Biofilm is a complex matrix, containing EPS (exopolysaccharide or extracellular polymeric substance), proteins, eDNA (extracellular DNA, extracellular DNA), various enzymes and the microorganism itself, secreted by bacteria, yeasts, molds and blue green algae. Biofilm protects microorganisms from harsh or toxic conditions, increases their microbial competitiveness in environments, and is also used in some cellular functions. Biofilms are ecologically protective and functional. Biofilms, consisting of different bacterial species, are steadied to the bioremediation of wastes in a number of industries such as food, textile, paper and mining. Additionally, some kind of biofilms are used in production of microbial energy and biofertilizer. Biofilms, which are produced by some bacteria in the human intestine system, may act as a protector against foodborne pathogenic microorganisms. On the other hand, biofilm is the main source of dental plaque formation and tissue infections. It also causes various problems in the food industry. Especially it may form on steel surfaces, inner surfaces of pipes, auxiliary tools and equipment causing pollution, pathogenicity and spoilage in foods. This situation may also cause serious economic losses. Therefore, in the food industry, it is necessary to prevent the formation of biofilm at its initial stage or to eliminate the already formed biofilm structure. Good knowledge of biofilm structure provides convenience in preventing these structures. In this review, information is given about the definition of biofilm, biofilm formation and its prevention in the food industry and other fields.
Biofilm, Exopolysaccharide, Food industry, Medicine, Seafood, Water distribution
Bakteri, maya, küf ve mavi yeşil algler tarafından salgılanan EPS (ekzopolisakkarit veya ekstraselüler polimerik madde), proteinler, eDNA (extracellular DNA, hücre dışı DNA), çeşitli enzimler ve mikroorganizmanın kendisini içeren kompleks yapıdaki matrikse “biyofilm” denir. Biyofilm mikroorganizmaların kendini başta zorlu veya toksik koşullardan korumakta, ortamlarda mikrobiyal rekabet gücünü artırmakta ve bazı hücresel çeşitli işlevlerde de kullanılmaktadır. Biyofilmler, ekolojik olarak koruyucu ve işlevseldir. Endüstride (gıda, tekstil, kağıt ve madencilik gibi), atıkların biyoremediasyonunda kullanılmak üzere farklı bakteri türlerinden oluşan biyofilmlerden yararlanılmaktadır. Ayrıca mikrobiyal enerji üretiminde ve biyogübre üretiminde kullanılan biyofilmler bulunmaktadır. İnsan bağırsağına tutunan bakterilerin oluşturduğu biyofilmler ise gıda kaynaklı patojen mikroorganizmalara karşı koruyucu olarak görev almaktadır. Ancak biyofilm, dişlerde plak oluşumu ve doku enfeksiyonlarının başlıca kaynağıdır. Ayrıca gıda endüstrisinde de çeşitli sorunlara yol açmaktadır. Özellikle çelik yüzeylerde, boruların iç yüzeylerinde, kullanılan yardımcı alet ve ekipmanlarda gelişerek gıdalarda kirlilik, patojenite ve bozulmaya neden olmaktadır. Bu durum ciddi ekonomik kayıplara da yol açmaktadır. Bu yüzden gıda endüstrisinde biyofilm oluşumunun başlangıç aşamasında engellenmesi ya da oluşan biyofilm yapısının ortadan kaldırılması gerekmektedir. Biyofilm yapılarının iyi bilinmesi bu yapıların engellenmesinde kullanılacak yöntemlerin uygulanmasında kolaylık sağlamaktadır. Bu derlemede, biyofilm tanımı, gıda ve diğer bazı alanlarda biyofilm oluşumu ve önlenmesi hakkında bilgi verilmiştir.
Biyofilm, Ekzopolisakkarit, Gıda endüstrisi, Tıp, Su ürünleri, Su dağıtım
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gıda Bilimi ve Teknolojisi |
Bölüm | Derleme Makaleler |
Yazarlar |
|
Yayımlanma Tarihi | 19 Ekim 2021 |
Gönderilme Tarihi | 26 Ağustos 2021 |
Kabul Tarihi | 19 Eylül 2021 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2021, Cilt 19, Sayı 3 |
Bibtex | @derleme { akademik-gida1011231, journal = {Akademik Gıda}, issn = {1304-7582}, eissn = {2148-015X}, address = {Fevzipaşa Bulv. Çelik İş Merkezi, No: 162, Kat: 3, D:302, Çankaya, İzmir}, publisher = {Sidas Medya A.Ş.}, year = {2021}, volume = {19}, number = {3}, pages = {353 - 363}, doi = {10.24323/akademik-gida.1011231}, title = {Biyofilm Yapısı ve Önlenmesi}, key = {cite}, author = {Kartal, Mehmet Onur and Baran Ekinci, Melike and Poyraz, Büşra} } |
APA | Kartal, M. O. , Baran Ekinci, M. & Poyraz, B. (2021). Biyofilm Yapısı ve Önlenmesi . Akademik Gıda , 19 (3) , 353-363 . DOI: 10.24323/akademik-gida.1011231 |
MLA | Kartal, M. O. , Baran Ekinci, M. , Poyraz, B. "Biyofilm Yapısı ve Önlenmesi" . Akademik Gıda 19 (2021 ): 353-363 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/akademik-gida/issue/65451/1011231> |
Chicago | Kartal, M. O. , Baran Ekinci, M. , Poyraz, B. "Biyofilm Yapısı ve Önlenmesi". Akademik Gıda 19 (2021 ): 353-363 |
RIS | TY - JOUR T1 - Biyofilm Yapısı ve Önlenmesi AU - Mehmet OnurKartal, MelikeBaran Ekinci, BüşraPoyraz Y1 - 2021 PY - 2021 N1 - doi: 10.24323/akademik-gida.1011231 DO - 10.24323/akademik-gida.1011231 T2 - Akademik Gıda JF - Journal JO - JOR SP - 353 EP - 363 VL - 19 IS - 3 SN - 1304-7582-2148-015X M3 - doi: 10.24323/akademik-gida.1011231 UR - https://doi.org/10.24323/akademik-gida.1011231 Y2 - 2021 ER - |
EndNote | %0 Akademik Gıda Biyofilm Yapısı ve Önlenmesi %A Mehmet Onur Kartal , Melike Baran Ekinci , Büşra Poyraz %T Biyofilm Yapısı ve Önlenmesi %D 2021 %J Akademik Gıda %P 1304-7582-2148-015X %V 19 %N 3 %R doi: 10.24323/akademik-gida.1011231 %U 10.24323/akademik-gida.1011231 |
ISNAD | Kartal, Mehmet Onur , Baran Ekinci, Melike , Poyraz, Büşra . "Biyofilm Yapısı ve Önlenmesi". Akademik Gıda 19 / 3 (Ekim 2021): 353-363 . https://doi.org/10.24323/akademik-gida.1011231 |
AMA | Kartal M. O. , Baran Ekinci M. , Poyraz B. Biyofilm Yapısı ve Önlenmesi. Akademik Gıda. 2021; 19(3): 353-363. |
Vancouver | Kartal M. O. , Baran Ekinci M. , Poyraz B. Biyofilm Yapısı ve Önlenmesi. Akademik Gıda. 2021; 19(3): 353-363. |
IEEE | M. O. Kartal , M. Baran Ekinci ve B. Poyraz , "Biyofilm Yapısı ve Önlenmesi", Akademik Gıda, c. 19, sayı. 3, ss. 353-363, Eki. 2021, doi:10.24323/akademik-gida.1011231 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).