BibTex RIS Kaynak Göster

Factors Influencing Consumer Preference to Purchase Imported Red Meat in Central District of Edirne, Turkey

Yıl 2011, Cilt: 9 Sayı: 6, 38 - 45, 01.12.2011

Öz

Meat has been one of the most important foods for people throughout history. The amount of meat consumption as well as attitudes and behaviors of consumers towards meat consumption are one of the most interesting and most studied topics worldwide. Factors such as the rapid increase in meat prices, the subsequent decrease in recent meat consumption in Turkey, liberalization of meat import as a solution to this problem, a reduction in import taxes and different clashing opinions on such policies help the issue of imported meat maintain its priority in realistic politics. In this study, factors that affect consumers' preference to purchase imported red meat in the central district of Edirne are analyzed with the logistic regression method. As a result of the analysis, “the condition for the animal to be butchered in Turkey” was identified as the most important factor that affects consumers’ purchasing preference

Kaynakça

  • Örücü, E., Kanıbir, H., 2005. Yumurta pazarındaki sorunlara pazarlama anlayışı perspektifinden bir bakış ve çözüm önerisi. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 8 (3): 145-164.
  • Verbeke, W., Viaene, J., 1999. Beliefs, attitude and behaviour towards fresh meat consumption in Belgium: empirical evidence from a consumer survey. Food Quality and Preference 10: 437–445.
  • İçöz, Y., 2004. Talep kavramı, kırmızı et ve et ürünlerinde talebi etkileyen faktörler. Tarımsal Ekonomi Araştırmalar Enstitüsü, T.E.A. E. Bakış 7 (1): 1-4.
  • Akman, N., 2010. Türkiye’nin et üretimi. Damızlık Sığır Yetiştiricileri Dergisi. www.trakyazoder.org. (Erişim tarihi: 02 Temmuz 2010).
  • Karlı, B., Bilgiç, A., 2007. Factors affecting meat and meat products consumption quantities in Şanlıurfa province. Fakültesi Dergisi 20(1): 127-136
  • Karakuş, K., 2011. Türkiye’nin canlı hayvan ve kırmızı et ithaline genel bir bakış. Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der. / Iğdır Univ. J. Inst. Sci. & Tech. 1(1): 75-79.
  • Türk Veteriner Hekimler Birliği İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanlığı, 2007. Türk Veteriner Hekimler Birliği İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanlığı Basın Açıklaması 30.07.2010.
  • Aslan, S., 2003. Et ithalatı kaçınılmaz mı? Türktarım. Sayı: 154 (Kasım- Aralık).
  • Koç A., Uzunlu V., Bayaner, A., 2000. Bazı bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretim, talep ve ticaret projeksiyonları. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Araştırma Enstitüsü, Ankara.
  • DPT, 2007. Dokuzuncu Kalkınma Planı Hayvancılık Özel İhtisas Komisyon Raporu, Ankara.
  • Akman, N., Öztürk, K., Kumlu, S., Yener, S. M., 2011. Türkiye’de sığır yetiştiriciliği ve sığır yetiştiriciliğinin geleceği. www.zmo.org.tr (Erişim tarihi: 13 Nisan 2011).
  • Uras, G., 2010. Et ithalatı haberi kesimi artırır fiyat düşer ama hayvancılık ölür. Milliyet Gazetesi 27 Nisan 2010.
  • Sabuncu, M., 2010. Et ithalatı bindiğimiz dalı kesmek olur. Milliyet Gazetesi 25 Nisan 2010.
  • Kiraz, F., 2010. http://www.tzymb.org.tr (Erişim tarihi: 09 Ocak 2011).
  • Kasaplar Federasyonu, 2011. Et üretimi ve hayvancılık www.kasaplarfedersayonu.org.tr (Erişim tarihi:02 Şubat 2011). geleceği.
  • Bayer, Y., 2010. Türkiye’ye 2. sınıf ithal et getiriliyor. “Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Dr. Mehmet Alkan açıklamalarından”. Hürriyet Gazetesi 21 Eylül 2010.
  • Yıldırım, A. E., 2010. Et fiyatı ekonomik programda. Dünya Gazetesi 2 Aralık 2010.
  • Dünya Gazetesi, 2010. Et İthalatında 14 Yeni Ülke Daha Devrede. 24 Eylül 2010.
  • Milliyet Gazetesi, 2010. Et ithalatı serbest. 19 Eylül 2010.
  • Albayrak, A. S., 2006. Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri. Asil Yayın. Ankara.
  • Hosmer, D. W., Lemeshow S., 2000. Applied logistic regression. John Wiley and Sons, New York.
  • Tatlıdil, H., 1996. Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Analiz. Ankara, Türkiye: Cem Ofset.
  • Dransfield, E., Ngapo, T. M., Nielsen, N. A., Bredahl, L., Sjoden, P.O., Magnusson, M., Campo, M. M., Nute, G. R., 2005. Consumer choice and suggested price for pork as influenced by its appearance, taste and information concerning country of origin and organic pig production. Meat Science 69: 61-70.
  • Quagrainie, K., Unterschultz, K., Veeman, M., 1998. Effects of product origin and selected demographics on consumer choice of red Meats. Canadian Journal of Agricultural Economics 46(2): 201-219.
  • Kim, R., 2008. Japanese consumers’ use of extrinsic and intrinsic cues to mitigate risky food choices. International Journal of Consumer Studies 32: 49–58.
  • Becker, T., Benner, E., Glitsch, K., 2000. Consumer perception of fresh meat quality in Germany. British Food Journal 102: 246–266.
  • Hoffmann, R., 2000. Country of origin- a consumer perception perspective of fresh meat. British Food Journal 102(3): 211-229.
  • Becker, T., Benner, E., Glitsch, K., 1998. Summary Report on Consumer Behavior towards Meat in Germany, Ireland, Italy, Spain, Sweden, The United Kingdom. Quality Policy and Consumer Behaviour towards Fresh Meat, FAIR-CT 95-0046.
  • Orhunbilge, N., 2010. Çok Değişkenli İstatistik Yöntemler. İstanbul, Türkiye: İstanbul Üniversitesi Yayınları.

