In this study, potential use of near infrared NIR spectroscopy was determined to distinguish milks with three different species of animals cow, sheep, goat . Discriminating performance of the NIR spectroscopy for the various types of milks was determined, and its performance was tested practically. Twenty samples of each milk type were obtained, and the corresponding NIR spectrums were acquired by a system with 908.1 and 1676.2 nm. Results indicated that different types and mixtures of milks could be distinguished by the principal component analysis of the acquired spectrums
Bu çalışmada, inek, koyun ve keçi olmak üzere üç farklı hayvan türüne ait sütlerin yakın-kızılötesi NIR; near infrared spektroskopisi ile tespit etme potansiyeli araştırılmıştır. NIR spektroskopisinin farklı tür sütlerin ayrıştırılmasındaki performansı ölçülmüş ve sahada bu amaçla kullanılabilirliği değerlendirilmiştir. Çalışmada her tür sütten 20 numune elde edilerek 908.1 ve 1676.2 nm özelliklere sahip sistemde NIR spektrumlar elde edilmiştir. Elde edilen spektrumlara temel bileşen analizi PCA; principal component analysis uygulanarak farklı türlerin ve farklı tür karışımların da birbirinden ayrıştırılabileceği ortaya konmuştur
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 14 Sayı: 4 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).