Publication ethic is a subject which considerable emphasis was given in recent years, and universal and strict rules were established. Inadequate knowledge may cause wrong actions especially in young researchers. In this review concepts for ethic, research and researchers were given, and explanations for sloopy research, scientific misconduct, fabrication, falcification, plagiarism, conflict of interest, correct use of references, criteria for authorship, inventigation of and penalties for misconduct, ethical responsibilities of editors and reviwers.... were given by some examples. The causes for unethical behaivors and possible actions to minimize them were also discussed.
editorship peer review publication ethic scientific misconduct
Yayın etiği son yıllarda çok fazla önem verilmeye başlanan, giderek kesin ve uluslar- arası kurallara bağlanan bir konudur. Konu ile ilgili bilgi yetersizliği özellikle genç araştırıcılarda hatalı davranışlara yol açabilmektedir. Bu derlemede etik, araştırma, araştırıcı kavramları açıklandıktan sonra düzensiz araştırma, bilimsel ahlăksızlık, veri uydurma, verilerle oynama, aşırma, çıkar ilişkisi, kaynak gösterme, yazar olma kriterleri, etik dışı davranışlarda ihbar, inceleme ve uygulanan cezalar, editör ve bilimsel hakemlerin sorumlulukları...... konularında örneklerle bilgi verilmekte, yanlış davranışların nedenleri ve önlenmesi için yapılabilecekler tartışılmaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ekim 2005 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2005 Cilt: 3 Sayı: 5 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).