Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Evaluation of Climate Change in the Scope of Agriculture and Food

Yıl 2024, Sayı: Yeşil Dönüşüm Özel Sayısı, 57 - 64, 23.09.2024
https://doi.org/10.24323/akademik-gida.1554463

Öz

Global climate change is increasingly manifesting its effects day by day, and Turkey is also facing various adverse influences such as temperature fluctuations, excessive rainfall, drought, and storms. Each region within Turkey's borders has its own unique soil structure, contributing to agricultural diversity. Climate change complicates the cultivation of agricultural products, affecting both product quality and yield, and impacts agricultural labor. Furthermore, it can exert pressure on agriculture by causing social and economic issues. An interdisciplinary approach is essential to examine the effects of meteorological events resulting from climate change. Given the direct impact of climate change on agricultural and food security, it is crucial to analyze its root causes in this field. Measures must be taken to monitor indicators, understand the extent of their effects, and provide explanations accordingly. Evaluating the problems caused by meteorological disasters stemming from climate change on agricultural and food production, along with analyzing soil-economic impacts, is vital for developing solution-oriented recommendations. First, studies aimed at identifying the adversities caused by climate change and formulating scenarios to mitigate them should be planned. Subsequently, strategies should be developed to minimize the negative impacts.

Kaynakça

  • [1] Conserve-energy-future (2021). Environmental problems. https://www.conserve-energy-future.com/15-current-environmental-problems.php.
  • [2] World Economic Forum (2023). The global risk report 2023 18th edition. https://www3.weforum.org/docs/WEF_Global_Risks_Report_2023.pdf?_gl=1*1j3260m*_up*MQ..&gclid=CjwKCAjwoqGnBhAcEiwAwK-Okd7jSn5Uz-LL8b78dWcYsyzIo6Nx-Jc2tAKDVVGObR_6XLitllah_RoCxpsQAvD_BwE.
  • [3] Akay, A. (2019). İklim değişikliğinin neden olduğu afetlerin etkileri. İklim Değişikliği Eğitim Modülleri Serisi 15, İklim Değişikliği Alanında Ortak Çabaların Desteklenmesi Projesi, Ankara.
  • [4] EM-DAT (2022). Disasters in numbers. file:///C:/Users/User/Downloads/2022_EMDAT_report.pdf.
  • [5] Scheuren, J.M., De Waroux, O., Below, R., Guha-Sapir, D., Ponserre, S. (2007). Annual disaster statistical review. The numbers and trends. Center for Research on the Epidemiology of Disasters (CRED), Brussels, Belgium.
  • [6] Vos, F., Rodriguez, J., Below, R., Guha-Sapir, D. (2010). Annual disaster statistical review 2009: The numbers and trends. Brussels: CRED.
  • [7] Below, R., Wirtz, A., Sapir, D.G. (2009). Disaster category classification and peril terminology for operational purposes: CRED.
  • [8] Büyükbaş, E., Ormanoğlu, B. (2013). Afetler ve afet yönetiminde meteorolojinin yeri. Türk İdare Dergisi, 476, 13-46.
  • [9] Kadıoğlu, M. (2008). Sel, heyelan ve çığ için risk yönetimi. Afet zararlarını azaltmanın temel ilkeleri. Editörler: Kadıoğlu, M., Özdamar, E., JICA Türkiye Ofisi Yayınları, No: 2, Ankara, s. 251-276.
  • [10] Ceylan, A., Kömüşcü, A. (2008). Meteorolojik karakterli doğal afetlerin uzun yıllar ve mevsimsel dağılımları. İklim Değişikliği ve Çevre, 1(1), 1-10.
  • [11] Kadıoğlu, M. (2017). Hidro-meteorolojik afetler. Temel Afet Bilgisi. Editör: Tün, M., Anadolu Üniversitesi Yayınları, 2. Baskı, Eskişehir, s. 65-97.
  • [12] World Meteorological Organization (WMO) (2012). Strengthening multi-hazard early warning systems and risk assessment in the Western Balkans and Turkey: Assessment of capacities, gaps and needs. https://library.wmo.int/doc_num.php?explnum_id=7626.
  • [13] Araştırma Dairesi Başkanlığı Klimatoloji Şube Müdürlüğü (2015). Yeni senaryolar ile Türkiye iklim projeksiyonları ve iklim değişikliği. TR2015-CC.
  • [14] CRED (2021). SCORCH: Supportive risk awareness and communication to reduce impact of cross-border heatwaves, 2019-2020. https://www.cred.be/past-projects.
  • [15] Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGİDF). Türkiye’de iklim değişikliği ve tarımda sürdürülebilirlik raporu. https://www.tgdf.org.tr/wp-content/uploads/2017/10/iklim-degisikligi-rapor-elma.compressed.pdf.
  • [16] Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (2010). Türkiye iklim değişikliği stratejisi (2010-2023). https://www.gmka.gov.tr/dokumanlar/yayinlar/Turkiye-Iklim-Degisikligi-Stratejisi.pdf.
  • [17] Smith, P., Olesen, J.E. (2010). Synergies between mitigation of, and adaptation to, climate change in agriculture. Agricultural Science Journal, 148, 543552.
  • [18] Lobell, D.B., Schlenker, W., Costa-Roberts, J. (2011). Climate trends and global crop production since 1980. Science, 333, 616-620.
  • [19] Cohen, M.J., Tirado, C., Aberman, N.L., Thompson, B. (2008). Impact of climate change and bioenergy on nutrition. Rome: International Food Policy Research Institute.
