Plants are vital and sustainable resources for our world. From the ancient times, they are not only supplier of oxygen but also the important part of the food pyramid. Besides, they are sources of thousands of bioactive phytochemicals. With emerging technologies, human being can made synthetic drugs based on phytochemicals to improve their life quality. However, nowadays, Humans have started the search again for natural sources because of emerging new diseases and side effects of drugs. Although lots of chemicals identified and purified from plant materials, it is obvious that there is still more phytochemicals than we discovered especially for foods. Determining full potential nutraceutical value of foods may lead classical breeding or biotechnological studies to more promising area. In concordance, aim of this review is to briefly indicate the bottleneck of analysis of plant phytochemicals by pointing the critical parts of the whole analysis process.
Bitkiler, dünyamız için hayati ve sürdürülebilir kaynaklardır. Eski çağlardan beri sadece oksijen tedarikçisi değil aynı zamanda gıda piramidinin önemli bir parçasıdırlar. Ayrıca, binlerce biyoaktif fitokimyasalın kaynağıdırlar. Gelişmekte olan teknolojilerle, insanoğlu fitokimyasallara dayalı sentetik ilaçlar üretebiliyorlar. Ancak günümüzde insanlar ortaya çıkan yeni hastalıklar ve ilaçların yan etkilerinden dolayı doğal kaynakları araştırmak için tekrar arayışa girdiler. Bitki materyalinden tanımlanan ve arıtılmış birçok kimyasal madde olmasına rağmen, özellikle gıdalar için keşfettiklerimizden çok daha fazla fitokimyasalın bulunduğu açıktır. Gıdaların potansiyel nutrasötik değerinin belirlenmesi, klasik ıslah veya biyoteknolojik çalışmaların daha umut verici bir alana gelmesine neden olabilir. Bu amaçla, bu incelemenin amacı, bütün analiz sürecinin kritik kısımlarına işaret ederek bitki fitokimyasal analizinin darboğazını kısaca göstermektir.
Konular | Yapısal Biyoloji |
---|---|
Bölüm | Articles |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Kasım 2017 |
Kabul Tarihi | 26 Ekim 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 1 Sayı: 2 |
Anadolu Botanik Dergisi CC BY 4.0 ile lisanslıdır.