Gıda, insan için vazgeçilmez temel bir ihtiyaçtır. Teknolojideki gelişmeler sağladığı avantajların yanı sıra gıda güvenliği açısından da birçok yeni tehdidi ortaya çıkardığından dolayı gıdanın güvenliği, kamu düzeninin unsurları arasına girmiştir. Güvenli gıda; insan sağlığına tehlike oluşturmayan, tüketime hazır ve mevzuata uygun gıdadır. Gıda kolluğu, teknik bilgi ve uzmanlık isteyen bir faaliyet olup özel kolluk teşkilatları arasında yer almaktadır. Türkiye’de gıda güvenliğini sağlamak amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda kolluğu faaliyetlerini yürütmektedir. Bu çalışmada Türk mevzuatına uygun olarak gıda güvenliği ve gıda kolluğu teşkilatı, gıda kolluğunun yetkileri ve yaptırımlar incelenmektedir.
Food is an indispensable basic need for human beings. Food safety has become one of the elements of public order, as technological developments bring many new threats to food safety in contrast to the advantages it provides. Safe food does not pose a danger to human health, is ready for consumption, and complies with the legislation. Food law enforcement is an activity that requires technical knowledge and expertise and is among the private law enforcement agencies. To ensure food safety in Türkiye, the Ministry of Agriculture and Forestry carries out food law enforcement activities. In this study, food safety and food law enforcement organization, powers, and sanctions of food law enforcement are examined by Turkish legislation.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Görüş |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Ağustos 2023 |
Gönderilme Tarihi | 17 Ocak 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 21 Sayı: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).