Diğer

19. Yüzyılda Keçeci-zâde İzzet Mollâ’nın Muakkibi Olan Bir Şair: Hanyalı Şefîk Efendi ve Ona Tanıklık Eden Gazelleri

Cilt: 2 Sayı: 1 30 Nisan 2018
PDF İndir

19. Yüzyılda Keçeci-zâde İzzet Mollâ’nın Muakkibi Olan Bir Şair: Hanyalı Şefîk Efendi ve Ona Tanıklık Eden Gazelleri

Öz

Nazirecilik geleneği Divan şiirinde önemli bir yere sahiptir. Bazı nazireler üstad şairlerin izinden gitmek amacıyla yazılmıştır. Bu tür nazirelerde iddiasız ve saygılı bir üslup göze çarpar. Bu makalede  Divan şiirinin son yüzyılında yaşamış bir şair olan Mehmet Şefik Efendi’nin divançesinden hareketle üstad kabul ettiği Keçeci-zâde ʿİzzet Molla’dan tanzir ettiği şiirler şekil ve muhteva yönünden incelenecektir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Arslan, Mustafa (2012). “Şeyh Gâlib ile Keçeci-zâde İzzet Molla’nın Gazelleri Arasında Nazire İlişkisi.” Turkish Studies. Volume 7/1 Winter 2012, p. 251-282, Turkey.Baş, Mehmet Şamil (2007). Aşkî Mustafa Efendi’nin Vahdet-nâme Mesnevisi (Metin, Muhteva, Tahlil). İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. s.105-109.Ceylan, Ömür-Yılmaz, Ozan (2005). Hazâna Sürgün Bahâr. Keçecizâde İzzet Molla ve Dîvân-ı Bahâr-ı Efkâr.İstanbul. Kitap Sarayı.İnal, İbnü’l-Emin Mahmud Kemal (1988). Son Asır Türk Şairleri. C.3. İstanbul: Dergâh Yay.İzzet Molla, Keçeci-zâde Mehmed İzzet Efendihttp://www.turkedebiyatiisimlersozlugu.com/index.php?sayfa=detay&detay=6375 [erişim tarihi: 21.03.2018]Kara, İsmail (2013). Hanya/Girit Mevlevîhânesi Şeyh Ailesi-Müştemilâtı-Vakfiyesi-Mübadelesi. İstanbul: Dergâh Yay. s.30.Kılıç, Filiz (2004). “Giritli Divan Şairleri” Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, S. 32. Ankara. s.275-294.Köksal, M. Fatih (2006). Sana Benzer Güzel Olmaz, Divan Şiirinde Nazire, Ankara: Akçağ Yay. s. 101.Kurnaz, Cemal (2007). Osmanlı Şair Okulu, Ankara: Birleşik Yayınevi. s. 41.Macit, Muhsin (1996). Divân Şiirinde Âhenk Unsurları, Ankara:Akçağ Yayınları.Mehmed Şefik Efendi, Hanyalıhttp://www.turkedebiyatiisimlersozlugu.com/index.php?sayfa=detay&detay=6044 [erişim tarihi: 21.03.2018]Mehmet Şefik Efendi (1876). Divançe-i Hanyevî Şefîk Efendi. İstanbul: Ahter Matbaası.Mermer, Ahmet, Hidayetoğlu S., Erdoğan M., Koç Keskin N. (2009). Osmanlı Şiirinde Mevlânâ Övgüleri ve Mevlevilik Unsurları. Türkiye Diyanet Vakfı Yay. Sevgi, Ahmet (1993). “XIX. Yüzyıl Mevlevî Şairlerinden Mehmet Şefîk Efendi ve Dîvânçesi”, VI. Millî Mevlânâ Kongresi. (24-25 Mayıs 1992). Konya s.131-138.Şahin, Ebubekir Sıddık (2004). Keçeci-zâde İzzet Molla’nın Divanları: Bahâr-ı Efkâr ve Hazân-ı Âsâr. Ankara: Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Doktora Tezi. s.35-36.TDV İslam Ansiklopedisi, C.23 S. 561. Tolasa, Harun (1983). Sehî, Latîfî, Âşık Çelebi Tezkirelerine Göre 16. Yy.da Edebiyat Araştırma ve Eleştirisi, İzmir: Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi.Yavuz, Kemal (2013). “Türk Şiirinde Nazire”, İstanbul: Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Sanat ve Edebiyat

Bölüm

Diğer

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

30 Nisan 2018

Gönderilme Tarihi

23 Mart 2018

Kabul Tarihi

26 Nisan 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Kılıç, E. (2018). 19. Yüzyılda Keçeci-zâde İzzet Mollâ’nın Muakkibi Olan Bir Şair: Hanyalı Şefîk Efendi ve Ona Tanıklık Eden Gazelleri. Akademik Dil ve Edebiyat Dergisi, 2(1), 7-17. https://doi.org/10.34083/akaded.409192

Akademik Dil ve Edebiyat Dergisi Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası  lisansı ile lisanslanmıştır. 
 

This work is licensed under Attribution-NonCommercial 4.0 International