Araştırma Makalesi

Fen, Teknoloji, Matematik ve Mühendislik Alanları: Seçmek ya da Seçmemek

Cilt: 8 Sayı: 1 13 Şubat 2018
PDF İndir
TR EN

Fen, Teknoloji, Matematik ve Mühendislik Alanları: Seçmek ya da Seçmemek

Öz

Bu araştırmanın amacı on birinci sınıf öğrencilerinin Fen, Teknoloji, Matematik ve Mühendislik  (FeTEMM) alanlarını tercih etmelerinin cinsiyet, okul ve akademik başarı (genel akademik not ortalaması, matematik dersi not ortalaması, fen dersleri not ortalamaları) değişkenlerine göre değişip değişmediğini bulmaktır. Bu amaçla Uluslararası Standart Eğitim Sınıflaması’na göre FeTEMM alanlarını kapsayan Müsbet ve Doğal Bilimleri ile Mühendislik Üretim ve Yapı Bilimleri alanları ayrı ayrı ele alınmıştır. Veriler bir form aracılığı ile dört ayrı lisedeki 98 kız 118 erkek olmak üzere toplam 216 öğrenciden toplanmıştır. Araştırmanın verileri SPSS 13 paket programında kaykare analizi ile incelenmiştir. Araştırmanın bulgularına göre öğrencilerin Müsbet ve Doğal Bilimlerini tercih etme durumlarının okul türüne, genel akademik not ortalamasına, matematik ve fen bilimleri dersleri not ortalamalarına göre farklılaştığı görülmüştür. Mühendislik Üretim ve Yapı Bilimlerini tercih etme durumları ise cinsiyet, okul ve fen bilimleri not ortalamalarına göre değişmektedir.  Bulgular, sosyal bilişsel kariyer kuramı ve alanyazın ışığında tartışılmış ve kariyer psikolojik danışmanlığı açısından önerilere yer verilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Adkins, R. C. (2012). America desperately needs more STEM students. Here's how to get them. 17 Temmuz 2013 tarihinde http://www.forbes.com/sites/forbesleadershpforum /2012/07/09/americadesperatelyneeds-more-stem-students-heres-how-to-get-them/ adresinden erişildi.
  2. Akbayır, K. (2003). Öğretmenlik mesleğine yönelmede ailenin ve branş seçiminde cinsiyetin rolü. 12 Mayıs 2012 tarihinde http://infobank.fedu.odtu.edu.tr/ufbmek-5/netscape/b_kitabi/PDF/OgretmenYetistirme/Bildiri/t271d.pdf adresinden erişildi.
  3. Archer, L., DeWitt, J. ve Dillon, J. (2014) ‘It didn’t really change my opinion’: exploring what works, what doesn’t and why in a school science, technology, engineering and mathematics careers intervention. Research in Science & Technological Education, 32(1), 35-55.
  4. Ayık, Y. Z., Özdemir, A. ve Yavuz, U. (2007). Lise türü ve mezuniyet başarısının kazanılan fakülte ile ilişkisinin veri madenciliği tekniği ile analizi. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 10(2), 441-454.
  5. Bacanlı, F. (2012). Kariyer karar verme güçlükleri ve meslek seçimine ilişkin akılcı olmayan inançların ilişkisi. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 4(37), 86-95.
  6. Bahar, H. H. (2002). Eğitim fakültesi, tıp fakültesi ve iktisadi ve idari bilimler fakültesi öğrencilerinin bazı sosyo-ekonomik özellikleri ile fakülte tercihleri arasındaki ilişki. Erzincan Eğitim Fakültesi Dergisi, 4(1), 125-144.
  7. Bahçeşehir Üniversitesi, (Mayıs 2015). Eğitimde Yeni Trendler Uluslararası Konferansı. 11 Temmuz 2015 tarihinde http://www.bahcesehir.edu.tr/icerik/8941-egitimde-yeni-trendler-uluslararasi-konferansi adresinden erişildi.
  8. Bandura, A., Barbaranelli, C., Caprara, G.V., & Pastorelli, C. (2001). Self-efficacy beliefs as shapers of children's aspirations and career trajectories. Child Development, 72, 187-206.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Fidan Korkut Owen
Bahçeşehir Üniversitesi
Türkiye

Bahtiyar Eraslan Çapan
Anadolu Üniversitesi
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

13 Şubat 2018

Gönderilme Tarihi

8 Haziran 2017

Kabul Tarihi

18 Ocak 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 8 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Korkut Owen, F., & Eraslan Çapan, B. (2018). Fen, Teknoloji, Matematik ve Mühendislik Alanları: Seçmek ya da Seçmemek. Anadolu Journal of Educational Sciences International, 8(1), 1-32. https://izlik.org/JA62XM83HS
AMA
1.Korkut Owen F, Eraslan Çapan B. Fen, Teknoloji, Matematik ve Mühendislik Alanları: Seçmek ya da Seçmemek. AJESI. 2018;8(1):1-32. https://izlik.org/JA62XM83HS
Chicago
Korkut Owen, Fidan, ve Bahtiyar Eraslan Çapan. 2018. “Fen, Teknoloji, Matematik ve Mühendislik Alanları: Seçmek ya da Seçmemek”. Anadolu Journal of Educational Sciences International 8 (1): 1-32. https://izlik.org/JA62XM83HS.
EndNote
Korkut Owen F, Eraslan Çapan B (01 Şubat 2018) Fen, Teknoloji, Matematik ve Mühendislik Alanları: Seçmek ya da Seçmemek. Anadolu Journal of Educational Sciences International 8 1 1–32.
IEEE
[1]F. Korkut Owen ve B. Eraslan Çapan, “Fen, Teknoloji, Matematik ve Mühendislik Alanları: Seçmek ya da Seçmemek”, AJESI, c. 8, sy 1, ss. 1–32, Şub. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA62XM83HS
ISNAD
Korkut Owen, Fidan - Eraslan Çapan, Bahtiyar. “Fen, Teknoloji, Matematik ve Mühendislik Alanları: Seçmek ya da Seçmemek”. Anadolu Journal of Educational Sciences International 8/1 (01 Şubat 2018): 1-32. https://izlik.org/JA62XM83HS.
JAMA
1.Korkut Owen F, Eraslan Çapan B. Fen, Teknoloji, Matematik ve Mühendislik Alanları: Seçmek ya da Seçmemek. AJESI. 2018;8:1–32.
MLA
Korkut Owen, Fidan, ve Bahtiyar Eraslan Çapan. “Fen, Teknoloji, Matematik ve Mühendislik Alanları: Seçmek ya da Seçmemek”. Anadolu Journal of Educational Sciences International, c. 8, sy 1, Şubat 2018, ss. 1-32, https://izlik.org/JA62XM83HS.
Vancouver
1.Fidan Korkut Owen, Bahtiyar Eraslan Çapan. Fen, Teknoloji, Matematik ve Mühendislik Alanları: Seçmek ya da Seçmemek. AJESI [Internet]. 01 Şubat 2018;8(1):1-32. Erişim adresi: https://izlik.org/JA62XM83HS