  • [20] Condit, I.J. (1947). The fig. Chronica Botanica Co., Waltham, Mass. USA, p. 220.
  • [21] Battisti, D.S., Naylor, R.L. (2009). Historical warnings of future food insecurity with unprecedented seasonal heat. Science, 323, 240–244.
  • [22] Hegerl, G., Luterbacher, J., González-Rouco, F., Tett, S.F.B., Crowley, T., Xoplaki, E. (2011). Influence of human and natural forcing on European seasonal temperatures. Nat Geosci, 4, 99-103.
  • [23] Baulcombe, D., Crute, I., Davies, B., Dunwell, J., Gale, M., Jones, J., Pretty, J., Sutherland, W., Toulmin, C. (2009). Reaping the benefits: Science and the sustainable intensification of global agriculture. Royal Society, p. 72.
  • [24] Easterling, W., Aggarwal, P., Batima, P., Brander, K., Erda, L., Howden, M., Kirilenko, A., Morton, J., Soussana, J.-F., Schmidhuber, J., Tubiello, F. (2007). Food, fibre and forest products. Climate change (2007): Impacts, adaptation and vulnerability. Contribution of working group II to the fourth assessment report of the intergovernmental panel on climate change. Parry, M.L., Canziani, O.F., Palutikof, J.P., Van der Linden, P.J., Hanson, C.E., Cambridge University Press, Cambridge, UK, 273-313.
  • [25] Piesse, J., Thirtle, C. (2009). Three bubbles and a panic: An explanatory review of recent food commodity price events. Food Policy, 34, 119–129.
  • [26] Garnett, T. (2008). Cooking up a storm: Food, greenhouse gas emissions and our changing climate. Food Climate Research Network, Centre for Environmental Strategy, University of Surrey.
  • [27] Boxall, A.B.A., Hardy, A., Beulke, S., Boucard, T., Burgin, L., Falloon, P.D. (2009). Impacts of climate change on indirect human exposure to pathogens and chemicals from agriculture. Environmental Health Perspectives, 117, 508–514.
  • [28] Chen, C.C., McCarl, B.A. (2001). Pesticide usage as influenced by climate: A statistical investigation. Clim Change, 50, 475–487.
  • [29] Russell, R., Paterson, M., Lima, N. (2010). How will climate change affect mycotoxins in food? Food Research International, 43, 1902–1914.
  • [30] Adams, M.L., Lombi, E., Zhao, F.J., McGrath, S.P. (2002). Evidence of low selenium concentrations in UK bread-making wheat grain. Journal of the Science of Food and Agriculture, 82, 1160–1165.
  • [31] Finley, J.W. (2007). Increased intakes of selenium-enriched foods may benefit human health. Journal of Science of Food and Agriculture, 87, 1620–1629.
  • [32] Asfaw, S., Mithöfer, D., Waibel, H. (2010). What impact are EU supermarket standards having on developing countries’ export of high-value horticultural products? Evidence from Kenya. J Int Food Agribusiness Market, 22, 252–276.
  • [33] Hossain, B., Sohel, M.S., Ryakitimbo, C.M. (2020). Climate change induced extreme flood disaster in Bangladesh: Implications on people's livelihoods in the Char village and their coping mechanisms. Progress in Disaster Science, 6(2020), 1-9.
  • [34] Gregory, P.J., Ingram, J.S.I., Brklaich, M. (2005). Climate change and food security. Phil. Trans. R. Soc. B, 360, 2139-2148.
  • [35] Do, V.Q., Phung, M.L., Truong, D.T., Pham, T.T.T., Dang, V.T., Nguyen, T.K. (2021). The impact of extreme events and climate change on agricultural and fishery enterprises in Central Vietnam. Sustainability, 13(13), 1-17.
  • [36] Al-Amin, A.Q., Ahmed, F. (2016). Food security challenge of climate change: An analysis for policy selection. Futures, 83, 50-63.
  • [37] Dawson, P.D., Perryman, A.H. (2016). Modelling impacts of climate change on global food security. Climatic Change, 134, 429-440.
  • [38] Ericksen, P.J., Ingram, P.J., Liverman, D.M. (2009). Food security and global environmental change: Emerging challenges. Environmental Science & Policy, 12, 373-377.
  • [39] Kanber, R., Kapur, B., Unlu, M., Tekin, S., Koc, L.D. (2008). İklim değişiminin tarımsal üretim sistemleri üzerine etkisinin değerlendirilmesine yönelik yeni bir yaklaşım: ICCAP Projesi, TMMOB 2. Su Politikaları Kongresi, 83-94. http://www.imo.org.tr/rsimler/ekutuphane/pdf/1091.pdf.
  • [40] Dumrul, Y., Kilicarslan, Z. (2017). Economic impacts of climate change on agriculture: Empirical evidence from ARDL approach for Turkey. J. Business, Economics & Finance, 6, 2146-7943.
  • [41] Sarı, C., Günay, Ş. (2018). Kumluca’da meydana gelen doğal afetlerin yerel halk üzerine sosyoekonomik etkileri. TÜCAUM 30. Yıl Uluslararası Coğrafya Sempozyumu Bildiriler Kitabı, Düzenleyen Ankara Üniversitesi Türkiye Coğrafyası Araştırma ve Uygulama Merkezi, Ankara, 3-6 Ekim 2018, ss. 188-200.
  • [42] Canpolat, E., Keserci, F., Döker, M.F. (2021). Finike ve Kumluca ovalarında yaşanan su hortumlarının oluşum süreçleri ve etkileri. Türk Coğrafya Dergisi, 77, 19-36.
  • [43] Telli, Ç., Voyvoda, E., Yeldan, E. (2007). İklim değişikliği sektörel emisyon azaltma politikalarının ekonomik değerlendirmesi için bir genel denge analizi. s. 53-60. İklim değişikliği & Türkiye etkileri, sektörel analizler, sosyo-ekonomik boyutlar. Editör: Güven, Ç., Bilkent Üniversitesi, Ankara.

