Araştırma Makalesi

Okul Öncesi Öğretmen Adaylarının Toplumsal Cinsiyet Rolüne İlişkin Tutumları ile Eleştirel Düşünme Eğilimleri İlişkisi

Cilt: 9 Sayı: 2 1 Temmuz 2019
  • Seda Bayraktar *
  • Sevcan Yağan Güder
PDF İndir
EN TR

Okul Öncesi Öğretmen Adaylarının Toplumsal Cinsiyet Rolüne İlişkin Tutumları ile Eleştirel Düşünme Eğilimleri İlişkisi

Öz

Öğretmenlerin cinsiyet rollerine ilişkin kalıplaşmış rolleri farkında olarak ya da farkında olmaksızın sınıf içerisinde sürdürdükleri,  öğretmenin cinsiyet rollerine ilişkin inanışları ve beklentilerinin çocukların davranışlarına etki ettiği bilinmektedir. Öğretmenler ders etkinliklerinde ya da öğrencilerle olan ilişkilerinde bilerek ya da bilmeyerek bu kalıp yargılarla hareket etmektedirler. Cinsiyetçi olmayan bir eğitim yaratmak için en önemli güç öğretmenlerin gücüdür. Öğretmenin toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda sınıfında neler yapabileceği, çocukların eşitlikçi bakış açısı geliştirmesinde ne gibi yollar izleyeceğini bilmesinin ön koşulu öğretmenin toplumsal cinsiyete ilişkin geleneksel bakış açısını eleştirmesi yani bir başka deyişle eleştirel düşünme becerisi ile bağlantılı olduğu düşünülmektedir. Bu bağlamda bu araştırmanın temel amacı, okul öncesi öğretmen adaylarının toplumsal cinsiyet rolüne ilişkin tutumları ile eleştirel düşünme eğilimleri arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Bu kapsamda, okul öncesi öğretmenliği lisans programında öğrenimlerini sürdüren 512 öğretmen adayına Toplumsal Cinsiyet Rolleri Tutum Ölçeği ve Eleştirel Düşünme Eğilimi Ölçeği uygulanmıştır. Araştırma sonucunda okul öncesi öğretmen adaylarının toplumsal cinsiyet rolleri tutumlarının eşitlikçi olduğu ve eleştirel düşünme eğilimlerinin yüksek olduğu belirlenmiştir. Okul öncesi öğretmen adaylarının toplumsal cinsiyet rolleri tutumu ile eleştirel düşünme eğilimleri arasında ana boyutlarda ve tüm boyutlarda pozitif yönlü, anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Araştırmada toplumsal cinsiyet rolü ana boyutu ile eleştirel düşünme eğilimi ana boyutu arasında pozitif yönlü, orta derecede ve %12,6 etki bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Açıkgöz, K. Ü. (1999). Türkiye’de öğretmen etkililiğinin artırılması. Buca Eğitim Fakültesi Dergisi, (9), 5-10.
  2. Ada, Ş.; Küçükali, R. Akan, D. & Dal, M.(2014). Okul öncesi eğitim kurumlarında yönetim sorunları. Middle Eastern & African Journal of Educational Research. 12:32-59.
  3. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı. (2011). Aile Yapısı Araştırması: T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Ankara.
  4. Akbıyık, C. & Seferoğlu, S. S. (2006). Eleştirel düşünme eğilimlere ve akademik başarı. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 3(32). 90-99.
  5. Akdan, O. (2016). Türkçe öğretmen adaylarının eleştirel düşünme eğilimlerinin, eleştirel okuma becerisine etkisi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Ahi Evran Üniversitesi, Kırşehir.
  6. Arıcı, F. (2011). Üniversite öğrencilerinde toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin algılar ve psikolojik iyi oluş (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Hacettepe Üniversitesi, Ankara.
  7. Atış, F. (2010). Ebelik/ hemşirelik 1. ve 4. sınıf öğrencilerinin toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin tutumlarının belirlenmesi (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Çukurova Üniversitesi, Adana.
  8. Aydın, M.; Bekar, E. Ö.; Gören, Ş. Y. & Sungur, M. A. (2016). Hemşirelik öğrencilerinin toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin tutumları. AİBÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 16(1). 223-242.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Seda Bayraktar * Bu kişi benim
0000-0003-3344-1294
Türkiye

