Miksobakteriler pek çok antibakteriyel, antifungal, antikanser, antiparazit, immunosupresif, sitotoksik ve antioksidatif biyoaktif bileşiklerin önemli kaynağı kabul edilmektedir. Antibiyotiğe dirençli patojen bakterilerin neden olduğu hastalıkların artmasıyla birlikte, doğal kaynaklardan bu patojenlerin kontrol edilmesi/yok edilmesini sağlayacak daha etkili yeni antibiyotiklere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada farklı illerden (Antalya, Burdur, Isparta, İzmir, Eskişehir, Bursa, ve Denizli) toplanan 50 adet toprak (4 adet termal kaynak civarı) ve 6 adet su örneği (4 adet termal su) miksobakteri izolasyonu için kullanılmıştır. Toplam 50 miksobakteri izolatından 10 izolatın biyokimyasal tanı testleri kullanılarak 5 cinse (Myxococcus sp., Cystobacter sp., Stigmatella sp., Nannocytis sp. ve Polyangium sp.) ait olduğu belirlenmiştir. Miksobakteri izolatlarının antibakteriyel aktiviteleri kuyucuk difüzyon yöntemi kullanılarak Gram pozitif (Bacillus cereus ATTC 6051 ve Staphylococcus aureus ATTC 25923) ve Gram negatif (Escherichia coli ATTC 25922 ve Pseudomanas aeruginosa PA01) suşlar için incelenmiştir. MB23, MB33 ve MB34 miksobakteri izolatları S. aureus için (sırasıyla 22.0, 24.7 ve 19.3 mm) ve MB9, MB23, MB28, MB33 ve Sİ34 miksobakteri izolatları ise B. cereus için (sırasıyla 10.0, 18.5, 10.0, 28.0 ve 20.0 mm) antibakteriyel etki göstermiştir. Bu izolatların E. coli ve P. aeruginosa için antibakteriyel etkisi olmamıştır. Bu sonuçlara göre miksobakterilerin Gram pozitif patojen bakterilere antibakteriyel etki göstermesi önemlidir ve mevcut potansiyelin anlaşılabilmesi için üzerinde detaylı çalışma gerekmektedir.
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü
0489-YL-17
Bu çalışma Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü tarafından 0489-YL-17 proje numarası ile desteklenmiştir. Kullanılan bakteri suşları Prof. Dr. Seyhan Ulusoy (Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Isparta) tarafından sağlanmıştır.
Myxobacteria are considered as an important source of new antibacterial, antifungal, anticancer, antiparasitic, immunosuppressive, cytotoxic and antioxidative bioactive compounds. The importance of developing new antibiotics from natural sources is increasing because of an increase in diseases caused by antibiotic-resistant pathogens. In this study, 50 soil samples, four of which were from near thermal sources, and 6 water samples, four of which were from thermal sources, were collected from different provinces (Antalya, Burdur, Isparta, İzmir, Eskişehir, Bursa and Denizli, Turkey), and they were used for myxobacteria isolation. They belonged to five genus of myxobacteria; Myxococcus sp., Cystobacter sp., Stigmatella sp., Nannocytis sp., Polyangium sp. The antibacterial activities of myxobacteria isolates were investigated for Gram positive (Bacillus cereus ATTC 6051 and Staphylococcus aureus ATTC 25923) and Gram negative (Escherichia coli ATTC 25922 and Pseudomonas aeruginosa PA01) strains using the well diffusion method. myxobacteria isolates of MB23, MB33 andMB34 showed antibacterial effects against S. aureus (zone diameters of 22.0, 24.7 and 19.3 mm, respectively) and myxobacteria isolates of MB9,MB23, MB28, MB33,MB34 against B. cereus (zone diameters of 10.0, 18.5, 10.0, 28.0 and 20.0 mm, respectively) but they had no activity against E. coli and P. aeruginosa. According to these results, it is important that the antibacterial activity of myxobacteria affects Gram positive pathogenic bacteria and detailed studies are required to understand their potential.
0489-YL-17
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 0489-YL-17 |
Yayımlanma Tarihi | 27 Aralık 2022 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ağustos 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).