Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Cerrahi Sonrası Ağrının Yönetiminde Reiki Uygulaması

Yıl 2021, Cilt: 1 Sayı: 1, 67 - 72, 15.04.2021

Öz

Cerrahi işlemler sonrası ağrının azaltılmasına yönelik nonfarmakolojik yöntemlerden biri Reiki enerji terapisidir. Reiki vücut üzerinde enerji kapıları olarak da adlandırılan çakralara uygulanarak, tıkalı enerji kanlarlının açılmasını ve vücuttaki enerji akışının dengelenmesini sağlamaktadır. Literatür incelemelerinde reiki enerji uygulamalarının cerrahi sonrası ağrıda etkili olduğu görülmektedir. Yan etkisinin olmaması, kolay uygulanması, etkili ve güvenilir bir yöntem olmasından kaynaklı Reiki enerji terapisinin cerrahi sonrasında klinik ortamlarda da uygulanabileceği düşünülmektedir. Bu derleme makalenin amacı, reiki uygulamasının cerrahi girişim sonrasındaki ağrının hafifletilmesindeki etkisini açıklamaktır.

Kaynakça

  • Aksoy, G., Kanan, N., & Akyolcu, N. (2017). Cerrahi hemşireliği I. İstanbul: Nobel Tıp Kitap Evleri.
  • Alandydy, P., & Alandydy, K. (1999). Using Reiki to support surgical patients, J Nurs Care Qual, 13(4), 89-91.
  • Anuş Topdemir, E. (2019). Laparaskopik kolesistektomi sonrası akupresur ve reiki uygulamasının hastaların ağrı ve konfor düzeyine etkisi. (Doktora Tezi). İnönü Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Malatya.
  • Arslan, S., & Çelebioğlu, A. (2004). Postoperatif ağrı yönetimi ve alternatif uygulamalar, Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 1-7.
  • Eti Aslan, F. (2014). Ağrı Doğası ve Kontrolü. 2. Baskı. Ankara: Akademi Tıp Kitabevi.
Toplam 5 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Derlemeler
Yazarlar

Melek Yeşil Bayülgen

Fatma Hikmet Yeşil Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 15 Nisan 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Yeşil Bayülgen, M., & Yeşil, F. H. (2021). Cerrahi Sonrası Ağrının Yönetiminde Reiki Uygulaması. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 1(1), 67-72.

Dergimiz; Cite Factor, Türk Medline, Sobiad Atıf Dizini, Türk Eğitim İndeksi, Türkiye Atıf Dizini (Turkiye Citation Index) ve Index Copernicus'ta taranmaktadır.


Dergimizin Önceki Editörleri:

2017-2019: Doç. Dr. Rıdvan Karabulut