Edirne Merkez İlçede Tüketicilerin İthal Kırmızı Et Satın Alma Tercihlerini Etkileyen Faktörler

Yıl 2011, Cilt: 9 Sayı: 6, 38 - 45, 01.12.2011

Öz

Tarih boyunca insanların en önemli gıdalarından biri olan etin tüketim miktarı, tüketicilerin tutum ve davranışları dünyanın pek çok yerinde ilgi çeken ve üzerinde çok çalışılan konulardan biri olmuştur. Son yıllarda Türkiye’de de kırmızı et fiyatlarının hızla artması ile birlikte et tüketiminin azalması, probleme çözüm olarak et ithalatının serbest bırakılması, ithalattaki vergilerin düşürülmesi ve önerilen çözümlere karşı fikir ayrılıkları ile ithal et gündemdeki yerini korumaya devam etmektedir. Bu çalışmada Edirne Merkez ilçede tüketicilerin ithal kırmızı et satın alma tercihini etkileyen faktörler lojistik regresyon analizi yöntemi ile araştırılmıştır. Analiz sonucunda, tüketicilerin satın alma tercihini etkileyecek faktörlerden “hayvanın canlı olarak Türkiye’de kesilmesi şartının” en önemli faktör olduğu belirlenmiştir

Kaynakça

  • Örücü, E., Kanıbir, H., 2005. Yumurta pazarındaki sorunlara pazarlama anlayışı perspektifinden bir bakış ve çözüm önerisi. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 8 (3): 145-164.
  • Verbeke, W., Viaene, J., 1999. Beliefs, attitude and behaviour towards fresh meat consumption in Belgium: empirical evidence from a consumer survey. Food Quality and Preference 10: 437–445.
  • İçöz, Y., 2004. Talep kavramı, kırmızı et ve et ürünlerinde talebi etkileyen faktörler. Tarımsal Ekonomi Araştırmalar Enstitüsü, T.E.A. E. Bakış 7 (1): 1-4.
  • Akman, N., 2010. Türkiye’nin et üretimi. Damızlık Sığır Yetiştiricileri Dergisi. www.trakyazoder.org. (Erişim tarihi: 02 Temmuz 2010).
  • Karlı, B., Bilgiç, A., 2007. Factors affecting meat and meat products consumption quantities in Şanlıurfa province. Fakültesi Dergisi 20(1): 127-136
  • Karakuş, K., 2011. Türkiye’nin canlı hayvan ve kırmızı et ithaline genel bir bakış. Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der. / Iğdır Univ. J. Inst. Sci. & Tech. 1(1): 75-79.
  • Türk Veteriner Hekimler Birliği İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanlığı, 2007. Türk Veteriner Hekimler Birliği İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanlığı Basın Açıklaması 30.07.2010.
  • Aslan, S., 2003. Et ithalatı kaçınılmaz mı? Türktarım. Sayı: 154 (Kasım- Aralık).
  • Koç A., Uzunlu V., Bayaner, A., 2000. Bazı bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretim, talep ve ticaret projeksiyonları. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Araştırma Enstitüsü, Ankara.
  • DPT, 2007. Dokuzuncu Kalkınma Planı Hayvancılık Özel İhtisas Komisyon Raporu, Ankara.
  • Akman, N., Öztürk, K., Kumlu, S., Yener, S. M., 2011. Türkiye’de sığır yetiştiriciliği ve sığır yetiştiriciliğinin geleceği. www.zmo.org.tr (Erişim tarihi: 13 Nisan 2011).
  • Uras, G., 2010. Et ithalatı haberi kesimi artırır fiyat düşer ama hayvancılık ölür. Milliyet Gazetesi 27 Nisan 2010.
  • Sabuncu, M., 2010. Et ithalatı bindiğimiz dalı kesmek olur. Milliyet Gazetesi 25 Nisan 2010.
  • Kiraz, F., 2010. http://www.tzymb.org.tr (Erişim tarihi: 09 Ocak 2011).
  • Kasaplar Federasyonu, 2011. Et üretimi ve hayvancılık www.kasaplarfedersayonu.org.tr (Erişim tarihi:02 Şubat 2011). geleceği.
  • Bayer, Y., 2010. Türkiye’ye 2. sınıf ithal et getiriliyor. “Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Dr. Mehmet Alkan açıklamalarından”. Hürriyet Gazetesi 21 Eylül 2010.
  • Yıldırım, A. E., 2010. Et fiyatı ekonomik programda. Dünya Gazetesi 2 Aralık 2010.
  • Dünya Gazetesi, 2010. Et İthalatında 14 Yeni Ülke Daha Devrede. 24 Eylül 2010.
  • Milliyet Gazetesi, 2010. Et ithalatı serbest. 19 Eylül 2010.
  • Albayrak, A. S., 2006. Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri. Asil Yayın. Ankara.
  • Hosmer, D. W., Lemeshow S., 2000. Applied logistic regression. John Wiley and Sons, New York.
  • Tatlıdil, H., 1996. Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Analiz. Ankara, Türkiye: Cem Ofset.
  • Dransfield, E., Ngapo, T. M., Nielsen, N. A., Bredahl, L., Sjoden, P.O., Magnusson, M., Campo, M. M., Nute, G. R., 2005. Consumer choice and suggested price for pork as influenced by its appearance, taste and information concerning country of origin and organic pig production. Meat Science 69: 61-70.
  • Quagrainie, K., Unterschultz, K., Veeman, M., 1998. Effects of product origin and selected demographics on consumer choice of red Meats. Canadian Journal of Agricultural Economics 46(2): 201-219.
  • Kim, R., 2008. Japanese consumers’ use of extrinsic and intrinsic cues to mitigate risky food choices. International Journal of Consumer Studies 32: 49–58.
  • Becker, T., Benner, E., Glitsch, K., 2000. Consumer perception of fresh meat quality in Germany. British Food Journal 102: 246–266.
  • Hoffmann, R., 2000. Country of origin- a consumer perception perspective of fresh meat. British Food Journal 102(3): 211-229.
  • Becker, T., Benner, E., Glitsch, K., 1998. Summary Report on Consumer Behavior towards Meat in Germany, Ireland, Italy, Spain, Sweden, The United Kingdom. Quality Policy and Consumer Behaviour towards Fresh Meat, FAIR-CT 95-0046.
  • Orhunbilge, N., 2010. Çok Değişkenli İstatistik Yöntemler. İstanbul, Türkiye: İstanbul Üniversitesi Yayınları.
Toplam 29 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Research Article
Yazarlar

