EN
TR
Hemşirelik Mesleğinin Yapıtaşlarından Biri: Faye Glenn Abdellah, Kuramı ve Hasta Eğitimi Süreci
Öz
Hemşire kuramcılardan Faye Glenn Abdellah’ın kuramı; hastayı birçok yönü ile ele alarak değerlendirilmesine olanak sağlayan, teorik çerçevesi anlaşılır ve basit olup, hasta eğitim sürecine de kolaylıkla uyarlanabilen bir kuramdır. Abdellah, hemşireliğin profesyonel bir meslek haline gelmesinde öncü olan teorisyenlerdendir. Abdellah, hemşirelik mesleğinin profesyonelleşmesi için, hemşirelerin eğitimine odaklanmıştır. Kendisi hemşirelik faaliyetlerinin araştırmalara temellendirilmesi gerektiğini savunmuştur. Abdellah hemşire eğitimcisi ve araştırmacısı olarak; askeri görevlerde hizmet etmiş, sağlık hizmeti veren kurumların hastalara konulan tanıları gruplandırma ve hasta kategorilendirme sistemini geliştirmiş, huzur evi standartlarını geliştirme sürecine dahil olmuş, ilk kadın ve ilk hemşire olarak genel cerrah yardımcısı unvanını almıştır. Hemşirelik eğitiminin lisans, yüksek lisans ve doktora seviyelerinde verilmesi için çeşitli çalışmalarda bulunmuştur. Yaptığı anket çalışmalarıyla hemşirelik eğitimini yönlendiren ve bilgilendiren hemşirelik problemlerinin sınıflamasını yaparak “21 Hemşirelik Problemi” kuramını geliştirmiştir. Kuramın temelinde hastaların ihtiyaçları yer almakta olup, kuramın merkezinde ise “sağlık ekibi, hemşireliğin profesyonelleşmesi, sağlık ve hemşirelik” kavramları yer almaktadır. Abdellah’ın problem çözme kuramında, sağlık ihtiyaçları ve problem çözme becerileri temel oluşturduğundan; hasta eğitiminin amacı ile örtüşmekte olup, hasta eğitim sürecinin planlanmasında yol gösterici olacağı düşünülmektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Taşocak, G. Hasta Eğitimi. 4. Basım. İstan¬bul: Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi Yayınları, Kültür Sanat Basımevi. 2017.
- Aygül, S. Ulupınar, S. Hemşirenin hasta eğiti¬mindeki rolüne yönelik hastaların görüşleri [Pa-tient’s Opinions About Nurse’s Role of Patient Education]. Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilim-leri Dergisi. 2012;15(1):1-9.
- Çoban, N. Gezginci, E. Göktaş, S. Amputasyon bakımında Abdellah’ın modelinin kullanımı: olgu sunumu. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi. 2019;1(3), 249-256.
- León Román, C.A. Los problemas profesionales generales de enfermería en el diseño curricular. Revista Cubana de Enfermería. 2005;21(1):1-1.
- Avşar, G. Kaşıkçı, M. Evaluation of patient education provided by clinical nurses in Turkey. International Journal of Nursing Practice. 2011;17(1):67-71.
- Schrieber, L. Colley, M. Patient education. Best practice & research clinical rheumatology. 2004;18(4):465-476.
- Snowden, A. Donnell, A. Duffy, T. Pioneering theories in nursing. Andrews UK Limited. 2014.
- Bullough, V.L. Lilli Sentz, M.L.S. American Nursing: A Biographical Dictionary. Volume 3. Springer Publishing Company. 2004.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Hemşirelik Eğitimi
Bölüm
Derleme
Yayımlanma Tarihi
21 Ağustos 2024
Gönderilme Tarihi
12 Ocak 2024
Kabul Tarihi
30 Nisan 2024
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2024 Cilt: 3 Sayı: 2
APA
Kocaağalar Akince, E., Yıldırım, Y., & Türeyen, A. (2024). Hemşirelik Mesleğinin Yapıtaşlarından Biri: Faye Glenn Abdellah, Kuramı ve Hasta Eğitimi Süreci. Akdeniz Hemşirelik Dergisi, 3(2), 82-88. https://doi.org/10.59398/ahd.1406701
AMA
1.Kocaağalar Akince E, Yıldırım Y, Türeyen A. Hemşirelik Mesleğinin Yapıtaşlarından Biri: Faye Glenn Abdellah, Kuramı ve Hasta Eğitimi Süreci. Akd Hemsirelik D. 2024;3(2):82-88. doi:10.59398/ahd.1406701
Chicago
Kocaağalar Akince, Elif, Yasemin Yıldırım, ve Aynur Türeyen. 2024. “Hemşirelik Mesleğinin Yapıtaşlarından Biri: Faye Glenn Abdellah, Kuramı ve Hasta Eğitimi Süreci”. Akdeniz Hemşirelik Dergisi 3 (2): 82-88. https://doi.org/10.59398/ahd.1406701.
EndNote
Kocaağalar Akince E, Yıldırım Y, Türeyen A (01 Ağustos 2024) Hemşirelik Mesleğinin Yapıtaşlarından Biri: Faye Glenn Abdellah, Kuramı ve Hasta Eğitimi Süreci. Akdeniz Hemşirelik Dergisi 3 2 82–88.
IEEE
[1]E. Kocaağalar Akince, Y. Yıldırım, ve A. Türeyen, “Hemşirelik Mesleğinin Yapıtaşlarından Biri: Faye Glenn Abdellah, Kuramı ve Hasta Eğitimi Süreci”, Akd Hemsirelik D, c. 3, sy 2, ss. 82–88, Ağu. 2024, doi: 10.59398/ahd.1406701.
ISNAD
Kocaağalar Akince, Elif - Yıldırım, Yasemin - Türeyen, Aynur. “Hemşirelik Mesleğinin Yapıtaşlarından Biri: Faye Glenn Abdellah, Kuramı ve Hasta Eğitimi Süreci”. Akdeniz Hemşirelik Dergisi 3/2 (01 Ağustos 2024): 82-88. https://doi.org/10.59398/ahd.1406701.
JAMA
1.Kocaağalar Akince E, Yıldırım Y, Türeyen A. Hemşirelik Mesleğinin Yapıtaşlarından Biri: Faye Glenn Abdellah, Kuramı ve Hasta Eğitimi Süreci. Akd Hemsirelik D. 2024;3:82–88.
MLA
Kocaağalar Akince, Elif, vd. “Hemşirelik Mesleğinin Yapıtaşlarından Biri: Faye Glenn Abdellah, Kuramı ve Hasta Eğitimi Süreci”. Akdeniz Hemşirelik Dergisi, c. 3, sy 2, Ağustos 2024, ss. 82-88, doi:10.59398/ahd.1406701.
Vancouver
1.Elif Kocaağalar Akince, Yasemin Yıldırım, Aynur Türeyen. Hemşirelik Mesleğinin Yapıtaşlarından Biri: Faye Glenn Abdellah, Kuramı ve Hasta Eğitimi Süreci. Akd Hemsirelik D. 01 Ağustos 2024;3(2):82-8. doi:10.59398/ahd.1406701