SThe interest in the study of edible film which has many advantages and application has arisen during last decade. Components of edible films can be divided into: polysaccharide, proteins, lipid and composites based materials. Additionally, additives may be added to enhance the film properties. Edible film manufactured by solvent casting, molten casting or extrusion methods can be used as coatings on the foods by spraying, dipping, casting The deterioration of packaged foodstuff largely depends on the mass transfer O , water properties of the film. Permeability properties of the films depend on the film forming components. The functional groups on chemical nature of the films have different effects on permeability. Permeability and mechanical properties of edible films may be comparable with synthetic films. These depend on the film forming materials. Edible films are generally seen as having considerable potential for food applications. They can be used as coating for fruit and vegetables and other foodstuff.
Birçok avantajlara ve uygulamalara sahip olan yenilebilir filmlere olan ilgi son zamanlarda giderek artmaktadır. Yenilebilir filmler proteinler, polisakkaritler, lipid ve karışım guruplarına ayrılabilirler. Film kompozisyonuna katkı maddeleri filmin özelliklerini geliştirmek için katılabilirler. Solvent, dökme kasting , ekstrüksiyon gibi değişik metodlar kullanılarak üretilen kaplama yada filmler farklı yöntemlerle daldırma, püskürtme, dökme gıdaya uygulanırlar.Ambalajlanmış gıdanın bozulması filmin geçirgenliğine oksijen, su buharı yani kütle transferine bağlıdır. Geçirgenlik özelliği filmin yapıldığı materyallerden direk etkilenir. Kimyasal yapıdaki fonksiyonel grupların geçirgenlik üzerine farklı etkileri vardır. Değişik yenilebilir filmlerin geçirgenlik ve mekaniksel özellikleri de polimerlerle kıyaslanabilir. Bu özelliker yapıldığı metaryal ve kıyaslandığı polimerlere göre değişim gösterirler. Yenilebilir filmler büyük bir potansiyele sahip olup hali hazırda ticari uygulamaları vardır. Meyve, sebzelere ve diğer gıdaların kaplanmasında kullanılabilirler. Bu derlemede yenilebilir filmler ve kaplamaların uygulanmasının amaçları, nitelikleri, film materyaleri, katkı materyalleri, üretilme ve gıdaya uygulanabilme yöntemleri, filmin bariyer ve mekaniksel özellikleri, bunların ticari sentetik polimerlerle kıyaslanması ve ürünlere kullanımları hakkında bilgi verilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 2004 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2004 Cilt: 2 Sayı: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).