Tarım ve Gıda Kapsamında İklim Değişikliğinin Değerlendirilmesi

Yıl 2024, Sayı: Yeşil Dönüşüm Özel Sayısı, 57 - 64, 23.09.2024
https://doi.org/10.24323/akademik-gida.1554463

Öz

Küresel iklim değişikliği, her geçen gün etkilerini daha fazla hissettirmekte ve Türkiye de sıcaklık dalgalanmaları, aşırı yağışlar, kuraklık ve fırtınalar gibi çeşitli olumsuz etkilerle karşı karşıya kalmaktadır. Türkiye sınırları içindeki her bölgenin kendine özgü toprak yapısı, tarımsal çeşitliliğe katkıda bulunmaktadır. İklim değişikliği, tarımsal ürünlerin yetiştirilmesini karmaşık hale getirerek hem ürün kalitesini hem de verimi etkilemekte ve tarımsal iş gücünü de etkilemektedir. Ayrıca, sosyal ve ekonomik sorunlara yol açarak tarım üzerinde baskı oluşturabilir. İklim değişikliği kaynaklı meteorolojik olayların etkilerini incelemek için disiplinler arası bir yaklaşım gereklidir. İklim değişikliğinin tarımsal ve gıda güvenliği üzerindeki doğrudan etkisi göz önüne alındığında, bu alandaki sorunun kök nedenlerini analiz etmek hayati önem taşımaktadır. Göstergelerin izlenmesi, etkilerinin boyutunun anlaşılması ve buna göre açıklamalar sağlanması için önlemler alınmalıdır. İklim değişikliğinden kaynaklanan meteorolojik felaketlerin tarımsal ve gıda üretimi üzerindeki sorunlarını değerlendirmek ve toprak-ekonomik etkileri analiz etmek, çözüm odaklı önerilerin geliştirilmesi için hayati öneme sahiptir. Öncelikle, iklim değişikliğinin neden olduğu olumsuzlukları belirlemeye yönelik çalışmalar planlanmalı ve bunları hafifletmek için senaryolar oluşturulmalıdır. Ardından, olumsuz etkileri en aza indirmek için stratejiler geliştirilmelidir.

