Based on the most common vegetable oil blends, binary and ternary analytical mixtures were constructed in mass fractions from 0.50 to 0.97, and their fatty acid profile was determined and represented graphically. The fatty acids with discriminatory power were selected to construct equations to predict commercial oil blend proportions. Three different linear equations resulted from the analysis for i. palm oil-based blends: y = (0.3713 ± 0.0217)x + (11.401 ± 0.68) for C18:2 and (0.4357 ± 0.0254)x + (51.281 ± 2.90) for C16:0 ii. soybean oil-based blends y = (-0.0789 ± 0.0046)x + (30.686 ± 1.71) for C18:1 and (0.0686 ± 0.0040)x - (0.1395 ± 0.0081) for C18:3 and iii. sunflower oil-based blends y = (-0.0552 ± 0.0032)x + (12.167 ± 0.6105) for C16:0. Finally, the fatty acid profiles of n = 10 commercial samples (i.e., vegetable oil blends) were determined, and the model was applied to them with satisfactory results.
Oil quality, Edible vegetable oil blends, Fatty acid profile, GC/FID, Guaranteed label
En yaygın bitkisel yağ karışımlarına dayalı olarak, ikili ve üçlü analitik karışımlar 0.50 ila 0.97 arasında kütle fraksiyonlarında oluşturulmuş ve bunların yağ asidi profilleri belirlenmiş ve grafiksel olarak gösterilmiştir. Ticari yağ karışım oranlarının tahmini için denklemler oluşturmak amacıyla ayırt edici güce sahip yağ asitleri seçilmiştir. Yapılan analizden üç farklı lineer denklem elde edilmiştir: (i) palm yağı bazlı karışımlar, C18:2 için y = (0.3713 ± 0.0217)x + (11.401 ± 0.68) ve C16:0 için (0.4357 ± 0.0254)x + (51.281 ± 2.90), (ii) soya fasulyesi yağı bazlı karışımlar, C18:1 için y = (-0.0789 ± 0.0046)x + (30.686 ± 1.71) ve C18:3 için (0.0686 ± 0.0040)x - (0.1395 ± 0.0081) ve (iii) ayçiçeği yağı bazlı karışımlar, C16:0 için y = (-0.0552 ± 0.0032)x + (12.167 ± 0.6105). Son olarak, ticari numunenin (n = 10, bitkisel yağ karışımları) yağ asidi profilleri belirlenmiş ve model, tatmin edici sonuçlarla bunlara uygulanmıştır.
Yağ kalitesi, Yenilebilir bitkisel yağ karışımları, Yağ asidi profili, GC/FID, Garanti edilen etiket
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Gıda Bilimi ve Teknolojisi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar |
|
Destekleyen Kurum | The Ministry of Economy, Industry and Commerce of Costa Rica and the Technological Support Program for Industry (PATI project 917-02) |
Proje Numarası | PATI project 917-02 |
Teşekkür | The Ministry of Economy, Industry and Commerce of Costa Rica and the Technological Support Program for Industry (PATI project 917-02) co-financed this research. |
Yayımlanma Tarihi | 19 Ekim 2021 |
Gönderilme Tarihi | 8 Mart 2021 |
Kabul Tarihi | 11 Temmuz 2021 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2021, Cilt 19, Sayı 3 |
Bibtex | @araştırma makalesi { akademik-gida1011209, journal = {Akademik Gıda}, issn = {1304-7582}, eissn = {2148-015X}, address = {Fevzipaşa Bulv. Çelik İş Merkezi, No: 162, Kat: 3, D:302, Çankaya, İzmir}, publisher = {Sidas Medya A.Ş.}, year = {2021}, volume = {19}, number = {3}, pages = {244 - 256}, doi = {10.24323/akademik-gida.1011209}, title = {Discrimination, Quantitation, and Identification of Edible Vegetable Oil Blends Based on Their Fatty Acid Profiles}, key = {cite}, author = {Artavia, Graciela and Granados-chinchilla, Fabio} } |
APA | Artavia, G. & Granados-chinchilla, F. (2021). Discrimination, Quantitation, and Identification of Edible Vegetable Oil Blends Based on Their Fatty Acid Profiles . Akademik Gıda , 19 (3) , 244-256 . DOI: 10.24323/akademik-gida.1011209 |
MLA | Artavia, G. , Granados-chinchilla, F. "Discrimination, Quantitation, and Identification of Edible Vegetable Oil Blends Based on Their Fatty Acid Profiles" . Akademik Gıda 19 (2021 ): 244-256 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/akademik-gida/issue/65451/1011209> |
Chicago | Artavia, G. , Granados-chinchilla, F. "Discrimination, Quantitation, and Identification of Edible Vegetable Oil Blends Based on Their Fatty Acid Profiles". Akademik Gıda 19 (2021 ): 244-256 |
RIS | TY - JOUR T1 - Yağ Asidi Profillerine Dayalı Yenilebilir Bitkisel Yağ Karışımlarının Ayırt Edilmesi, Nicelenmesi ve Tanımlanması AU - GracielaArtavia, FabioGranados-chinchilla Y1 - 2021 PY - 2021 N1 - doi: 10.24323/akademik-gida.1011209 DO - 10.24323/akademik-gida.1011209 T2 - Akademik Gıda JF - Journal JO - JOR SP - 244 EP - 256 VL - 19 IS - 3 SN - 1304-7582-2148-015X M3 - doi: 10.24323/akademik-gida.1011209 UR - https://doi.org/10.24323/akademik-gida.1011209 Y2 - 2021 ER - |
EndNote | %0 Akademik Gıda Discrimination, Quantitation, and Identification of Edible Vegetable Oil Blends Based on Their Fatty Acid Profiles %A Graciela Artavia , Fabio Granados-chinchilla %T Discrimination, Quantitation, and Identification of Edible Vegetable Oil Blends Based on Their Fatty Acid Profiles %D 2021 %J Akademik Gıda %P 1304-7582-2148-015X %V 19 %N 3 %R doi: 10.24323/akademik-gida.1011209 %U 10.24323/akademik-gida.1011209 |
ISNAD | Artavia, Graciela , Granados-chinchilla, Fabio . "Discrimination, Quantitation, and Identification of Edible Vegetable Oil Blends Based on Their Fatty Acid Profiles". Akademik Gıda 19 / 3 (Ekim 2021): 244-256 . https://doi.org/10.24323/akademik-gida.1011209 |
AMA | Artavia G. , Granados-chinchilla F. Discrimination, Quantitation, and Identification of Edible Vegetable Oil Blends Based on Their Fatty Acid Profiles. Akademik Gıda. 2021; 19(3): 244-256. |
Vancouver | Artavia G. , Granados-chinchilla F. Discrimination, Quantitation, and Identification of Edible Vegetable Oil Blends Based on Their Fatty Acid Profiles. Akademik Gıda. 2021; 19(3): 244-256. |
IEEE | G. Artavia ve F. Granados-chinchilla , "Discrimination, Quantitation, and Identification of Edible Vegetable Oil Blends Based on Their Fatty Acid Profiles", Akademik Gıda, c. 19, sayı. 3, ss. 244-256, Eki. 2021, doi:10.24323/akademik-gida.1011209 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).