Bilgi İletişim Teknolojilerinin Demokrasi İçerisinde Kullanımı ve Dijital Demokrasiye Geçiş

Cilt: 17 Sayı: 4 1 Ekim 2013
Mehmet Ali Zengin
PDF İndir
TR EN

Bilgi İletişim Teknolojilerinin Demokrasi İçerisinde Kullanımı ve Dijital Demokrasiye Geçiş

Öz

Demokrasi çok derin boyutları olan büyük bir serüvendir ve bu yüzyılda da demokrasi kendi rotası boyunca ilerlemeye devam etmektedir. Ancak her serüven gibi demokrasi de modern çağın etkisi altında kendisini yenilemeye ihtiyaç duymaktadır. Bugün demokrasi kavramını yeni yaşam koşullarına göre tekrar ele alıyoruz. Bu noktada internetin demokrasinin tekrar tanımlanmasında büyük bir rolü olduğunu söyleyebiliriz. Eğer bu çağda teknolojik gelişmelere kapıları kapatmak imkânsız ise dijital dünya algısı içerisinde demokrasiyi yeniden tanımlamak gerekecektir. Diğer yandan bilindiği üzere siyasi katılım demokrasi içerinde önemli bir role sahiptir. Ancak siyasi katılımın önünde engelli olma, yaşlılık ya da mesafe gibi pek çok zorluk ya da engel bulunmaktadır. Dahası bilgi eksikliği dahi siyasi katılım önünde ciddi bir engel olarak görülebilir. Bu noktada dijital demokrasi engelli olma, yaşlılık ya da mesafe gibi tüm engellerin kaldırılması ve siyasi katılım oranlarının artırılmasını önermektedir. Bununla birlikte güvenliğin sağlanması gibi ciddi sorunlar karşısında dijital imkânların kullanılması kolay olmayacaktır

Anahtar Kelimeler

Demokrasi, Siyasi Katılım, İnternet, Seçim, Siyasi Haklar

Kaynakça

  1. ALVAREZ, R. Michael, HALL, Thad E. TRECHSEL, Alexander H. Internet Voting in Comparative Perspective: The Case of Estonia, Political Science and Politics, Vol. 42, No. 3, 2009, s. 503.
  2. BEST, Samuel J. KRUEGER, Brian S. Analyzing the Representativeness of Internet Political Participation, Political Behavior. Vol. 27, No. 2, 2005, s.185.
  3. BISHOP, Matt, WAGNER David, Risk of E-voting, Communications of the Association for Computing Machinery, Vol. 50, No. 1, 2007, s.120.
  4. BOCHSLER, Daniel, Can Internet voting increase political participation? Remote electronic voting and turnout in the Estonian 2007 parliamentary elections, Internet and Voting, Conference Paper, Fiesole, 3-4 June 2010, s.2. (www.eui.eu/Projects/EUDO-PublicOpinion/Documents/ bochslere-voteeui2010.pdf, erişim 10 Kasım 2013)
  5. BRADY, Henry, RICHARD, Johnston, SIDES, John, The Study of Political Campaigns, s. 2, http://home.gwu. edu/~jsides/study.pdf 15 Aralık 2013.
  6. BRAUN, Nadja, Switzerland: External Voting in a Federal State with Direct Democracy, s.230. (http://www.idea.int/publications/voting_from_ abroad/upload/chap10-switz.pdf erişim, 11 Aralık 2013.)
  7. BROX, Brian, SHAW, Daron, Political Parties, American Campaigns and Effects on Outcomes, (Ed) KATZ Richard, CROTT, William (İç) Handbook of Party Politics, London, 2006, s. 153.
  8. DAHL, Robert, Democracy and its Critics, New Haven, 1989.
  9. Department of Economic and Social Afairs, United Nations E-Government Survey 2012 E-Government for the People, 2012, s. 43.
  10. DIJK, Jan, A.G.M. van, Digital Democracy: Vision and Reality, s.1. (http://www.utwente.nl/gw/vandijk/research/itv/itv_plaatje/Digital%20 Democracy%20Vision %20and %20Reality.pdf, erişim 15 Aralık 2013)

Kaynak Göster

APA
Zengin, M. A. (2013). Bilgi İletişim Teknolojilerinin Demokrasi İçerisinde Kullanımı ve Dijital Demokrasiye Geçiş. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 17(4), 271-304. https://izlik.org/JA34GC86BK
AMA
1.Zengin MA. Bilgi İletişim Teknolojilerinin Demokrasi İçerisinde Kullanımı ve Dijital Demokrasiye Geçiş. HBV-HFD. 2013;17(4):271-304. https://izlik.org/JA34GC86BK
Chicago
Zengin, Mehmet Ali. 2013. “Bilgi İletişim Teknolojilerinin Demokrasi İçerisinde Kullanımı ve Dijital Demokrasiye Geçiş”. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 17 (4): 271-304. https://izlik.org/JA34GC86BK.
EndNote
Zengin MA (01 Ekim 2013) Bilgi İletişim Teknolojilerinin Demokrasi İçerisinde Kullanımı ve Dijital Demokrasiye Geçiş. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 17 4 271–304.
IEEE
[1]M. A. Zengin, “Bilgi İletişim Teknolojilerinin Demokrasi İçerisinde Kullanımı ve Dijital Demokrasiye Geçiş”, HBV-HFD, c. 17, sy 4, ss. 271–304, Eki. 2013, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA34GC86BK
ISNAD
Zengin, Mehmet Ali. “Bilgi İletişim Teknolojilerinin Demokrasi İçerisinde Kullanımı ve Dijital Demokrasiye Geçiş”. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 17/4 (01 Ekim 2013): 271-304. https://izlik.org/JA34GC86BK.
JAMA
1.Zengin MA. Bilgi İletişim Teknolojilerinin Demokrasi İçerisinde Kullanımı ve Dijital Demokrasiye Geçiş. HBV-HFD. 2013;17:271–304.
MLA
Zengin, Mehmet Ali. “Bilgi İletişim Teknolojilerinin Demokrasi İçerisinde Kullanımı ve Dijital Demokrasiye Geçiş”. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, c. 17, sy 4, Ekim 2013, ss. 271-04, https://izlik.org/JA34GC86BK.
Vancouver
1.Mehmet Ali Zengin. Bilgi İletişim Teknolojilerinin Demokrasi İçerisinde Kullanımı ve Dijital Demokrasiye Geçiş. HBV-HFD [Internet]. 01 Ekim 2013;17(4):271-304. Erişim adresi: https://izlik.org/JA34GC86BK