Araştırma Makalesi

PEDAGOJİK FORMASYON EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN KARİYER ALGILARI: AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ1

Cilt: 4 Sayı: 2 31 Aralık 2019
PDF İndir
TR

PEDAGOJİK FORMASYON EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN KARİYER ALGILARI: AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ1

Öz

Kişilerin; yeteneklerinin ve bireysel çabalarının yanında özellikle aldıkları eğitimlerin de kariyer geliştirme sürecine önemli etkisi bulunmaktadır. Dolayısıyla üniversite eğitimi önemli bir aşama olup, kariyer seçenekleri bu dönemde şekillendirilmektedir. Bu nedenle çalışmamızda pedagojik formasyon eğitimi alan öğrencilerin kariyerle ilgili algıları araştırılmıştır.
Bu araştırma Adnan Menderes Üniversitesi’nde, 2018-2019 eğitim-öğretim yılında pedagojik formasyon eğitimi alan İşletme, İktisat, Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Çalışma Ekonomisi, Maliye ve Endüstriyel Tasarım bölümlerinden mezun olan öğrencilerle yapılmıştır. Anket sorularının oluşturulmasında 24 Avrupa ülkesindeki üniversite öğrencilerine uygulanmış olan Trendence Kariyer ve Eğitim Anketi’nden yararlanılmıştır. Verilerin analizinde İstatistik Paket Programı kullanılmıştır.
Araştırma bulguları sonucunda, öğrencilerin bireysel özelliklerinin, çalışma ortamının, elde edecekleri kazanç durumu vb. etkenlerin kariyer algılarını etkilediği görülmüştür. Öğrenciler; iş bulamama endişesi, çalışma koşullarının zorluğu ve iş tatminsizliği gibi sebeplerle kendi sektörlerinde çalışmak istememektedirler. Bu nedenlerle, bölümlerden mezun olan öğrenciler için özel sektörlerde iş olanaklarının arttırılması, ilgili sektörlerde kendi alanlarına uygun lisans eğitimi almış personelle çalışmaya öncelik verilmesi, çalışma koşullarının iyileştirilmesi gibi konulara önem verilmesinin gerekli olduğu sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Adıgüzel, O. (2009), Shein’in Kariyer Çapaları Perspektifinde Süleyman Demirel Üniversitesi İİBF Öğrencilerinin Kariyer Değerlerine İlişkin Bir Araştırma, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, C. 14, S. 2, s.277-292.
  2. Akoğlan Kozak, M. ve Dalkıranoğlu, T. (2013) “Mezun Öğrencilerin Kariyer Algılamaları: Anadolu Üniversitesi Örneği”, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, (13)1, 41-52.
  3. Dilek A. ve Coşkun, S.N. (2017) “İşletme Eğitimi Alan Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Girişimcilik Düzeylerinin Belirlenmesi: Adnan Menderes Üniversitesi Aydın Meslek Yüksekokulu Örneği”, 1. Uluslararası Sosyoloji ve Ekonomi Kongresi, Kayseri.
  4. Dilek, A. ve Özsoy, N. (2018) “Pedagojik Formasyon Programına Katılan İİBF Mezunu Öğrencilerin Kariyer Algılamaları: Adnan Menderes Üniversitesi Örneği”, Eğitim Bilimleri Alanında Yenilikçi Yaklaşımlar, Gece Akademi, Ankara.
  5. Dündar, Oya vd. (2010) “İnsan Kaynakları Yönetimi”, İÜ. İşletme Fakültesi İKY Ana Bilim Dalı, 5.Baskı, Beta.
  6. Gümüş, G. E., & Gültekin, F. (2010) “Stres Kaynakları İle Kariyer Yönetimi Etkileşimi: Borsa Aracı Kurum Çalışanları Üzerinde Bir Uygulama”, Akademik Bakış Dergisi, (20), 1-21.
  7. Laker, D. R., & Laker, R. (2007) “The Five-Year Resume: A Career Planning Exercise”, Journal of Management Education, 31(1), 128-141.
  8. Liţoiu, N. (2010). Career Counseling at Romanian Universities Level: Management by Whose Objectives?. Petroleum-Gas University of Ploiesti Bulletin, Educational Sciences Series, 62(2).

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2019

Gönderilme Tarihi

22 Aralık 2019

Kabul Tarihi

31 Aralık 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 4 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Dilek, A., & Özsoy, N. (2019). PEDAGOJİK FORMASYON EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN KARİYER ALGILARI: AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ1. Aydın İktisat Fakültesi Dergisi, 4(2), 70-84. https://izlik.org/JA85BX45DA