Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Ahmet Kemal Bey’s Unknown Three Poems and His Adventure in Yeni Füyûzat Journal

Yıl 2024, , 1734 - 1757, 30.12.2024
https://doi.org/10.34083/akaded.1575322

Öz

Ahmet Kemal is an important but little known figure in Turkish literature. His importance stems from the fact that he was a man of action rather than good poems, and that he sought freedom even during the most intense periods of tyranny. Ahmet Kemal, whose life was spent in exile, spent some time in Baku at the invitation of Hüseyinzâde Ali Bey. His stay in Baku coincided with the aftermath of the 1905 Revolution. During this period, the oppression of Tsarist Russia had relatively decreased and many newspapers and journals were published even in Baku. One of these was Yeni Füyûzat, the continuation of Füyûzat journal. Ahmet Kemal, who was the editor-in-chief of this journal, the first issue of which was published in 1910, published either poems or articles in almost every issue of the journal. Three of the poems published here by Ahmet Kemal, whose life and art have been little studied, have not been published anywhere before. This study analyses both the poems published here and Ahmet Kemal's influence and history in the journal. It was found that Ahmet Kemal dominated the journal with his intellectual writings rather than his poetry. Although his poems were mostly of social use, he did not refrain from dealing with individual issues. In addition, it has been observed that Ottoman poets and writers such as Namik Kemal, Şair Eşref, Babanzade İsmail Hakkı and Celal Sahir were also included in the journal under the influence of Ahmet Kemal. This study aims to shed light on Ahmet Kemal's Baku period and to explain the relationship of Yeni Füyûzat journal with both the poet and the Ottoman intellectuals.

Kaynakça

  • Ahmet Bayramzâde. (1910). “Cevap”, Yeni Füyûzat , Nu: 10, s. 1.

Ahmet Kemal Bey’in Bilinmeyen Üç Şiiri ve Yeni Füyûzat Dergisindeki Serüveni

Yıl 2024, , 1734 - 1757, 30.12.2024
https://doi.org/10.34083/akaded.1575322

Öz

Ahmet Kemal, Türk edebiyatının önemli fakat az bilinen isimlerindendir. Onun önemi iyi şiirlerinden ziyade aksiyon adamı olmasından, istibdadın en yoğun dönemlerinde bile hürriyeti arzulamasından kaynaklanır. Hayatı sürgünlerde geçen Ahmet Kemal, Hüseyinzâde Ali Bey’in davetiyle bir dönem de Bakü’de bulunmuştur. Onun Bakü’de bulunduğu dönem 1905 İnkılâbı’ndan sonraya denk gelir. Bu dönemde Çarlık Rusya’nın baskısı nispeten azalmış, Bakü’de bile pek çok gazete ve dergi neşredilmiştir. Bu dergilerden birisi de Füyûzat dergisinin devamı olan Yeni Füyûzat’tır. İlk sayısı 1910 yılında çıkan bu derginin başyazarı olan Ahmet Kemal, derginin hemen her sayısında ya şiir ya da makale yayımlamıştır. Hayatı ve sanatı hakkında zaten çok az çalışma yapılan Ahmet Kemal’in burada neşrettiği şiirlerden üçü, daha önce hiçbir yerde yayımlanmamıştır. Bu çalışmada ise hem şairin buradaki şiirleri üzerinde durulmuş hem de Ahmet Kemal’in dergideki etkisi ve hikâyesi irdelenmiştir. Buna göre, Ahmet Kemal’in dergide şairlikten ziyade fikri yazılarla daha baskın olduğu görülmüştür. Şiirlerinde ise çoğunlukla sosyal faydayı gözetse de bireysel konuları işlemekten de geri durmamıştır. Ayrıca, dergide Ahmet Kemal’in de etkisiyle Namık Kemal, Şair Eşref, Babanzade İsmail Hakkı ve Celal Sahir gibi Osmanlı şair ve yazarlarının da yer aldığı görülmüştür. Çalışma ise Ahmet Kemal’in Bakü dönemine ışık tutmakla birlikte Yeni Füyûzat dergisinin hem şairle hem de Osmanlı aydınlarıyla olan ilişkisini açıklamak amacıyla yapılmıştır.

Kaynakça

  • Ahmet Bayramzâde. (1910). “Cevap”, Yeni Füyûzat , Nu: 10, s. 1.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Türkiye Sahası Yeni Türk Edebiyatı
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Yasin Yavuz 0000-0003-0344-964X

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2024
Gönderilme Tarihi 28 Ekim 2024
Kabul Tarihi 13 Aralık 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024

Kaynak Göster

APA Yavuz, Y. (2024). Ahmet Kemal Bey’in Bilinmeyen Üç Şiiri ve Yeni Füyûzat Dergisindeki Serüveni. Akademik Dil Ve Edebiyat Dergisi, 8(3), 1734-1757. https://doi.org/10.34083/akaded.1575322


Akademik Dil ve Edebiyat Dergisi Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası  lisansı ile lisanslanmıştır. 

This work is licensed under Attribution-NonCommercial 4.0 International