Sevcan Yağan Güder Bu kişi benim
0000-0002-6423-3693
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

1 Temmuz 2019

Gönderilme Tarihi

28 Mart 2019

Kabul Tarihi

12 Haziran 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 9 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Bayraktar, S., & Yağan Güder, S. (2019). Okul Öncesi Öğretmen Adaylarının Toplumsal Cinsiyet Rolüne İlişkin Tutumları ile Eleştirel Düşünme Eğilimleri İlişkisi. Anadolu Journal of Educational Sciences International, 9(2), 640-665. https://doi.org/10.18039/ajesi.577713
AMA
1.Bayraktar S, Yağan Güder S. Okul Öncesi Öğretmen Adaylarının Toplumsal Cinsiyet Rolüne İlişkin Tutumları ile Eleştirel Düşünme Eğilimleri İlişkisi. AJESI. 2019;9(2):640-665. doi:10.18039/ajesi.577713
Chicago
Bayraktar, Seda, ve Sevcan Yağan Güder. 2019. “Okul Öncesi Öğretmen Adaylarının Toplumsal Cinsiyet Rolüne İlişkin Tutumları ile Eleştirel Düşünme Eğilimleri İlişkisi”. Anadolu Journal of Educational Sciences International 9 (2): 640-65. https://doi.org/10.18039/ajesi.577713.
EndNote
Bayraktar S, Yağan Güder S (01 Temmuz 2019) Okul Öncesi Öğretmen Adaylarının Toplumsal Cinsiyet Rolüne İlişkin Tutumları ile Eleştirel Düşünme Eğilimleri İlişkisi. Anadolu Journal of Educational Sciences International 9 2 640–665.
IEEE
[1]S. Bayraktar ve S. Yağan Güder, “Okul Öncesi Öğretmen Adaylarının Toplumsal Cinsiyet Rolüne İlişkin Tutumları ile Eleştirel Düşünme Eğilimleri İlişkisi”, AJESI, c. 9, sy 2, ss. 640–665, Tem. 2019, doi: 10.18039/ajesi.577713.
ISNAD
Bayraktar, Seda - Yağan Güder, Sevcan. “Okul Öncesi Öğretmen Adaylarının Toplumsal Cinsiyet Rolüne İlişkin Tutumları ile Eleştirel Düşünme Eğilimleri İlişkisi”. Anadolu Journal of Educational Sciences International 9/2 (01 Temmuz 2019): 640-665. https://doi.org/10.18039/ajesi.577713.
JAMA
1.Bayraktar S, Yağan Güder S. Okul Öncesi Öğretmen Adaylarının Toplumsal Cinsiyet Rolüne İlişkin Tutumları ile Eleştirel Düşünme Eğilimleri İlişkisi. AJESI. 2019;9:640–665.
MLA
Bayraktar, Seda, ve Sevcan Yağan Güder. “Okul Öncesi Öğretmen Adaylarının Toplumsal Cinsiyet Rolüne İlişkin Tutumları ile Eleştirel Düşünme Eğilimleri İlişkisi”. Anadolu Journal of Educational Sciences International, c. 9, sy 2, Temmuz 2019, ss. 640-65, doi:10.18039/ajesi.577713.
Vancouver
1.Seda Bayraktar, Sevcan Yağan Güder. Okul Öncesi Öğretmen Adaylarının Toplumsal Cinsiyet Rolüne İlişkin Tutumları ile Eleştirel Düşünme Eğilimleri İlişkisi. AJESI. 01 Temmuz 2019;9(2):640-65. doi:10.18039/ajesi.577713

Cited By