BibTex RIS Kaynak Göster

Discrimination of Sheep, Goat and Cow Milks by Near Infrared NIR Spectroscopy

Yıl 2016, Cilt: 14 Sayı: 4, 382 - 387, 01.12.2016

Öz

In this study, potential use of near infrared NIR spectroscopy was determined to distinguish milks with three different species of animals cow, sheep, goat . Discriminating performance of the NIR spectroscopy for the various types of milks was determined, and its performance was tested practically. Twenty samples of each milk type were obtained, and the corresponding NIR spectrums were acquired by a system with 908.1 and 1676.2 nm. Results indicated that different types and mixtures of milks could be distinguished by the principal component analysis of the acquired spectrums

Kaynakça

  • Melfsen, A., Hartung, E., Haeussermann A., 2012. Accuracy of milk composition analysis with near infrared spectroscopy in diffuse reflection mode. Biosystems Engineering 112(3): 210-217.
  • Mlcek, J., Dvorak, L., Sustova K., Szwedziak K., 2016. Accuracy of the FT-NIR method in evaluating the fat content of milk using calibration models developed for the reference methods according to Rose-Gottlieb and Gerber. J. AOAC Int. 99(5): 1305-1309.
  • Aernouts, B., Polshin, E., Lammertyn J., Saeys W., 2011. Visible and near-infrared spectroscopic analysis of raw milk for cow health monitoring: reflectance or transmittance? J. Dairy Sci. 94(11): 5315-5329.
  • Wang, Y., Ding, W., Kou, L., Li, L., Wang, C., Jurick, W.M., 2015. A Non-destructive method to assess freshness of raw bovine milk using FT-NIR spectroscopy. J. Food Sci. Technol. 52(8): 5305- 5310.
  • Üçüncüoğlu, D., İlaslan, K., Boyacı, İ.H., Özay, D.S., 2013. Rapid detection of fat adulteration in bakery products using. Eur. Food Res. Technol. 237: 703-710.
  • Ertugay, M.F., Başlar, M., 2011. Gıdaların kalite özelliklerinin belirlenmesinde yakın kızılötesi (NIR) spektroskopisi. Gıda 36(1): 49-54.
  • Cassoli, L.D., Francischetti G., Machado P. F., MourÃO, G.B., 2010. The relationship of flow cytometry results with classical measures of bacterial counts in raw refrigerated milk. Int. J. Dairy Technol. 63(2): 297-300.
  • Bentley Instruments, 2011. Bactocount IBC-M: Operator’s Manual 1–35.
  • FOSS Analytical. User Manual 6005 4828 / Rev. 2
  • Anonim, 2000. Türk Gıda Kodeksi. Çiğ Süt ve Isıl İşlem Görmüş İçme Sütleri Tebliği (2000/6). Tarrım ve Köyişleri Bakanlığı. 14 Şubat 2000 Tarih ve 23964 Sayılı Resmi Gazete, Ankara.
  • Sezgin, E., Atamer. M., Koçak. C., Yetişemiyen. A., Gürsel. A., Gürsoy. A., 2007. Süt Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No:1560, Ankara.
  • Sezgin, E., Atamer, M., Koçak, C., Yetişemiyen, A., Gürsel, A., Gürsoy, A., 2007. Süt Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No:1560, Ankara.

Yakın-Kızılötesi NIR Spektroskopisi Kullanılarak Koyun, Keçi ve İnek Sütlerinin Tanımlanması

Yıl 2016, Cilt: 14 Sayı: 4, 382 - 387, 01.12.2016

Öz

Bu çalışmada, inek, koyun ve keçi olmak üzere üç farklı hayvan türüne ait sütlerin yakın-kızılötesi NIR; near infrared spektroskopisi ile tespit etme potansiyeli araştırılmıştır. NIR spektroskopisinin farklı tür sütlerin ayrıştırılmasındaki performansı ölçülmüş ve sahada bu amaçla kullanılabilirliği değerlendirilmiştir. Çalışmada her tür sütten 20 numune elde edilerek 908.1 ve 1676.2 nm özelliklere sahip sistemde NIR spektrumlar elde edilmiştir. Elde edilen spektrumlara temel bileşen analizi PCA; principal component analysis uygulanarak farklı türlerin ve farklı tür karışımların da birbirinden ayrıştırılabileceği ortaya konmuştur

