Bilberry (Vaccinium myrtillus L.) is a fruit with high polyphenolic content and rich in anthocyanins. Due to its strong antioxidant capacity, it has potential effects in improving human health and reducing the risk of diseases. In addition to its antioxidant effect, it also possesses potential anti-inflammatory, anti-carcinogenic, anti-angiogenic, anti-proliferative, anti-atherogenic, anti-microbial, anti-diabetic, anti-lipidemic, neuroprotective, anti-metastatic, anti-radical effects, as well as preventing lipid oxidation, reducing oxidative stress and improving eye health. Bilberry consumption can potentially protect against and reduce the risks of chronic inflammation, dyslipidemia, hyperglycemia, increased oxidative stress, cardiovascular diseases, diabetes, dementia, and other age-related diseases and cancer. This review focuses on the potential mechanisms of action of bilberry in cancer.
Vaccinium myrtillus L. Billberry Cancer Anthocyanins Functional food
Yabanmersini (Vaccinium myrtillus L.) polifenolik içeriği yüksek antosiyaninlerden zengin bir meyvedir. Antioksidan kapasitesi çok güçlü olduğu için sağlığı geliştirici ve hastalık risklerini azaltıcı potansiyel etkileri vardır. Antioksidan etkisinin yanı sıra anti-inflamatuar, anti-kanserojenik, anti-anjiyogenik, anti-proliferatif, anti-aterojenik, anti-mikrobiyal, anti-diyabetik, anti-lipidemik, göz sağlığını geliştirici, nöroprotektif, anti-metastatik, anti-radikal, lipit oksidasyonunu önleyici ve oksidatif stresi azaltıcı potansiyel etkileri de bulunmaktadır. Yabanmersini tüketimi kanser dahil olmak üzere kronik inflamasyon, dislipidemi, hiperglisemi, artmış oksidatif stres, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, demans ve yaşa bağlı diğer hastalıkların risklerinin azaltılmasında, önlenmesinde ve tedavisinde koruyucu potansiyel etkilere sahiptir. Bu derlemede antosiyaninlerden zengin olan yabanmersininin kanser üzerindeki potansiyel etki mekanizmaları anlatılmıştır.
Vaccinium myrtillus L. Yabanmersini Kanser Antosiyaninler Fonksiyonel gıda
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Derleme Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2023 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ağustos 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 21 Sayı: 4 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).