Araştırma Makalesi

MUHASEBE STANDARTLARINA GÖRE KATILIM BANKALARININ NAKİT AKIŞ TABLOLARI VE KARLILIK ORANLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Cilt: 8 Sayı: 1 30 Nisan 2022
PDF İndir

MUHASEBE STANDARTLARINA GÖRE KATILIM BANKALARININ NAKİT AKIŞ TABLOLARI VE KARLILIK ORANLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Öz

Bu çalışmada BİST’te (Borsa İstanbul) işlem gören toplam 5 katılım bankasının (Albaraka Türk, Kuveyt Türk, Türkiye Finans, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım) Ocak 2017-Haziran 2021 tarihleri arasında nakit akış tablolarında bulunan bankacılık faaliyetlerinden elde edilen nakit akışları, yatırım faaliyetlerinden elde edilen nakit akışları ve finansman faaliyetlerinden elde edilen nakit akışları ve karlılık oranları arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu bağlamda, söz konusu bankaların Ocak 2017-Haziran 2021 tarihleri arasında üçer aylık dönemler itibarıyla Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayımlanan nakit akış tablosu, kar/zarar tablosu ve finansal durum tablolarına ilişkin veriler toplanmış ve bu veriler üzerinde doğrusal regresyon analizi yöntemi uygulanarak analiz yapılmıştır. Analiz için bağımlı ve bağımsız değişkenlerin yer aldığı iki ayrı regresyon modeli kurulmuştur. Her iki regresyon modelinden hareketle çalışmada yapılan doğrusal regresyon analizinin sonucuna göre, analize dahil edilen katılım bankalarının finansman faaliyetlerinden elde ettikleri nakit akışları ile hem aktif karlılıkları hem de öz sermaye karlılıkları arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Arslan, Ş. (2018). Kurumsal Yönetim İlkeleri ile Finansal Performans Arasındaki İlişki: Bist Kurumsal Yönetim Endeksinde Bir Uygulama. Yayımlanmamış Doktora Tezi. İzmir: Yaşar Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  2. Aytekin, Y. E., & Keskin, Ö. (2018). Katılım Bankalarının Youtube Yönetimi Analizi: İslami Finansal Ürün ve Hizmet İtibarlarının Sosyal Medya Üzerinden Artırımı. In Katılım Finansmanında Yeni Yaklaşımlar. İstanbul: TKBB Yayınları.
  3. Aytekin, Y. E., & Keskin, Ö. (2019). Türkiye’de Faizsiz Finans Sisteminin Duygu Analizi Bağlamında Değerlendirilmesi. International Journal of Islamic Economics and Finance Studies, 5(3), 87-112. https://doi.org/10.25272/ijisef.563164
  4. Baskan, T. D., & Dozen, B. (2019). Türkiye Muhasebe Standartlarına Göre İşletmelerin Nakit Akış Profillerinin BİST 100 Endeksi Üzerinde Analizi. Journal of Business Research - Turk, 11(4), 3347-3357. https://doi.org/10.20491/isarder.2019.813
  5. Cavlak, H., Cebeci, Y., & Güneş, N. (2017). Nakit Akış Tablolarının İçerik Analizi Yöntemi ile Değerlendirilmesi. International Journal of Academic Value Studies (Javstudies), 3(13), 234-246. https://doi.org/10.23929/javs.404
  6. Çiftçi, Y., & Sarıoğlu, L. (2007). Nakit Akış Tablosu ile ilgili Türkiye’deki Düzenlemeler ve Uluslararası Uygulamalarla Karşılaştırılması. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Vol. 10, pp. 181-200.
  7. George, D., & Mallery, P. (2010). SPSS for Windows Step by Step: A Simple Guide and Reference, 17.0 update. Boston: Allyn & Bacon.
  8. Güçver, C. (2018). Borsa İstanbul İmalat Sanayi Sektörüne Kayıtlı Firmaların Finansal Risk Yönetimlerinde Türev Ürün Kullanımı ve Belirleyicileri. Yayımlanmamış Doktora Tezi. İstanbul: İstanbul Ticaret Üniversitesi. Finans Enstitüsü.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Nisan 2022

Gönderilme Tarihi

10 Ocak 2022

Kabul Tarihi

9 Şubat 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 8 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Keskin, Ö., & Kurt, Y. (2022). MUHASEBE STANDARTLARINA GÖRE KATILIM BANKALARININ NAKİT AKIŞ TABLOLARI VE KARLILIK ORANLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8(1), 271-290. https://izlik.org/JA85YU52KA
AMA
1.Keskin Ö, Kurt Y. MUHASEBE STANDARTLARINA GÖRE KATILIM BANKALARININ NAKİT AKIŞ TABLOLARI VE KARLILIK ORANLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2022;8(1):271-290. https://izlik.org/JA85YU52KA
Chicago
Keskin, Ömer, ve Yusuf Kurt. 2022. “MUHASEBE STANDARTLARINA GÖRE KATILIM BANKALARININ NAKİT AKIŞ TABLOLARI VE KARLILIK ORANLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 8 (1): 271-90. https://izlik.org/JA85YU52KA.
EndNote
Keskin Ö, Kurt Y (01 Nisan 2022) MUHASEBE STANDARTLARINA GÖRE KATILIM BANKALARININ NAKİT AKIŞ TABLOLARI VE KARLILIK ORANLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 8 1 271–290.
IEEE
[1]Ö. Keskin ve Y. Kurt, “MUHASEBE STANDARTLARINA GÖRE KATILIM BANKALARININ NAKİT AKIŞ TABLOLARI VE KARLILIK ORANLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, c. 8, sy 1, ss. 271–290, Nis. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA85YU52KA
ISNAD
Keskin, Ömer - Kurt, Yusuf. “MUHASEBE STANDARTLARINA GÖRE KATILIM BANKALARININ NAKİT AKIŞ TABLOLARI VE KARLILIK ORANLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 8/1 (01 Nisan 2022): 271-290. https://izlik.org/JA85YU52KA.
JAMA
1.Keskin Ö, Kurt Y. MUHASEBE STANDARTLARINA GÖRE KATILIM BANKALARININ NAKİT AKIŞ TABLOLARI VE KARLILIK ORANLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2022;8:271–290.
MLA
Keskin, Ömer, ve Yusuf Kurt. “MUHASEBE STANDARTLARINA GÖRE KATILIM BANKALARININ NAKİT AKIŞ TABLOLARI VE KARLILIK ORANLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, c. 8, sy 1, Nisan 2022, ss. 271-90, https://izlik.org/JA85YU52KA.
Vancouver
1.Ömer Keskin, Yusuf Kurt. MUHASEBE STANDARTLARINA GÖRE KATILIM BANKALARININ NAKİT AKIŞ TABLOLARI VE KARLILIK ORANLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi [Internet]. 01 Nisan 2022;8(1):271-90. Erişim adresi: https://izlik.org/JA85YU52KA