This study aims to offer an original perspective on the early periods of the history of philosophy by establishing an interdisciplinary connection between ethics, cosmology, and mythology, thereby contributing to the enduring question, “What is the source of evil?” in light of ancient thought. Specifically, it seeks to explore how the concept of evil evolved from Hesiod to the Pre-Socratic thinkers. Within this framework, Hesiod’s Theogony and Works and Days will be analyzed in terms of their representations of evil and the divine, focusing on the conceptual transitions between mythical thought and natural philosophy. Subsequently, the traces of the perception of evil will be examined through the primary texts of Pre-Socratic philosophers. The problem of evil, one of the most ancient problems in human history, has occupied a central place, especially in the early periods when religious and philosophical thought began to take shape. In this context, Hesiod, while revealing the mythological foundations of evil, also prepares the cultural ground for the transition from myth to logos. Therefore, the relationship to be established between Hesiod and the Presocratics in terms of the concept of evil will provide a fruitful ground for understanding the transitions between theogony and cosmogony and the birth of ethical thought.
The nature of evil God Presocratic philosophers Hesiod Theogony Works and Days.
Bu çalışmada felsefe tarihinin erken dönemlerine özgün bir bakış açısı sunup etik, kozmoloji ve mitoloji arasında disiplinler arası bir bağ kurarak günümüzde hâlâ canlı olan “Kötülüğün kaynağı nedir?” sorusuna antik düşünce ışığında katkı verilmesi hedeflenmektedir. “Kötülük anlayışı Hesiodos’tan Presokratiklere nasıl evrilmiştir?” sorusuna yanıt aranacaktır. Ayrıca mitik düşünce ve doğa felsefesi arasında kavramsal geçişler, Hesiodos’un Tanrıların Doğuşu ile İşler ve Günler adlı eserlerinde kötülük ve Tanrı algısı analiz edilecektir. Presokratik düşünürlerin ana eserleri referans alınarak kötülük algısının izleri sürülecektir. İnsanlık tarihinin en kadim sorunlarından biri olan kötülük problemi, özellikle dini ve felsefî düşüncenin şekillenmeye başladığı ilk dönemlerde merkezi bir yer işgal etmiştir. Hesiodos, kötülük kavrayışının mitolojik temellerini ortaya koyar. Hesiodos’un düşüncesi, mitostan logosa geçişin kültürel zeminini hazırlar. Hesiodos ile Presokratik düşünce arasında kötülük kavramı bağlamında ilişki kurmak, özellikle theogoni ile kozmogoni arasındaki geçişleri ve etik düşüncenin doğuşunu anlamak açısından verimli bir zemin sunacaktır.
Kötülüğün doğası Tanrı Presokratik filozoflar Hesiodos Theogonia İşler ve Günler
| Birincil Dil | Türkçe |
|---|---|
| Konular | Dini Araştırmalar (Diğer) |
| Bölüm | Araştırma Makalesi |
| Yazarlar | |
| Gönderilme Tarihi | 23 Haziran 2025 |
| Kabul Tarihi | 24 Kasım 2025 |
| Erken Görünüm Tarihi | 27 Aralık 2025 |
| Yayımlanma Tarihi | 27 Aralık 2025 |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 8 Sayı: 2 |
Uluslararası Hakemli bir dergi olan Academic Knowledge 2018 yılı itibariyle yayın hayatına başlamaktadır. 30 Haziran ve 31 Aralık olmak üzere yılda iki sayı şeklinde elektronik olarak yayımlanacak olan dergi Sosyal ve Beşeri Bilimlerin; Eğitim Bilimleri, Dini Araştırmalar (İlahiyat), Edebiyat, Dil Bilim, Tarih, Sosyoloji, Psikoloji, Felsefe, Filoloji, Coğrafya, Arkeoloji, Sanat Tarihi, Hukuk, Siyaset Bilimleri ve Uluslararası İlişkiler, Kamu Yönetimi, İktisadi ve İdari Bilimler, Ekonomi ve İşletme, Sanat, Turizm, Kütüphanecilik, Bilgi ve Belge Yönetimi, İletişim, gibi birçok farklı disiplinleriyle ilgili yeni çalışmaları bilim insanlarıyla paylaşmayı amaçlamaktadır. Dergi’nin amacı sosyal bilimlerin tüm alt alanlarında özgün çalışmaları yayımlamak ve bu alanlardaki disiplinler arası çalışmaları teşvik etmektir.
