Bireylerin beslenmesinde çok uzun yıllar boyunca kullanılan süt ürünlerinin insan sağlığı açısından birçok faydası bulunmaktadır. İnsanlığın son yıllarda gerek iklim krizi, gerek hammadde yetersizliği gerekse de artan nüfus etkisi ile farklı kaynakları uzaydan arama çalışması hız kazanmıştır. Uzayda beslenme ise; uzun yıllar boyunca dünya kaynaklı ve kısa süreli olarak gerçekleştirilmiştir. 3 boyutlu ve 4 boyutlu yazıcı teknolojilerinin 20. yüzyılın sonu ve 21. yüzyılın başında ortaya çıkması ve hızlı bir şekilde yayılıp, geniş kullanım alanı bulması sebebiyle uzay görevlerinde ve uzay gıdaları üretiminde de kullanımı söz konusu olmuştur. Bu çalışma kapsamında, uzay gıdası olarak süt ürünlerinin değerlendirilmesi, 3 boyutlu (3D) ve 4 boyutlu (4D) yazıcıların bu ürünlerin uzay görevi sırasında üretilmesi için kullanılması konusunda bilgiler derlenmiş ve değerlendirmeler yapılmıştır.
Uzay gıdası Süt ürünleri 3 boyutlu yazıcı 4 boyutlu yazıcı Yenilikçi gıda işlemesi
Dairy products, which have been used for many years in the nutrition of individuals, have many benefits for human health. Due to recent developments such as climate changes, raw material deficiency and increased population, humankind has been forced to seek alternative resources from the space in the latest decades. Yet, in the space, feeding has for so long been world-centered and effectuated short term. Due to swift rise of 3-dimensional and 4-dimensional printer technologies at the end of 20th century, onset of 21st century, quick expansion, and wide use of such technologies, their use in space missions and space-food production has come to the surface. Within the context of this study, data related to utilizing dairy products as a space food and data on using 3-dimensional (3D) and 4-dimensional (4D) printers to generate these products in space mission were collected and evaluated in the review.
Space Food Dairy Products 3D Printer 4D Printer Novel food processing
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Derleme Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Temmuz 2022 |
Gönderilme Tarihi | 26 Mart 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 20 Sayı: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).