Derginin amacı, orijinal makaleleri özgün, teorik ya da araştırmaya dayalı makaleler, inceleme raporları, örnek olay incelemeleri gibi çalışmaları yayınlamaktır. AIST'in amacı akademisyen, araştırmacı ve uygulamacıların akademik çalışmalarını paylaşmaları için nitelikli ve sürekli bir platform oluşturmaktır.
AIST, hakemli, akademik, uluslararası elektronik bir dergidir ve dili İngilizce ve Türkçe'dir. Dergi, teknoloji entegrasyonu, bilişim ve iletişim teknolojileri, coğrafi bilgi teknolojileri, e-içerik oluşturma, bilgi güvenliği, oyun tabanlı öğrenme, 3D oyun geliştirme, teknolojinin sosyo-ekonomik boyutları gibi geniş bir alana yayılan konulardaki makalelere yer vermektedir.
Makale Biçimi
Başlık
sayfası
o Yazının başlığı
o Yazarın (ların) adı ve akademik ünvanları
o Yazarın (ların) kurumsal bağlantıları
o Yazarın (ların) ın tam iletişim bilgileri (adres, telefon, e-posta vb…)
Makalenin başlığı kalın harflerle (büyük harflerle ilk harfler) ve sayfanın ortasına yazılmalıdır Ayrıca yazarın (yazarların) isim ve iletişim bilgileri (adres, telefon numarası, e-posta vb.) sayfanın ortasına yazılmalıdır. birden fazla araştırmacı olduğunda Dergi Yayın Kurulu ile ilgil iyazışmalardan sorumlu kişi belirtilmelidir. Belirtilmemişse Dergi Yayın Kurulu makaleyi dergiye gönderen yazar ile iletişime geçecektir.
İlk sayfa
Metnin ilk sayfası, yazarın adı olmadan sadece başlık ile başlamalıdır. Makale Türke ve İngilizce özet içermelidir. Özetler çalışmanın amacını, metodolojiyi, sonuçları özlü bir biçimde sunmalıdır. Özet en az 150 en çok 250 kelime olmalıdır.
Özetten
sonra, İngiliz İngilizcesi yazımını kullanarak ve genel ve çoğul terimlerden ve
çoklu kavramlardan kaçınarak (örneğin, 've' gibi) en fazla 6 Anahtar Kelime bulunmalıdır. Anahtar Kelimelerde alanda sıklıkla kullanılan kısaltmalar dışında kısaltma kullanılmamalıdır. Bu anahtar kelimeler dizin oluşturmak amacıyla kullanılacaktır.
Metin Kısmı
Yazarlar
tüm makalenin düzenlenebilir bir dosyasınıgöndermeldir. Makalenizin metin ve
tabloları için tercih edilen biçim Word belgesidir (.doc). Şekiller; tiff., jpg., veya .eps biçiminde olabilir.
Makale dosyası, çalışmanın bölümlerini içerir. Bu dosyada hiçbir yazarın bilgileri bulunmamalıdır. dergiye gönderilen yazı aşağıdaki bölümleri içermeldir. Bunlar;
AIST'e gönderilen yazılar, Palatino Linotype 11 font boyutu ve tek aralıklı olarak Microsoft Word formatında yazılmalıdır. Sayfa düzeni A4 biçiminde olmalı ve kenar boşlukları üst 4cm, alt, sağ ve sol 3 cm olmalıdır. sayfa numaraları kağıdın sağ tarafında bulunmalıdır. Yazım kurallarına uygun olmayan yazılar, hakemlere gönderilmeden yazar (yazarlara) geri gönderilir.
Metin
ikinci sayfada Giriş bölümü ile başlamalıdır. Tek bir paragraf (6 nk) öncesi ve
sonrası paragraf aralığı verilmelidir. Paragrafın ilk satırı, sol kenar
boşluğundan 1 cm kaydırılmalıdır. Makalenin başlıkları ve alt başlıkları 1.,
1.1., 1.1.1 olarak numaralandırılmalıdır. Başlıklar 3 seviyeden fazla olmamalıdır.