Kaynakça

  • [1] Conserve-energy-future (2021). Environmental problems. https://www.conserve-energy-future.com/15-current-environmental-problems.php.
  • [2] World Economic Forum (2023). The global risk report 2023 18th edition. https://www3.weforum.org/docs/WEF_Global_Risks_Report_2023.pdf?_gl=1*1j3260m*_up*MQ..&gclid=CjwKCAjwoqGnBhAcEiwAwK-Okd7jSn5Uz-LL8b78dWcYsyzIo6Nx-Jc2tAKDVVGObR_6XLitllah_RoCxpsQAvD_BwE.
  • [3] Akay, A. (2019). İklim değişikliğinin neden olduğu afetlerin etkileri. İklim Değişikliği Eğitim Modülleri Serisi 15, İklim Değişikliği Alanında Ortak Çabaların Desteklenmesi Projesi, Ankara.
  • [4] EM-DAT (2022). Disasters in numbers. file:///C:/Users/User/Downloads/2022_EMDAT_report.pdf.
  • [5] Scheuren, J.M., De Waroux, O., Below, R., Guha-Sapir, D., Ponserre, S. (2007). Annual disaster statistical review. The numbers and trends. Center for Research on the Epidemiology of Disasters (CRED), Brussels, Belgium.
  • [6] Vos, F., Rodriguez, J., Below, R., Guha-Sapir, D. (2010). Annual disaster statistical review 2009: The numbers and trends. Brussels: CRED.
  • [7] Below, R., Wirtz, A., Sapir, D.G. (2009). Disaster category classification and peril terminology for operational purposes: CRED.
  • [8] Büyükbaş, E., Ormanoğlu, B. (2013). Afetler ve afet yönetiminde meteorolojinin yeri. Türk İdare Dergisi, 476, 13-46.
  • [9] Kadıoğlu, M. (2008). Sel, heyelan ve çığ için risk yönetimi. Afet zararlarını azaltmanın temel ilkeleri. Editörler: Kadıoğlu, M., Özdamar, E., JICA Türkiye Ofisi Yayınları, No: 2, Ankara, s. 251-276.
  • [10] Ceylan, A., Kömüşcü, A. (2008). Meteorolojik karakterli doğal afetlerin uzun yıllar ve mevsimsel dağılımları. İklim Değişikliği ve Çevre, 1(1), 1-10.
  • [11] Kadıoğlu, M. (2017). Hidro-meteorolojik afetler. Temel Afet Bilgisi. Editör: Tün, M., Anadolu Üniversitesi Yayınları, 2. Baskı, Eskişehir, s. 65-97.
  • [12] World Meteorological Organization (WMO) (2012). Strengthening multi-hazard early warning systems and risk assessment in the Western Balkans and Turkey: Assessment of capacities, gaps and needs. https://library.wmo.int/doc_num.php?explnum_id=7626.
  • [13] Araştırma Dairesi Başkanlığı Klimatoloji Şube Müdürlüğü (2015). Yeni senaryolar ile Türkiye iklim projeksiyonları ve iklim değişikliği. TR2015-CC.
  • [14] CRED (2021). SCORCH: Supportive risk awareness and communication to reduce impact of cross-border heatwaves, 2019-2020. https://www.cred.be/past-projects.
  • [15] Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGİDF). Türkiye’de iklim değişikliği ve tarımda sürdürülebilirlik raporu. https://www.tgdf.org.tr/wp-content/uploads/2017/10/iklim-degisikligi-rapor-elma.compressed.pdf.
  • [16] Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (2010). Türkiye iklim değişikliği stratejisi (2010-2023). https://www.gmka.gov.tr/dokumanlar/yayinlar/Turkiye-Iklim-Degisikligi-Stratejisi.pdf.
  • [17] Smith, P., Olesen, J.E. (2010). Synergies between mitigation of, and adaptation to, climate change in agriculture. Agricultural Science Journal, 148, 543552.
  • [18] Lobell, D.B., Schlenker, W., Costa-Roberts, J. (2011). Climate trends and global crop production since 1980. Science, 333, 616-620.
  • [19] Cohen, M.J., Tirado, C., Aberman, N.L., Thompson, B. (2008). Impact of climate change and bioenergy on nutrition. Rome: International Food Policy Research Institute.
  • [20] Condit, I.J. (1947). The fig. Chronica Botanica Co., Waltham, Mass. USA, p. 220.
  • [21] Battisti, D.S., Naylor, R.L. (2009). Historical warnings of future food insecurity with unprecedented seasonal heat. Science, 323, 240–244.