Kaynakça

  • Melfsen, A., Hartung, E., Haeussermann A., 2012. Accuracy of milk composition analysis with near infrared spectroscopy in diffuse reflection mode. Biosystems Engineering 112(3): 210-217.
  • Mlcek, J., Dvorak, L., Sustova K., Szwedziak K., 2016. Accuracy of the FT-NIR method in evaluating the fat content of milk using calibration models developed for the reference methods according to Rose-Gottlieb and Gerber. J. AOAC Int. 99(5): 1305-1309.
  • Aernouts, B., Polshin, E., Lammertyn J., Saeys W., 2011. Visible and near-infrared spectroscopic analysis of raw milk for cow health monitoring: reflectance or transmittance? J. Dairy Sci. 94(11): 5315-5329.
  • Wang, Y., Ding, W., Kou, L., Li, L., Wang, C., Jurick, W.M., 2015. A Non-destructive method to assess freshness of raw bovine milk using FT-NIR spectroscopy. J. Food Sci. Technol. 52(8): 5305- 5310.
  • Üçüncüoğlu, D., İlaslan, K., Boyacı, İ.H., Özay, D.S., 2013. Rapid detection of fat adulteration in bakery products using. Eur. Food Res. Technol. 237: 703-710.
  • Ertugay, M.F., Başlar, M., 2011. Gıdaların kalite özelliklerinin belirlenmesinde yakın kızılötesi (NIR) spektroskopisi. Gıda 36(1): 49-54.
  • Cassoli, L.D., Francischetti G., Machado P. F., MourÃO, G.B., 2010. The relationship of flow cytometry results with classical measures of bacterial counts in raw refrigerated milk. Int. J. Dairy Technol. 63(2): 297-300.
  • Bentley Instruments, 2011. Bactocount IBC-M: Operator’s Manual 1–35.
  • FOSS Analytical. User Manual 6005 4828 / Rev. 2
  • Anonim, 2000. Türk Gıda Kodeksi. Çiğ Süt ve Isıl İşlem Görmüş İçme Sütleri Tebliği (2000/6). Tarrım ve Köyişleri Bakanlığı. 14 Şubat 2000 Tarih ve 23964 Sayılı Resmi Gazete, Ankara.
  • Sezgin, E., Atamer. M., Koçak. C., Yetişemiyen. A., Gürsel. A., Gürsoy. A., 2007. Süt Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No:1560, Ankara.
  • Sezgin, E., Atamer, M., Koçak, C., Yetişemiyen, A., Gürsel, A., Gürsoy, A., 2007. Süt Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No:1560, Ankara.
Toplam 12 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Research Article
Yazarlar

Şahin Durna Bu kişi benim

Atilla Yetişemiyen Bu kişi benim

Hüseyin Efe Geniş Bu kişi benim

İsmail Hakkı Boyacı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 14 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Durna, Ş., Yetişemiyen, A., Geniş, H. E., Boyacı, İ. H. (2016). Yakın-Kızılötesi NIR Spektroskopisi Kullanılarak Koyun, Keçi ve İnek Sütlerinin Tanımlanması. Akademik Gıda, 14(4), 382-387.
AMA Durna Ş, Yetişemiyen A, Geniş HE, Boyacı İH. Yakın-Kızılötesi NIR Spektroskopisi Kullanılarak Koyun, Keçi ve İnek Sütlerinin Tanımlanması. Akademik Gıda. Aralık 2016;14(4):382-387.
Chicago Durna, Şahin, Atilla Yetişemiyen, Hüseyin Efe Geniş, ve İsmail Hakkı Boyacı. “Yakın-Kızılötesi NIR Spektroskopisi Kullanılarak Koyun, Keçi Ve İnek Sütlerinin Tanımlanması”. Akademik Gıda 14, sy. 4 (Aralık 2016): 382-87.
EndNote Durna Ş, Yetişemiyen A, Geniş HE, Boyacı İH (01 Aralık 2016) Yakın-Kızılötesi NIR Spektroskopisi Kullanılarak Koyun, Keçi ve İnek Sütlerinin Tanımlanması. Akademik Gıda 14 4 382–387.
IEEE Ş. Durna, A. Yetişemiyen, H. E. Geniş, ve İ. H. Boyacı, “Yakın-Kızılötesi NIR Spektroskopisi Kullanılarak Koyun, Keçi ve İnek Sütlerinin Tanımlanması”, Akademik Gıda, c. 14, sy. 4, ss. 382–387, 2016.
ISNAD Durna, Şahin vd. “Yakın-Kızılötesi NIR Spektroskopisi Kullanılarak Koyun, Keçi Ve İnek Sütlerinin Tanımlanması”. Akademik Gıda 14/4 (Aralık 2016), 382-387.
JAMA Durna Ş, Yetişemiyen A, Geniş HE, Boyacı İH. Yakın-Kızılötesi NIR Spektroskopisi Kullanılarak Koyun, Keçi ve İnek Sütlerinin Tanımlanması. Akademik Gıda. 2016;14:382–387.
MLA Durna, Şahin vd. “Yakın-Kızılötesi NIR Spektroskopisi Kullanılarak Koyun, Keçi Ve İnek Sütlerinin Tanımlanması”. Akademik Gıda, c. 14, sy. 4, 2016, ss. 382-7.
Vancouver Durna Ş, Yetişemiyen A, Geniş HE, Boyacı İH. Yakın-Kızılötesi NIR Spektroskopisi Kullanılarak Koyun, Keçi ve İnek Sütlerinin Tanımlanması. Akademik Gıda. 2016;14(4):382-7.

25964   25965    25966      25968   25967


88x31.png

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).