Derginin yayın dili Türkçe, İngilizce ve Arapça’dır. Özgün araştırma, tartışma ve derlemeler ile birlikte çeviri, kitap tanıtımı ve eleştirilere de yer verilmektedir. Açık erişimli olan derginin içeriği tüm kullanıcılara ücretsiz olarak sunulmaktadır.
31 Haziran ve 31 Aralık olmak üzere yılda iki sayı şeklinde elektronik olarak yayımlanacak olan dergi Sosyal ve Beşeri Bilimlerin; Eğitim Bilimleri, Dini Araştırmalar (İlahiyat), Edebiyat, Dil Bilim, Tarih, Sosyoloji, Psikoloji, Felsefe, Filoloji, Coğrafya, Arkeoloji, Sanat Tarihi, Hukuk, Siyaset Bilimleri ve Uluslararası İlişkiler, Kamu Yönetimi, İktisadi ve İdari Bilimler, Ekonomi ve İşletme, Sanat, Turizm, Kütüphanecilik, Bilgi ve Belge Yönetimi, İletişim, gibi birçok farklı disiplinleriyle ilgili yeni çalışmaları bilim insanlarıyla paylaşmayı amaçlamaktadır.
ACADEMIC KNOWLEDGE
Social Science Studies
Yayın İlkeleri:
Academic Knowledge Dergisi, yılda iki kez yayımlanan uluslararası hakemli bir dergidir. Academic Knowledge Dergisi’nde sosyal bilimler alanında yazılan makale, çeviri, söyleşi ve tanıtım yazılarına yer verilir. Dergiye gönderilen yazılar, daha önce yayımlanmamış olmalıdır. Kongre bildirileri ve konferans metinleri, yayımlanmamış olma şartıyla ve sunulduğu belirtilmek kaydıyla kabul edilir.
1. Academic Knowledge Dergisi’ne yazı gönderilebilmesi için dergipark sistemine üye olunması ve makalelerin buradan gönderilmesi gerekmektedir. Eklenen yazılarda isim veya yazarın kimliği ile ilgili bilgilere yer verilmemelidir. Yazarlarına ait bilgiler, yayın aşamasında editör tarafından eklenir.
2. Academic Knowledge Dergisi’nde Türkiye Türkçesi’nin yanı sıra Türk lehçeleri, İngilizce, Arapça ve diğer dillerde yazılmış yazılara da yer verilmektedir.
3. Dergiye gönderilen Türkçe yazılarda, TDK Yazım Kılavuzu’na uyulmalıdır. Yayın Kurulu tarafından yazının bütünlüğünü etkilemeyecek düzeltmeler yapılabilir.
4. Dergide yayımlanan yazılarda ileri sürülen görüşler yazarlarına aittir. Hukuki, ekonomik ve etik sorumlulukların muhatabı yazardır.
5. Makaleler yayın aşamasında, alanındaki iki hakeme gönderilir. Hakem raporlarından biri olumlu, diğeri olumsuz olduğu takdirde yazı, üçüncü bir hakeme gönderilebilir veya Yayın Kurulu, hakem raporlarını inceleyerek nihai kararı verebilir.
Yazım Kuralları ve Sayfa Düzeni:
KAYNAKÇA
Kitap için örnek
Özdemir, Veysel. Modern Teoriler Açısından Hz Muhammed (s.a.s)’ in Örnek Liderliği, Bingöl, 2014.
Kitap içinde bölüm, Makale, Bildiri vs. için örnek
Yavuzalp, Nuh. “Uzaktan Eğitim Yönetimi”, Uzaktan Eğitim, E. Tekinarslan, M. D. Gürer (derl.), Pegem Akademi, 2018, 130-150.
