Araştırma Makalesi

Orhan Kemal'in Hayatını Otobiyografik Romanlarından Okumak

Cilt: 4 Sayı: 3 11 Eylül 2020
PDF İndir
EN TR

Orhan Kemal'in Hayatını Otobiyografik Romanlarından Okumak

Öz

Birçok yazarın yazı hayatına kendinden, yaşanmışlıklarından yola çıkarak başladığını söylemek mümkündür. Orhan Kemal’in severek okuduğu ve örnek aldığı Panait Istrati ve Maksim Gorki, romanlarında sıklıkla kendi hayatlarından esinlenmişlerdir. Benzer biçimde Orhan Kemal de ilk romanlarına "Küçük Adamın Notları" başlığıyla yaşadıklarını yazarak başlamıştır. İlk romanı Baba Evi (1949), "Küçük Adamın Notları" serisinin birinci kitabıdır. Onu izleyen Avare Yıllar (1950) ise ikincisidir. Araya başka romanlar girse de Orhan Kemal hayatını yazmaya devam etmiştir. Avare Yıllar’ın devamı niteliğinde olan Cemile (1952), ilk yayımlandığında "Küçük Adamın Notları 3" üst başlığını taşır. Cemile’nin devamı niteliğinde olan Dünya Evi, çok daha sonra 1958’de yayımlanır. 1965’te yazdığı Bir Filiz Vardı romanı yaşadığı bir aşktan esinlenmesi dolayısıyla bu kapsama alınabilir. Bu otobiyografik roman serisine 1968’de yayımlanan Arkadaş Islıkları da eklenebilir.

Bu romanlar, yazarın hayatından yoğun izler taşıyan ve otobiyografik özellikler gösteren eserlerdir. Bu çalışmanın amacı, Orhan Kemal’in otobiyografik ayrıntılar taşıyan altı romanını inceleyerek yazarın hayatını, romanlarına nasıl aksettirdiğini dikkatlere sunmaktır. 

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Caymaz, Onur. (2012). Orhan Kemal’in Daktilosu. Orhan Kemal. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yay.
  2. Eliuz, Ülkü. (2004). Orhan Kemal’in Romanlarında Yapı ve İzlek. Yayımlanmamış doktora tezi, Fırat Üniversitesi, Elazığ.
  3. Eliuz, Ülkü. (2010). Orhan Kemal Romanlarında Kadının Nesne Olarak Kullanımı: Cinsel Taciz. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, C: 3, S: 13, Kadın Araştırmaları, Özel Sayı.
  4. Eyigün, Yıldız Rahşan. (2006). Orhan Kemal’in Hayatı, Eserleri Ve Orhan Kemal Uyarlamalarının Türk Sinemasındaki Yeri. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, İstanbul.
  5. Günay Erkol, Çimen. (2012). Orhan Kemal’in Baba Evi ve Avare Yıllar’ında Post-emperyal Trav-ma ve Eşikteki Erkeklik. Orhan Kemal. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yay.
  6. Narlı, Mehmet. (2016). “Orhan Kemal”. TDVİA. C. Ek-2. İstanbul: TDV.
  7. Orhan Kemal. (2007). Yazmak Doludizgin Günlükler ve Şiirler. İstanbul: Everest Yay.
  8. Orhan Kemal. (2015).Bir Filiz Vardı. İstanbul: Everest Yay.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Edebi Çalışmalar

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

11 Eylül 2020

Gönderilme Tarihi

29 Mayıs 2020

Kabul Tarihi

31 Ağustos 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 4 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Özaydın Yakıştıran, B. (2020). Orhan Kemal’in Hayatını Otobiyografik Romanlarından Okumak. Akademik Dil ve Edebiyat Dergisi, 4(3), 355-378. https://doi.org/10.34083/akaded.744879

Cited By

Akademik Dil ve Edebiyat Dergisi Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası  lisansı ile lisanslanmıştır. 
 

This work is licensed under Attribution-NonCommercial 4.0 International