Yazarlar, çalışmalarını uluslararası geçerli etik ilkeleri doğrultusunda hazırlamalıdırlar. Bu noktada dergiye gönderilen çalışmaların tüm bilimsel etik ve hukuki sorumluluğu yazarlara ait olmakla birlikte Editör(ler) ve Yayın Kurulu, gerekli hallerde etik kurul belgesi talep edebilir. Yayın Kurulu’nun araştırma ve yayın etiğine uygun bulmadığı çalışmalar ise değerlendirmeye tabi tutulmamaktadır.
• Yazar adı ve adresi: Çalışmalar, yazarın sisteme yüklemiş olduğu dosyadaki gibi tanımlayıcı bilgiler (ad, soyad, mail, vb.) silinerek oluşturulan hakem dosyası ile hakemlere sistem üzerinden gönderilmektedir. Yazar-hakem gizliliğini sağlama adına, tanımlayıcı bilgiler dışında makalenin sahibini tanımlayıcı bilgilere (bildiri, tez vb.) dair editörler yazar tarafından bilgilendirilmelidir.
• Makale Metni: Çalışmalar 8.000 kelimeyi geçmemeli, Word dosyası olarak hazırlanmalı, bazı çalışma alanlarının özel durumları dışında yazı tipi olarak mutlaka 10.5 punto Times New Roman fontu kullanılmalıdır. Çalışmada kullanılan özel bir font varsa mutlaka yazı ile birlikte gönderilmelidir. Çalışma, Giriş bölümü ile başlamalı, bu bölüm yazının hipotezi, kapsamı ve amacı üzerinde durulmalıdır. Ara ve alt başlıklara ayrılabilecek Gelişme bölümü veri, gözlem, görüş, yorum ve tartışmalarla desteklenmelidir. Sonuç bölümünde ise çalışmada varılan sonuçlar, önerilerle desteklenerek açıklanmalıdır. Zorunlu hâller dışında çalışmada mutlaka Türk Dil Kurumu’nun güncel Yazım Kılavuzu esas alınmalıdır.
• Sayfa Yapısı: Sayfa kenar boşlukları üst 1,75 sol 2,5 alt 1,5 sağ 2 cm olacak şekilde ayarlanmalıdır. Metin paragraf öncesi ve sonrası 6 nk ve 1,5 satır aralığı ile yazılmalıdır.
• Başlık: Çalışmalar Türkçe ve İngilizce olarak başlıklandırılmalıdır. Başlıklar en fazla 13 (on üç) sözcükten oluşmalı ve kelimelerin ilk harfi büyük harf ile yazılmalıdır. Metin içerisindeki başlıkların tamamı ise ilk harfi büyük olacak şekilde bold yazılmalıdır.
• Makale İçi Başlıklar: Makalede, konunun işlenişine göre rakam sistemi esas alınarak ana ve alt başlıklar oluşturulmalıdır.
• Öz ve Abstract: Çalışmada ele alınan konuyu en kısa ve öz şeklinde ifade eden, 120-220 kelime aralığında olacak şekilde Türkçe ve İngilizce özet bulunmalıdır. Her iki özetin altında en az 4 en fazla 6 anahtar sözcüğe ve bunların İngilizcelerine yer verilmelidir. Öz ve Abstract kısımları 9 punto ve tek satır aralığı ile yazılmalıdır.
• Fotoğraf, Harita ve Tablolar: Metnin içinde kullanılan fotoğraf, plan ve tabloların sayfa yapısının dışına çıkılmaması hususunda dikkat edilmelidir. Bu tür belgeler baskı tekniğine uygun çözünürlükte olmalı ve birden fazla ise numaralandırılmalıdır. Tablo, Fotoğraf ve Harita numaraları ilgili şeklin üstünde ortalı ve bold olmalıdır.
• Alıntı ve Dipnotlar: Beş satırdan kısa doğrudan alıntılar: tırnak içinde: "Alıntı" şeklinde gösterilmelidir. Beş satırdan uzun alıntılar ise satırın sağından ve solundan 1 cm içeride 1,15 satır aralığı ve 10 punto ile yazılmalıdır. Dipnotlar ise 10 punto, paragraf öncesi ve sonrası 3 nk, tek satır aralığı ile iki yana yaslı olarak yazılmalıdır.
ATIF SİSTEMİAFD Makale şablonu için tıklayınız.
• Dergide APA 7 Atıf Sistemi kullanılmaktadır.
• APA 7 Atıf Sisteminde örnek gösterim için bakınız: https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines/references/examples/
• Atıf ve kaynakçanın ücretsiz olan Zotero programı kullanılarak hazırlanması tavsiye edilmektedir.
Zotero Kullanımı ile ilgili yardımcı linkler şöyledir:
Zotero Programını indirmek için Tıklayınız.Video bağlantısı için Tıklayınız.