlü H, Erbaş A. Trabzon’da Otel Yöneticilerinin Eko Turizm Hakkındaki Görüşleri. AHBVTFD. 2021;24:142–160.
MLA
Ünlü, Hami, ve Ali Erbaş. “Trabzon’da Otel Yöneticilerinin Eko Turizm Hakkındaki Görüşleri”. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Dergisi, c. 24, sy 1, Haziran 2021, ss. 142-60, https://izlik.org/JA34GY55MC.
Vancouver
1.Hami Ünlü, Ali Erbaş. Trabzon’da Otel Yöneticilerinin Eko Turizm Hakkındaki Görüşleri. AHBVTFD [Internet]. 01 Haziran 2021;24(1):142-60. Erişim adresi: https://izlik.org/JA34GY55MC