Yavuzalp, Nuh. “E-Öğrenme Ortamında Kullanılan Öğrenme Stillerinin Web Kullanım Madenciliği İle Analizi”, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 17 (2), 2017, 987-1015.
Kâğıt Boyutu: A4 Dikey (Makalede yatay sayfalara yer verilmemelidir).
Üst Kenar Boşluk: 3 cm
Alt Kenar Boşluk: 3 cm
Sol Kenar Boşluk: 3 cm
Sağ Kenar Boşluk: 3 cm
Makale Şablonunu indirmek için tıklayınız.
Dergimizde makale gönderim ve yayın sürecinde herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
2012 yılında Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı yıl MEB YLSY programıyla yurt dışına lisansüstü eğitime gitti. 2016 yılında Ürdün Üniversitesi hadis bölümünden yüksek lisans, 2020 yılında Malezya Uluslararası İslâm Üniversitesi’nden ise doktora derecesini aldı. 2022 yılında doçent oldu. 2015 yılında altı aylığına İran’ın Kum şehrinde alan araştırması yaptı. Çalışmaları hicrî ilk üç asır, Şîa ve erken dönem hadis tartışmaları etrafında yoğunlaşan yazarın, ilgili konularda çok sayıda makalesi yayınlandı. Hâlihazırda Yalova Üniversitesi İslâmî İlimler Fakültesi’nde öğretim üyeliğine devam etmektedir.
Murat Yaş Marmara Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finansı Enstitüsü'nde Dr. Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır. Ayrıca Japonya'da Sophia Üniversitesi Asya, Afrika ve Ortadoğu Çalışmaları Enstitüsü'nde Ziyaretçi Araştırmacı olarak bulunmuştur. Yüksek Lisans ve Doktora eğitimini Malezya'da INCEIF Üniversitesi'nde İslami Finans alanında tamamlamış ve lisans derecesini Ekonomi alanında Boğaziçi Üniversitesi'nden almıştır. Ayrıca, İngiltere'de Reading Üniversitesi'nde ICMA Centre’da ziyaretçi yüksek lisans öğrencisi olarak bulunmuştur.
Araştırma alanları finansal piyasalar, İslami finans ve Asya çalışmalarıdır.
Doktora Anabilim Dalı: Arkeoloji
Doçentlik Bilim Alanı: Arkeoloji
2012 yılında Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı yıl MEB YLSY programıyla yurt dışına lisansüstü eğitime gitti. 2016 yılında Ürdün Üniversitesi hadis bölümünden yüksek lisans, 2020 yılında Malezya Uluslararası İslâm Üniversitesi’nden ise doktora derecesini aldı. 2022 yılında doçent oldu. 2015 yılında altı aylığına İran’ın Kum şehrinde alan araştırması yaptı. Çalışmaları hicrî ilk üç asır, Şîa ve erken dönem hadis tartışmaları etrafında yoğunlaşan yazarın, ilgili konularda çok sayıda makalesi yayınlandı. Hâlihazırda Yalova Üniversitesi İslâmî İlimler Fakültesi’nde öğretim üyeliğine devam etmektedir.
Doktora Anabilim Dalı: Arkeoloji
Doçentlik Bilim Alanı: Arkeoloji
Murat Yaş Marmara Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finansı Enstitüsü'nde Dr. Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır. Ayrıca Japonya'da Sophia Üniversitesi Asya, Afrika ve Ortadoğu Çalışmaları Enstitüsü'nde Ziyaretçi Araştırmacı olarak bulunmuştur. Yüksek Lisans ve Doktora eğitimini Malezya'da INCEIF Üniversitesi'nde İslami Finans alanında tamamlamış ve lisans derecesini Ekonomi alanında Boğaziçi Üniversitesi'nden almıştır. Ayrıca, İngiltere'de Reading Üniversitesi'nde ICMA Centre’da ziyaretçi yüksek lisans öğrencisi olarak bulunmuştur.
Araştırma alanları finansal piyasalar, İslami finans ve Asya çalışmalarıdır.