Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

NİGHTCRAWLER FİLMİ BAĞLAMINDA MEDYA VE İLETİŞİM ÖĞRENCİLERİNİN GAZETECİLİK MESLEĞİNE BAKIŞI

Yıl 2022, , 291 - 311, 30.04.2022
https://doi.org/10.31463/aicusbed.1048661

Öz

Gazetecilik mesleğini tanımlarken “Gazeteci” kavramını tek bir tanıma sığdırmak mümkün değildir. Gazetecilik mesleği, toplumu bilgilendirme-aydınlatma gibi önemli bir görevi bulunan meslek grubu olarak ifade edilebilir. Gazeteci; toplumsal sorumluluk bilinciyle hareket eden, araştıran, sorgulayan, meraklı, azimli, sabırlı gibi özelliklere sahip olan bir kişidir. Gazetecilik mesleğini icra eden kişilerde de bu özelliklerinin bulunmasının yanı sıra gazeteci, mesleğin gerektirdiği etik kural ve davranışlara da uygun şekilde hareket etmekle yükümlüdür. Gazetecilik mesleği, sinema sektöründe birçok filme konu olmuştur. Bu filmlerden Nightcrawler (Gece Vurgunu) filmi gazetecilik mesleğinin ne olduğu, gazetecinin (muhabirin) mesleki özelliklerinin neler olması gerektiği konusunda sorulabilecek soruların cevaplanması açısından özgün bir film özelliği taşımaktadır. Gece Vurgunu filmiyle gazetecilik mesleğinde etik olmayan davranışların neler olduğu da izleyicilere aktarılmaktadır. Filmin ilk sahnesinden, filmin sonuna kadar izleyiciyi merak duygusu içerisine bırakan bir film olmakla birlikte, Gece Vurunu filmi gazetecilik eğitimini alan öğrencilere izletilmesi gereken bir filmdir.
Bu çalışma kapsamında gazetecilik mesleği ve meslekte etik sorunlar Nightcrawler filmi üzerinden incelenmiştir. Filmin konusu ve oyuncuların gazetecilik mesleğini yansıtışı üzerinden alımlama yöntemi ile film analiz edilmiştir. Film, Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu Medya ve İletişim programı öğrencisi olan 7 kız ve 6 erkek olmak üzere 13 öğrenciye Film Çalışmaları dersi kapsamında izletilmiştir. Nihgtcrawler filmi üzerinden gazetecilik mesleği ile ilgili düşüncelerini aktaran katılımcıların gazetecilik mesleğini literatürde olduğu gibi anlamlandırdıkları tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • Bildirici, F. (2018). Günahlarımızla Yıkandık : Örneklerle Gazetecilik Meslek Etiği. İstanbul :Ayrıntı Yayınları
  • Hall S (2005) Kodlama, Kodaçımlama, Yiğit Yavuz (çev), Şahinde Yavuz (der), Medya ve İzleyici Bitmeyen Tartışma, Vadi Yayınları, Ankara.
  • Hoijer B (2005), İzleyicilerin Televizyon Programlarını Alımlayışı: Kuramsal ve Metodolojik Değerlendirmeler, Şahinde Yavuz (çev ve der), Medya ve İzleyici Bitmeyen Tartışma, Vadi Yayınları, Ankara.
  • Jensen, K.B. ve Rosengren, K.E. (2005). İzleyicinin Peşindeki Beş Gelenek. Medya ve İzleyici Bitmeyen Tartışma, Ş. Yavuz (Çev.). Ankara: Vadi Yayınları, s. 55-84.
  • Önal, İ. (2008). “Türkiye’de Gazetecilerin Bilgi Gereksinimlerinin ve Arama Davranışlarının Değerlendirilmesi”. Bilgi Dünyası Dergisi, 9(2), s. 286-314.
  • Özsoy, A. (2011). Televizyon ve İzleyici, Ankara: Ütopya Yayınevi,
  • YAYLAGÜL, Levent. (2014). Kitle İletişim Kuramlarında Egemen ve Eleştirel Yaklaşımlar, Ankara: Dipnot Yayınları.
Toplam 7 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm MAKALELER
Yazarlar

Musa Can Eraslan 0000-0001-8015-8569

Yayımlanma Tarihi 30 Nisan 2022
Gönderilme Tarihi 27 Aralık 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022

Kaynak Göster

APA Eraslan, M. C. (2022). NİGHTCRAWLER FİLMİ BAĞLAMINDA MEDYA VE İLETİŞİM ÖĞRENCİLERİNİN GAZETECİLİK MESLEĞİNE BAKIŞI. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8(1), 291-311. https://doi.org/10.31463/aicusbed.1048661