Gastronomi müzeleri kültürlerin yiyecek içecek alışkanlıklarının
kaydedilmesini sağlayarak bu tür kültürel değerlerin korunmasını gelecek
nesillere aktarılmasını ve devamlılığını sağlamaktadır. Yiyeceklerin tarihçesi,
üretimi, hazırlanması ile sunumu ve bu aşamasında kullanılan araç gereçler ile
ilgili bilgiler sunan gastronomi müzeleri bölgedeki turizm faaliyetlerinde
sağladığı katkılar açısından önemli bir konuma sahiptir. Bu çalışmada önemli
bir çekicilik unsuru olan 2012 yılında hizmete açılan Oleatrium Zeytin ve
Zeytinyağı Tarihi Müzesi’nin turizmde çekicilik unsuru olarak kullanılması ve
bölgenin turizm faaliyetlerine katkısı incelenmiştir. Araştırma örnek olay
incelemesi şeklinde yürütülmektedir. Zeytinyağı müzesi ile ilgili detaylı
betimlemeler yapabilmek için, gözlem ve
çalışanların görüşleri derlenerek somut olmayan kültürel miras kavramı
kapsamında, gastronomi müzelerinin yeri ve önemi açısından değerlendirilmeye
çalışılmaktadır. Sonuç olarak gastronomi müzelerinin başarılı örneklerinden
biri olan Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi’nin Kuşadası’ndaki turizm faaliyetlerine bir canlılık ve farklılık
kazandırdığı yıldan yıla buraya gelen turist sayısındaki artış ile
ispatlanmaktadır. Aynı zamanda
bu müze bir çekicilik unsuru olarak turistlerin haz duygularına hitap etmekte
ve destinasyonun tercih edilebilirliğini ve gastronomik kimliğini
güçlendirmektedir.
Destinasyon çekiciliği Gastronomi müzesi Oleatrium Zeytin Zeytinyağı Tarihi Müzesi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Turizm (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Haziran 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 22 Sayı: 1 |