Araştırma Makalesi

Mücadele Ekseninde Mizah ve Basın

Cilt: 3 Sayı: 2 30 Ağustos 2019
PDF İndir

Mücadele Ekseninde Mizah ve Basın

Öz

Toplumdaki adaletsizliklere, haksızlıklara karşı mücadele etmeyi amaç edinen mizah, otoriteye direnerek onu ortadan kaldırmayı arzular. Bu işlevini yerine getirirken gülmece silahını aktif bir şekilde kullanır ve muhatabına doğrultur. Var olan düzene karşıt bir düzen kurarak kendi adaletini sağlamaya çalışır. Bu nedenle çoğu zaman baskı altına alınarak faaliyetleri engellenmeye çalışılır.

Eski çağlardan beri mizahın birçok işlevi vardır. Bu çalışmada mizah ve basının mücadele işlevi üzerinde durulmuştur. Mizah ve basın, muhaliflerine karşı tavır takınırken bazı dönemlerde ileri gittikleri gerekçesiyle birçok yaptırımlarla karşılaşmışlardır. Bu tür uygulamalara rağmen halkı bilinçlendirmede önemli bir görev üstlenmişlerdir. Gerçekleştirdikleri faaliyetlerle kendilerince kötü olan hükümeti uyarmaya tabir-i caizse kulaklarını çekmeye çalışmışlardır. Kitle iletişim araçlarının yaygın olmadığı dönemlerde karikatürler de bu işlev için kullanılmıştır.

Kısıtlama dönemlerinde baskı altına alınan basın, kamuoyu oluşturmada etkin bir araç olarak ortaya çıkmıştır. Halk ile yönetim arasında aracı işlevi gören basın, baskı dönemlerinde duygu, düşünce ve fikirleri yansıtma olanağı bulmuştur. 1908 II. Meşrutiyetin ilanı ile birlikte özgürlük ortamında gelişme olanağı bulan mizah basını, despot rejim ve yöneticileri hedef almış ve muhalif bir güç olarak ortaya çıkmıştır.

Bu çalışma yüksek lisans tezinin bir bölümü olup bazı yerlerinde değişiklik yapılmıştır. Söz konusu çalışmada etkili bir silah konumundaki mizahın işlevinden ve kamuoyu oluşturmada etkin bir araç olan basından söz edilmeye ve bu iki kavramın mücadele ekseninde öneminden bahsedilmeye çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Bozdağ, İsmet (2010). Sultan Abdülhamidꞌin Hatıra Defteri. İstanbul: Truva Yayınları.
  2. Brummett, Palmira (2003). İkinci Meşrutiyet Basınında İmge ve Emperyalizm 1908-1911. (Çev. Ayşen Anadol). İstanbul: İletişim Yayınları.
  3. Canner, Efthymia (2000). “Jön Türk Devrimi Sonrasında İstanbul Rum Mizah Basını: Embros Gazetesi”. Doğuꞌda Mizah. (Haz. Iréne Fenoglıo-Françoıs Georgeon). (Çev. Ali Berktay). İstanbul: YKY. 103-113.
  4. Cantek, Levent-Gönenç, Levent (2017). Muhalefet Defteri Türkiye′de Mizah Dergileri ve Karikatür. İstanbul: YKY.
  5. Cenap Şahabettin(1976). “Mizah Felsefesi”. Hiciv ve Mizah Edebiyatı Antolojisi. (Haz. Hilmi Yücebaş). İstanbul: Milliyet Dağıtım Ltd. Şti. 53-57.
  6. Cenap Şahabettin (1998). Evrâk-ı Eyyâm. (Haz. Hasan Akay). İstanbul: Timaş Yayınları.
  7. Chanfrault, Bernard (2000). “Tunusꞌta Ceha (Cuha): Gelenekten Modernizme Fıkraya Toplumsal-Tarihsel Yaklaşım”. Doğuꞌda Mizah. (Haz. Iréne Fenoglıo-Françoıs Georgeon). (Çev. Ali Berktay). İstanbul: YKY. 37-48.
  8. Déjeux, Jean (2000). “Cuha ve Nâdire”. Doğuꞌda Mizah. (Haz. Iréne Fenoglıo-Françoıs Georgeon). (Çev. Ali Berktay). İstanbul: YKY. 27-36.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Edebi Çalışmalar

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Ağustos 2019

Gönderilme Tarihi

29 Mart 2019

Kabul Tarihi

7 Mayıs 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Sayım, B. (2019). Mücadele Ekseninde Mizah ve Basın. Akademik Dil ve Edebiyat Dergisi, 3(2), 296-308. https://doi.org/10.34083/akaded.546958

Akademik Dil ve Edebiyat Dergisi Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası  lisansı ile lisanslanmıştır. 
 

This work is licensed under Attribution-NonCommercial 4.0 International