Meat has been one of the most important foods for people throughout history. The amount of meat consumption as well as attitudes and behaviors of consumers towards meat consumption are one of the most interesting and most studied topics worldwide. Factors such as the rapid increase in meat prices, the subsequent decrease in recent meat consumption in Turkey, liberalization of meat import as a solution to this problem, a reduction in import taxes and different clashing opinions on such policies help the issue of imported meat maintain its priority in realistic politics. In this study, factors that affect consumers' preference to purchase imported red meat in the central district of Edirne are analyzed with the logistic regression method. As a result of the analysis, “the condition for the animal to be butchered in Turkey” was identified as the most important factor that affects consumers’ purchasing preference
Tarih boyunca insanların en önemli gıdalarından biri olan etin tüketim miktarı, tüketicilerin tutum ve davranışları dünyanın pek çok yerinde ilgi çeken ve üzerinde çok çalışılan konulardan biri olmuştur. Son yıllarda Türkiye’de de kırmızı et fiyatlarının hızla artması ile birlikte et tüketiminin azalması, probleme çözüm olarak et ithalatının serbest bırakılması, ithalattaki vergilerin düşürülmesi ve önerilen çözümlere karşı fikir ayrılıkları ile ithal et gündemdeki yerini korumaya devam etmektedir. Bu çalışmada Edirne Merkez ilçede tüketicilerin ithal kırmızı et satın alma tercihini etkileyen faktörler lojistik regresyon analizi yöntemi ile araştırılmıştır. Analiz sonucunda, tüketicilerin satın alma tercihini etkileyecek faktörlerden “hayvanın canlı olarak Türkiye’de kesilmesi şartının” en önemli faktör olduğu belirlenmiştir
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 9 Sayı: 6 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).