3. seviyeden sonraki alt başlık italik ve kalın yazılmalıdır. Başlıklar,
Referanslar hariç olmak üzere Giriş'den başlayarak numaralandırılmalıdır. Tüm
başlıklar kalın yazılmalıdır. Başlıktan önce (12 nk) ve sonra (6 nk) boşluk
verilmelidir. (Bakınız: AIST Şablon Dosyası)
Yayımlanmak üzere gönderilen yazıların toplam uzunluğu, ekler ve referanslar dahil 7,000 kelimeyi geçmemelidir. Bir makalenin ortalama uzunluğu yaklaşık 2000-6000 sözcüktür. Ancak, Editör ve / veya Yayın Kurulu onaylarsa, daha uzun makaleler değerlendirme sürecine alınabilir. (Nitel verilere dayanan çalışmalar için istisna yapılabilir).
Rakamlar ve Tablolar
Tablo ve rakamlar ardışık olarak numaralandırılmalı, Tablo 1, Tablo 2, Şekil 1 ve Tablolar ve şekiller, metinde en uygun oldukları yere yerleştirilmelidir. Tablo ve şekillerdeki başlıklar, tablo veya şekillerin başlarına yerleştirilmeli ve tablo veya şekilden oluşan referanslar bunların altında olmalıdır. İsimleri ve tabloları isimleri ile metin içinde ortalanmalıdır. Tablo ve şekillerde yazı tipi boyutu en az 9 punto olabilir. Şekiller ve tablolar metinden tek satırlık aralıklarla ayrılmalıdır. Kompleks ve uzun tablolar veya veriler çalışmanın sonunda ek olarak verilebilir.
Matematiksel İşaretler ve Denklemler
Metindeki matematiksel denklemler ortalanmalıdır. Denklemler ardışık olarak numaralandırılmalı ve denklem numaraları parantez içinde sağ kenarda görünmelidir. Denklem ve metin arasında bir aralık olmalıdır (6 nk). Matematiksel analiz ve istatistiksel veriler mümkün olduğu ölçüde eklere konulmalıdır.
Alıntı
Metin içindeki alıntılar, APA 6.0 (Amerikan Psikoloji Derneği) yöntemi kullanılarak yapılmalıdır. Metin içi alıntılar, yazarın soyadı, yayının tarihi, alıntı yapılan sayfaların sayısı (kullanılan kaynaklardan belirli bir alıntı varsa) belirtilmelidir. Başvurulan yazarın adı metinde verildiyse, o zaman sadece yayın tarihi yazılmalıdır. İki yazar varsa, her ikisinin soyadları verilmelidir. Belirtilen kaynakta 3-5 yazar olduğunda, tüm yazarların soyadları ilk alıntılar için metinde listelenmelidir. Daha sonra sadece ilk yazarın soyadı ve ardından “vd.” yazılmalıdır. Altı veya daha fazla yazar olduğunda, ilk ve sonraki alıntılar için sadece ilk yazarın soyadı ve ardından “vd.” Yazılmalıdır. Eğer ikiden fazla yazar varsa, sadece ilk yazarın soyadı verilmeli, ardından “vd.” yazılmalıdır. Bir yazar aynı yılda birden fazla alıntı yapılmış belge yayınladığında, yıl içinde ve parantez içinde küçük harfler (a, b, c, vb.) Ekleyerek bunlar ayırt edilir. Birden fazla referans için alıntılar kronolojik olarak sıralanmalı ve noktalı virgülle ayrılmalıdır.
Dipnotlar
Ana metindeki açıklamalar, kaynaklar bölümünden önce referanslar bölümünde verilmeli ve sırayla yazılmalıdır.
Referanslar
Kaynakların listesi, yazının sonunda alfabetik olarak sunulmalıdır. Yazar aynı kaynaktan birden fazla yayına başvurduysa, en eski yayın ilk olarak listelenmelidir. Yazar aynı yıl aynı kaynaktan yayınlanan birden fazla yayına atıfta bulunduğunda, yayınlar metinde alıntı olarak a, b, c… harfleri kullanılarak numaralandırılmalıdır. Bir yazarın, bir kısmı bir ya da daha fazla yazarlı olan birkaç yayını varsa, önce bir yazarlı yayınlar yazılmalıdır. (Bakınız: “Kaynak Gösterme Örnekleri”)
Ekler
Ek materyal “Ek” adı altında Referans bölümlerinden sonra yerleştirilmelidir. Birden fazla ek varsa, bunlar Ek A, Ek B vb. olarak tanımlanmalıdır. Eklerdeki formüller ve denklemler ayrı bir numaralandırma yapılmalıdır: Eşitlik. (A.1), Denk. (A.2), vb .; sonraki bir ekte, Eq. (B.1) vb.
