MulminaTM mango juice is the brand name of the formulation containing Mangifera indica L., Centella asiatica, Curcuma longa, essential vitamins and minerals. MulminaTM is natural immune booster and stress reliever. The present study is to investigate the effect of MulminaTM mango juice for its anti-allergic property by in vivo models like: Compound 48/80 induced mast cell degranulation in rat mesentery, rat peritoneal fluid, milk induced leucocytosis and eosinophilia in mice and systemic anaphylaxis in mice. MulminaTM mango juice exhibited potential anti-allergic property with marked reduction in number of degranulated cells, reduction in antigen (milk) induced immunological reaction by lowering leucocytes and eosinophil count and showed protection against histamine induced anaphylactic shock. These results constitute the first report of the anti-allergic properties of MulminaTM mango juice on allergic models, as well as suggesting that this natural fruit juice could be successfully used in the allergic conditions.
Mulmina mango juice Allergy Leucocytes Eosinophil Anaphylaxis
MulminaTM mango suyu, Mangifera indica L., Centella asiatica, Curcuma longa, temel vitaminler ve mineraller içeren formülasyonun marka adıdır. MulminaTM doğal bağışıklık güçlendirici ve stres gidericidir. Bu çalışmada MulminaTM mango suyunun anti-alerjik özelliği için etkisi in vivo modellerle araştırmaktadır: Bileşik 48/80, fare mezenterinde mast hücre degranülasyonunu, fare periton sıvısını, farelerde süt kaynaklı lökositoz ve eozinofiliyi ve sistemik anafilaksiyi indüklemiştir. MulminaTM mango suyu, degranüle hücre sayısında belirgin azalmaya neden olmuş, lökosit ve eozinofil sayısını düşürerek antijen (süt) kaynaklı immünolojik reaksiyonda azalma ile potansiyel anti-alerjik özellik sergilemiş ve histamin kaynaklı anafilaktik şoka karşı koruma göstermiştir. Bulgular, MulminaTM mango suyunun alerjik modeller üzerindeki anti-alerjik özelliklerini bildiren ilk çalışmadır ve bu doğal meyve suyunun alerjik koşullarda başarıyla kullanılabileceğini göstermektedir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 4 Eylül 2024 |
Gönderilme Tarihi | 8 Mayıs 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).