Araştırma Makalesi

VAN ŞEHİR TARİHİ ARAŞTIRMALARINA KÜÇÜK BİR EDEBÎ KATKI: FÂİK REŞÂD’IN KENDİRCİ GAZELİ

Cilt: 5 Sayı: 10-11 15 Aralık 2019
PDF İndir
TR

VAN ŞEHİR TARİHİ ARAŞTIRMALARINA KÜÇÜK BİR EDEBÎ KATKI: FÂİK REŞÂD’IN KENDİRCİ GAZELİ

Öz

Bu çalışmada Fâik Reşâd (1851-1914) tarafından yazılan “Kendirci’den” redifli gazel üzerinde durulmuştur. Gazel, Van’da bulunan Kendirci adlı mesire alanını konu edinen ve bu yanıyla şehir şiirleri bağlamında değerlendirilebilecek bir metin olduğundan çalışmanın konusu olarak seçilmiştir. Çalışma vesilesiyle tarihî kaynaklarda hakkında bilgi bulunmayan, sadece ismen anılan ve günümüzde tamamen yok olmuş olan Kendirci mesire yerinin nasıl bir yer olduğu kısmen ortaya konulmaya çalışılmıştır. Şiir, 1882 yılında kısa bir süre burada maarif müdürü olarak görev yapan Reşâd’ın edebî hayatında Van’ın nasıl bir etkiye sahip olduğunu göstermesi bakımından dikkat çekicidir. Makalenin yakın zamana kadar mesire alanı olarak kullanılan Kendirci’nin tekrar bilinir hâle gelmesine ve Van şehir tarihi araştırmalarına katkı sunması beklenmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abik, A. Deniz (2010), “Derleme Sözlüğü’nde Madde Birleştirme Önerileri ve Bu Maddeler Üzerine Değerlendirmeler”, Türk Dilleri Araştırmaları, Sayı 20, s. 7-34.
  2. Ağaoğlu, Sami (2007), “Van Şehir Dokusu ve Tarihi Eserlerinin Tahrip Edilmesinde Ermenilerin Rolü”, A. Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, Sayı 35, Erzurum, s. 311-39.
  3. Ahmed Reşâd (1889), Gül-deste, Karabet ve Kasbar Matbaası, İstanbul 1304 (1889).
  4. Aksoyak, İsmail Hakkı (2016), “Feyzullah Efendi’nin Mesâir’i ile Lutfî’nin Ferdî’nin Bilâdiye’sine Zeyli”, 14. yy.dan 19. yy’a Anadolu ve Rumeli’de Yazılmış Türkçe Edebî Metinler Üzerine Söylenmemiş Sözler, Ankara: Grafiker Yay.,s. 245-58.
  5. Avcı, İsmail (2017),Eski-Yeni-Eski Arasında Fâik Reşâd ve Şiir Mecmuası, Konya: Palet Yay.
  6. Avcı, İsmail (2018), “19. Asır Şairlerinden Mahmud Kemaleddin Fenarî ve Bazı Hatıraları”, Balkanlar’da Edebî İlişkiler ve Dil, Ankara: Gece Kitaplığı, s. 33-58.
  7. Çağbayır, Yaşar (2017a), Arap Asıllı Türk Alfabesiyle Yazılmış Türkçenin Söz Varlığı Ötüken Osmanlı Türkçesi Sözlüğü, İstanbul: Ötüken Neşriyat.
  8. Çağbayır, Yaşar (2017b),Orhun Yazıtlarından Günümüze Türkiye Türkçesinin Söz Varlığı Ötüken Türkçe Sözlük, İstanbul: Ötüken Neşriyat.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Sanat ve Edebiyat

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

15 Aralık 2019

Gönderilme Tarihi

16 Kasım 2019

Kabul Tarihi

9 Aralık 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 5 Sayı: 10-11

Kaynak Göster

APA
Avcı, İ. (2019). VAN ŞEHİR TARİHİ ARAŞTIRMALARINA KÜÇÜK BİR EDEBÎ KATKI: FÂİK REŞÂD’IN KENDİRCİ GAZELİ. Akademik Kaynak, 5(10-11), 63-74. https://izlik.org/JA24LG72GS