Kaynak Gösterme Örnekleri
Sources/ Kaynaklar: https://www.tk.org.tr/APA/apa_2.pdf
https://libguides.library.usyd.edu.au/ld.php?content_id=22193083 http://www.mtroyal.ca/library/files/citation/apa.pdf http://www.muhlenberg.edu/library/reshelp/apa_example.pdf https://dergipark.org.tr/uploads/files/4d53/3a73/0e3c/572f7df1cee3c.pdf
https://dergipark.org.tr/busad/page/2914
|
Gönderilen tüm makaleler orijinal, yayınlanmamış ve başka bir dergide değerlendirme sürecinde olmamalıdır. İlk olarak gönderilen makaleler Turnitin programı ile intihal için kontrol edilir. %20'den fazla benzerlik olan makaleler reddedilir. Her bir makale editörlerden biri ve en az iki hakem tarafından çift kör değerlendirmeden geçirilir. İntihal, duplikasyon, sahte yazarlık/inkar edilen yazarlık, araştrma/veri fabrikasyonu, makale dilimleme, dilimleyerek yayın, telif hakları ihlali ve çıkar çatışmasının gizlenmesi, etik dışı davranışlar olarak kabul edilir.
Kabul edilen etik standartlara uygun olmayan tüm makaleler yayından çıkarılır. Buna yayından sonra tespit edilen olası kuraldışı, uygunsuzluklar içeren makaleler de dahildir.
GSI Journals Serie A: Advancements in Tourism Recreation and Sports Sciences, Yayın Etiği Komitesinin (Committee on Publication Ethics-COPE) belirlediği etik standartları benimsemektedir. Yayın ve bilim etiği konularında COPE’un (https://publicationethics.org/) etik standartları temel alınır.
Araştırma Etiği
Dergi araştırma etiğinde en yüksek standartları gözetir ve aşağıda tanımlanan uluslararası araştırma etiği ilkelerini benimser. Makalelerin etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır.
- Araştırmanın tasarlanması, tasarımın gözden geçirilmesi ve araştırmanın yürütülmesinde, bütünlük, kalite ve şeffaflık ilkeleri sağlanmalıdır.
- Araştırma ekibi ve katılımcılar, araştırmanın amacı, yöntemleri ve öngörülen olası kullanımları; araştırmaya katılımın gerektirdikleri ve varsa riskleri hakkında tam olarak bilgilendirilmelidir.
- Araştırma katılımcılarının sağladığı bilgilerin gizliliği ve yanıt verenlerin gizliliği sağlanmalıdır. Araştırma katılımcıların özerkliğini ve saygınlığını koruyacak şekilde tasarlanmalıdır.
- Araştırma katılımcıları gönüllü olarak araştırmada yer almalı, herhangi bir zorlama altında olmamalıdırlar.
- Katılımcıların zarar görmesinden kaçınılmalıdır. Araştırma, katılımcıları riske sokmayacak şekilde planlanmalıdır.
- Araştırma bağımsızlığıyla ilgili açık ve net olunmalı; çıkar çatışması varsa belirtilmelidir.
- Deneysel çalışmalarda, araştırmaya katılmaya karar veren katılımcıların yazılı bilgilendirilmiş onayı alınmalıdır. Çocukların ve vesayet altındakilerin veya tasdiklenmiş akıl hastalığı bulunanların yasal vasisinin onayı alınmalıdır.
- Çalışma herhangi bir kurum ya da kuruluşta gerçekleştirilecekse bu kurum ya da kuruluştan çalışma yapılacağına dair onay alınmalıdır.
- İnsan öğesi bulunan çalışmalarda, “yöntem” bölümünde katılımcılardan “bilgilendirilmiş onam” alındığının ve çalışmanın yapıldığı kurumdan etik kurul onayı alındığı belirtilmesi gerekir.
Yazarların Sorumluluğu
Makalelerin bilimsel ve etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır. Yazar makalenin orijinal olduğu, daha önce başka bir yerde yayınlanmadığı ve başka bir yerde, başka bir dilde yayınlanmak üzere değerlendirmede olmadığı konusunda teminat sağlamalıdır. Uygulamadaki telif kanunları ve anlaşmaları gözetilmelidir. Telife bağlı materyaller (örneğin tablolar, şekiller veya büyük alıntılar) gerekli izin ve teşekkürle kullanılmalıdır. Başka yazarların, katkıda bulunanların çalışmaları ya da yararlanılan kaynaklar uygun biçimde kullanılmalı ve referanslarda belirtilmelidir.