Fatma Lorcu Bu kişi benim

Bilge A Bolat Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 9 Sayı: 6

Kaynak Göster

APA Lorcu, F., & Bolat, B. A. (2011). Edirne Merkez İlçede Tüketicilerin İthal Kırmızı Et Satın Alma Tercihlerini Etkileyen Faktörler. Akademik Gıda, 9(6), 38-45.
AMA Lorcu F, Bolat BA. Edirne Merkez İlçede Tüketicilerin İthal Kırmızı Et Satın Alma Tercihlerini Etkileyen Faktörler. Akademik Gıda. Aralık 2011;9(6):38-45.
Chicago Lorcu, Fatma, ve Bilge A Bolat. “Edirne Merkez İlçede Tüketicilerin İthal Kırmızı Et Satın Alma Tercihlerini Etkileyen Faktörler”. Akademik Gıda 9, sy. 6 (Aralık 2011): 38-45.
EndNote Lorcu F, Bolat BA (01 Aralık 2011) Edirne Merkez İlçede Tüketicilerin İthal Kırmızı Et Satın Alma Tercihlerini Etkileyen Faktörler. Akademik Gıda 9 6 38–45.
IEEE F. Lorcu ve B. A. Bolat, “Edirne Merkez İlçede Tüketicilerin İthal Kırmızı Et Satın Alma Tercihlerini Etkileyen Faktörler”, Akademik Gıda, c. 9, sy. 6, ss. 38–45, 2011.
ISNAD Lorcu, Fatma - Bolat, Bilge A. “Edirne Merkez İlçede Tüketicilerin İthal Kırmızı Et Satın Alma Tercihlerini Etkileyen Faktörler”. Akademik Gıda 9/6 (Aralık 2011), 38-45.
JAMA Lorcu F, Bolat BA. Edirne Merkez İlçede Tüketicilerin İthal Kırmızı Et Satın Alma Tercihlerini Etkileyen Faktörler. Akademik Gıda. 2011;9:38–45.
MLA Lorcu, Fatma ve Bilge A Bolat. “Edirne Merkez İlçede Tüketicilerin İthal Kırmızı Et Satın Alma Tercihlerini Etkileyen Faktörler”. Akademik Gıda, c. 9, sy. 6, 2011, ss. 38-45.
Vancouver Lorcu F, Bolat BA. Edirne Merkez İlçede Tüketicilerin İthal Kırmızı Et Satın Alma Tercihlerini Etkileyen Faktörler. Akademik Gıda. 2011;9(6):38-45.

25964   25965    25966      25968   25967


88x31.png

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).