Edebi-Tasavvufi Metinlerde Spor ve Tasavvuf Kültürü İlişkisine Çevgen Sporu Zaviyesinden Bir Bakış
Öz
Hayatımız bilgilerimize, uygulamalarımıza ve ürettiklerimize bağlı olarak sürekli değişmektedir. Algılamalarımız da aynı şekilde değişmektedir. İnsanların sahip oldukları bedensel ve zihinsel kabiliyetleriyle algı kapasitesi arasında doğrudan bir ilişki olduğu bilinir.
Hem maddi hem de manevi konular içerisinde anılan spor konusu da değişmekte olan yaşantımızla algılarımız arasındaki bağı gösteren ilginç örneklerden biridir. Maddi kültür, hayatımızı değiştirdiği gibi manevi dünyamızı ve algılarımızı da değiştirmektedir. Bu nedenle sosyal ve manevi konular üzerinde konuşmak durumunda kalındığında geçmişteki muhteva hakkında doğru ve tam bir bilgi sahibi olmadan değerlendirme ve yargılamalarda bulunulmamalıdır. Günümüzün ulaştığı maddi kültürle geçmişin maddi kültürü ya da geçmişin maddi kültürü ile günümüzün manevi kültürü izah edilmeye ve bir karşılaştırma yapılmaya çalışıldığında çok dikkatli olunmalıdır. Zira tamamen değişen ya da ortadan kalkan bir kültüre insanın nüfuz etmesi ve onu anlaması asla mümkün olmayabilir. Elli sene öncesine kadar “açıl susam açıl”ın masal dünyasından çıkıp gerçek olacağına kim inanırdı! Yapmamız gereken şey kendimizi geliştirerek doğru anlamaya çalışmaktır.
Eskiden uygulanan pek çok spor etkinliğinden biri de “çevgan” sporuydu. Bugün onun tahtında futbol var. Oyunun araçları olan “guy” ve “çevgan” yalnızca bir estetik güzelliği değil, ilahi aşkı anlatmak için bile kullanılmıştır. Oysa bugün futbola ya da herhangi bir spor dalına ait olan unsurlarla sevgilinize duyduğunuz hisleri ve aşkı anlatmanız mümkün değildir. Tıpkı Yunus Emre’nin “top olmak” kavramıyla algıladığı bir dünyayı günümüz neslinin aynı şekilde algılamasının mümkün olamaması gibi.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Ahmed Yesevi, Divan-ı Hikmet (Hazırlayan: Hayati Bice), TDV, Ankara 1993.
- Ahmet Hakkı Turabi, Niyazi-i Mısri, Din_Musikisindeki Yeri ve Bestelenmiş Eserleri: http://www.academia.edu/6674241/
- Akkuş, Metin; Nef’î Divanı, Akçağ Yay., Ankara 1993.
- Ali Nihat Tarlan, Ahmet Paşa Divanı, Akçağ Yay, Ankara 1992.
- Ali Yılmaz, Kanuni Sultan Süleyman’a Yazılan Kasîdeler, Kültür Bakanlığı Yay., Ankara 1996.
- Âşık Paşa Garib-name (Hazırlayan: Kemal Yavuz), TDK Yay. İstanbul 2000
- Cihan Okuyucu, Aşık Paşa’nın Tasavvuf Risalesi, Erciyes Ü. Sosyal Bilimler Enst. Dergisi, Kayseri, 1988.
- Eyyûbî, Menakıb-ı Sultan Süleyman (Hazırlayan: M. Akkuş), Kültür Bakanlığı Yay., Ankara 1991.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Din Araştırmaları
Bölüm
Sanat ve Edebiyat
Yazarlar
Ali Çavuşoğlu
*
0000-0002-5356-5561
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
25 Haziran 2019
Gönderilme Tarihi
12 Eylül 2018
Kabul Tarihi
12 Mart 2019
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Sayı: 6