Gönderilen makalede tüm yazarların akademik ve bilimsel olarak doğrudan katkısı olmalıdır, bu bağlamda “yazar” yayınlanan bir araştırmanın kavramsallaştırılmasına ve dizaynına, verilerin elde edilmesine, analizine ya da yorumlanmasına belirgin katkı yapan, yazının yazılması ya da bunun içerik açısından eleştirel biçimde gözden geçirilmesinde görev yapan birisi olarak görülür. Yazar olabilmenin diğer koşulları ise, makaledeki çalışmayı planlamak veya icra etmek ve / veya revize etmektir. Fon sağlanması, veri toplanması ya da araştırma grubunun genel süpervizyonu tek başına yazarlık hakkı kazandırmaz. Yazar olarak gösterilen tüm bireyler sayılan tüm ölçütleri karşılamalıdır ve yukarıdaki ölçütleri karşılayan her birey yazar olarak gösterilebilir. Yazarların isim sıralaması ortak verilen bir karar olmalıdır. Tüm yazarlar yazar sıralamasını Telif Hakkı Anlaşması Formunda imzalı olarak belirtmek zorundadırlar.
Yazarlık için yeterli ölçütleri karşılamayan ancak çalışmaya katkısı olan tüm bireyler “teşekkür / bilgiler” kısmında sıralanmalıdır. Bunlara örnek olarak ise sadece teknik destek sağlayan, yazıma yardımcı olan ya da sadece genel bir destek sağlayan, finansal ve materyal desteği sunan kişiler verilebilir.
Bütün yazarlar, araştırmanın sonuçlarını ya da bilimsel değerlendirmeyi etkileyebilme potansiyeli olan finansal ilişkiler, çıkar çatışması ve çıkar rekabetini beyan etmelidirler. Bir yazar kendi yayınlanmış yazısında belirgin bir hata ya da yanlışlık tespit ederse, bu yanlışlıklara ilişkin düzeltme ya da geri çekme için editör ile hemen temasa geçme ve işbirliği yapma sorumluluğunu taşır.
Editör ve Hakem Sorumlulukları
Baş editör, makaleleri, yazarların etnik kökeninden, cinsiyetinden, cinsel yöneliminden, uyruğundan, dini inancından ve siyasi felsefesinden bağımsız olarak değerlendirir. Yayına gönderilen makalelerin adil bir şekilde çift taraflı kör hakem değerlendirmesinden geçmelerini sağlar. Gönderilen makalelere ilişkin tüm bilginin, makale yayınlanana kadar gizli kalacağını garanti eder. Baş editör içerik ve yayının toplam kalitesinden sorumludur. Gereğinde hata sayfası yayınlamalı ya da düzeltme yapmalıdır.
Baş editör; yazarlar, editörler ve hakemler arasında çıkar çatışmasına izin vermez. Hakem atama konusunda tam yetkiye sahiptir ve Dergide yayınlanacak makalelerle ilgili nihai kararı vermekle yükümlüdür.
Hakemlerin araştırmayla ilgili, yazarlarla ve/veya araştırmanın finansal destekçileriyle çıkar çatışmaları olmamalıdır. Değerlendirmelerinin sonucunda tarafsız bir yargıya varmalıdırlar. Gönderilmiş yazılara ilişkin tüm bilginin gizli tutulmasını sağlamalı ve yazar tarafında herhangi bir telif hakkı ihlali ve intihal fark ederlerse editöre raporlamalıdırlar. Hakem, makale konusu hakkında kendini vasıflı hissetmiyor ya da zamanında geri dönüş sağlaması mümkün görünmüyorsa, editöre bu durumu bildirmeli ve hakem sürecine kendisini dahil etmemesini istemelidir.
Değerlendirme sürecinde editör hakemlere gözden geçirme için gönderilen makalelerin, yazarların özel mülkü olduğunu ve bunun imtiyazlı bir iletişim olduğunu açıkça belirtir. Hakemler ve yayın kurulu üyeleri başka kişilerle makaleleri tartışamazlar. Hakemlerin kimliğinin gizli kalmasına özen gösterilmelidir. Bazı durumlarda editörün kararıyla, ilgili hakemlerin makaleye ait yorumları aynı makaleyi yorumlayan diğer hakemlere gönderilerek hakemlerin bu süreçte aydınlatılması sağlanabilir.
Makale gönderim ve süreç işletimi ücretsizdir.