Araştırma Makalesi

Tüketim Kültürünün Gölgesinde Mustafa Kutlu’nun Sır İsimli Hikâyesine Dair Bazı Tespitler

Cilt: 6 Sayı: 4 30 Aralık 2022
PDF İndir
TR EN

Tüketim Kültürünün Gölgesinde Mustafa Kutlu’nun Sır İsimli Hikâyesine Dair Bazı Tespitler

Öz

Modernizm, rasyonel düşünceyi merkeze alarak yaratıcı hamleler idealini gerçekleştirmeyi ilke edinirken yeni yaşam biçimleri de geliştirir. Bireyin soyut ve manevi değerlerle bağını koparmayı hızlandıran bu yaşam biçiminde, gündelik hayatın her kademesinde varlık gösteren kapital ekonomi düzeni etkindir. Tekelci ekonomi yaratan kapital düzende gelir gider arası arasındaki uçurumun artmasına bağlı olarak sınıflar arası uçurumda, temsilciliğini zenginlerin yaptığı tüketime dayalı yeni bir kültür oluşur. Tüketim kültüründe nesneler, ihtiyaçlara göre değil temsil ettiği göstergeler değerine göre bir anlam ifade eder. İnsanların, toplumda itibar elde etmek ile nesnelerin gösterge değerine sahip olmak arasında bağ kurmaları, nesnelerin egemenliği altında ezilmelerine ve onun bir parçasına dönüşmelerine yol açar. Böylece tüketim güdüsünün kontrolü altına giren, bundan haz alan yeni bir kimlik oluşur. Modern özne, evrildiği yeni kimlikte nesne karşısında çaresizliğe düşerken her şeye, özellikle din ve inanç sistemine yabancılaşır. Din, toplumsal ve bireysel kimliği şekillendirmede, toplumsal nizamı tesis etmede önemli bir yapıdır. Fakat modernleşmenin sonuçlarından biri olan ve insanların manevi hayatla olan bağını koparmayı ifade eden sekülerleşme, kapital ekonominin tüketici zihniyetinden beslenerek insanların din ile ilişkisini artan bir şiddetle zedeleyip dini tüketilmesi gereken bir nesne konumuna indirgemiştir. Bu etki, sosyal ilişkilerin yoğun ve karmaşık olduğu şehirlerde daha fazladır. Kırsal kesimin gelişmelere daha kapalı olması, toplumun gelenek ve göreneklerinin yeni davranış örgülerine ve kalıplarına direnç göstermesi dine bağlılığın egemen olduğu bir dünya algısını besler. Mustafa Kutlu’nun, Sır isimli öyküsü, sekülerleşmenin ekonomik ve kültürel boyutlarının dine etkisini konu edinen bir eserdir. Kırsal yaşamdaki geleneksel normların, hızlı değişimin yaşandığı şehirlere özgü bir zihinsel yapı tarafından nasıl evrildiği düşüncesi öyküye egemendir. Kutlu, köy-şehir çatışması etrafında metalaşmayı özümseyen modern öznelerin dini meta haline getiren anlayışını yabancılaşma, yalnızlık ekseninde eleştirir. Gerçekçi bir şekilde yapılan bu eleştiriler, toplumu anlama konusunda sosyolojik verilerle desteklenir. Öykü, edebiyat ve toplum arasındaki ilişkiyi göstermesi, çalışmamızın sebebini teşkil eder.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aktı, Ü. (2012). “Homojenleşme ve Yerelleşme Bağlamında Kültürel Küreselleşme ve Din”, Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi,
  2. Altıntaş, R. (2005). Din ve Sekülerleşme, İstanbul: Pınar Yayınları.
  3. Aslan, H. B. (2020). Mustafa Kutlu’nun Hikâyelerinde Tasavvuf, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Ünviversitesi Sosyal Bilimnler Enstitüsü Enstitüsü: İstanbul.
  4. Baudrıllard, J. (2008). Tüketim Toplumu, Ankara: Ayrıntı Yayınları
  5. Baudrıllard, J. (2012). Şeytana Satılan Ruh, çev. Adanır, O., İL: Doğu Batı Yayınları.
  6. Bauman, Z. (1997). Özgürlük, çev. Erenus, V., İstanbul: Sarmal Yay.
  7. Bayer, A. (2010). “Sekülerleşme Din İlişkisi: Kuramsal Bir Yaklaşım”, KSÜ İlahiyat Fakültesi Dergisi.
  8. Berger, P. L. (1995). Dini Kurumlar, çev: Çiftçi, A., Dokuz Eylül Ünv., İlahiyat Fakültesi Dergisi.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Edebi Çalışmalar

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Aralık 2022

Gönderilme Tarihi

30 Ekim 2022

Kabul Tarihi

3 Aralık 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 6 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA
Bulut, A. (2022). Tüketim Kültürünün Gölgesinde Mustafa Kutlu’nun Sır İsimli Hikâyesine Dair Bazı Tespitler. Akademik Dil ve Edebiyat Dergisi, 6(4), 1148-1166. https://doi.org/10.34083/akaded.1196530
AMA
1.Bulut A. Tüketim Kültürünün Gölgesinde Mustafa Kutlu’nun Sır İsimli Hikâyesine Dair Bazı Tespitler. ADED. 2022;6(4):1148-1166. doi:10.34083/akaded.1196530
Chicago
Bulut, Ayhan. 2022. “Tüketim Kültürünün Gölgesinde Mustafa Kutlu’nun Sır İsimli Hikâyesine Dair Bazı Tespitler”. Akademik Dil ve Edebiyat Dergisi 6 (4): 1148-66. https://doi.org/10.34083/akaded.1196530.
EndNote
Bulut A (01 Aralık 2022) Tüketim Kültürünün Gölgesinde Mustafa Kutlu’nun Sır İsimli Hikâyesine Dair Bazı Tespitler. Akademik Dil ve Edebiyat Dergisi 6 4 1148–1166.
IEEE
[1]A. Bulut, “Tüketim Kültürünün Gölgesinde Mustafa Kutlu’nun Sır İsimli Hikâyesine Dair Bazı Tespitler”, ADED, c. 6, sy 4, ss. 1148–1166, Ara. 2022, doi: 10.34083/akaded.1196530.
ISNAD
Bulut, Ayhan. “Tüketim Kültürünün Gölgesinde Mustafa Kutlu’nun Sır İsimli Hikâyesine Dair Bazı Tespitler”. Akademik Dil ve Edebiyat Dergisi 6/4 (01 Aralık 2022): 1148-1166. https://doi.org/10.34083/akaded.1196530.
JAMA
1.Bulut A. Tüketim Kültürünün Gölgesinde Mustafa Kutlu’nun Sır İsimli Hikâyesine Dair Bazı Tespitler. ADED. 2022;6:1148–1166.
MLA
Bulut, Ayhan. “Tüketim Kültürünün Gölgesinde Mustafa Kutlu’nun Sır İsimli Hikâyesine Dair Bazı Tespitler”. Akademik Dil ve Edebiyat Dergisi, c. 6, sy 4, Aralık 2022, ss. 1148-66, doi:10.34083/akaded.1196530.
Vancouver
1.Ayhan Bulut. Tüketim Kültürünün Gölgesinde Mustafa Kutlu’nun Sır İsimli Hikâyesine Dair Bazı Tespitler. ADED. 01 Aralık 2022;6(4):1148-66. doi:10.34083/akaded.1196530

Cited By

Akademik Dil ve Edebiyat Dergisi Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası  lisansı ile lisanslanmıştır. 
 

This work is licensed under Attribution-NonCommercial 4.0 International