  • [22] Hegerl, G., Luterbacher, J., González-Rouco, F., Tett, S.F.B., Crowley, T., Xoplaki, E. (2011). Influence of human and natural forcing on European seasonal temperatures. Nat Geosci, 4, 99-103.
  • [23] Baulcombe, D., Crute, I., Davies, B., Dunwell, J., Gale, M., Jones, J., Pretty, J., Sutherland, W., Toulmin, C. (2009). Reaping the benefits: Science and the sustainable intensification of global agriculture. Royal Society, p. 72.
  • [24] Easterling, W., Aggarwal, P., Batima, P., Brander, K., Erda, L., Howden, M., Kirilenko, A., Morton, J., Soussana, J.-F., Schmidhuber, J., Tubiello, F. (2007). Food, fibre and forest products. Climate change (2007): Impacts, adaptation and vulnerability. Contribution of working group II to the fourth assessment report of the intergovernmental panel on climate change. Parry, M.L., Canziani, O.F., Palutikof, J.P., Van der Linden, P.J., Hanson, C.E., Cambridge University Press, Cambridge, UK, 273-313.
  • [25] Piesse, J., Thirtle, C. (2009). Three bubbles and a panic: An explanatory review of recent food commodity price events. Food Policy, 34, 119–129.
  • [26] Garnett, T. (2008). Cooking up a storm: Food, greenhouse gas emissions and our changing climate. Food Climate Research Network, Centre for Environmental Strategy, University of Surrey.
  • [27] Boxall, A.B.A., Hardy, A., Beulke, S., Boucard, T., Burgin, L., Falloon, P.D. (2009). Impacts of climate change on indirect human exposure to pathogens and chemicals from agriculture. Environmental Health Perspectives, 117, 508–514.
  • [28] Chen, C.C., McCarl, B.A. (2001). Pesticide usage as influenced by climate: A statistical investigation. Clim Change, 50, 475–487.
  • [29] Russell, R., Paterson, M., Lima, N. (2010). How will climate change affect mycotoxins in food? Food Research International, 43, 1902–1914.
  • [30] Adams, M.L., Lombi, E., Zhao, F.J., McGrath, S.P. (2002). Evidence of low selenium concentrations in UK bread-making wheat grain. Journal of the Science of Food and Agriculture, 82, 1160–1165.
  • [31] Finley, J.W. (2007). Increased intakes of selenium-enriched foods may benefit human health. Journal of Science of Food and Agriculture, 87, 1620–1629.
  • [32] Asfaw, S., Mithöfer, D., Waibel, H. (2010). What impact are EU supermarket standards having on developing countries’ export of high-value horticultural products? Evidence from Kenya. J Int Food Agribusiness Market, 22, 252–276.
  • [33] Hossain, B., Sohel, M.S., Ryakitimbo, C.M. (2020). Climate change induced extreme flood disaster in Bangladesh: Implications on people's livelihoods in the Char village and their coping mechanisms. Progress in Disaster Science, 6(2020), 1-9.
  • [34] Gregory, P.J., Ingram, J.S.I., Brklaich, M. (2005). Climate change and food security. Phil. Trans. R. Soc. B, 360, 2139-2148.
  • [35] Do, V.Q., Phung, M.L., Truong, D.T., Pham, T.T.T., Dang, V.T., Nguyen, T.K. (2021). The impact of extreme events and climate change on agricultural and fishery enterprises in Central Vietnam. Sustainability, 13(13), 1-17.
  • [36] Al-Amin, A.Q., Ahmed, F. (2016). Food security challenge of climate change: An analysis for policy selection. Futures, 83, 50-63.
  • [37] Dawson, P.D., Perryman, A.H. (2016). Modelling impacts of climate change on global food security. Climatic Change, 134, 429-440.
  • [38] Ericksen, P.J., Ingram, P.J., Liverman, D.M. (2009). Food security and global environmental change: Emerging challenges. Environmental Science & Policy, 12, 373-377.
  • [39] Kanber, R., Kapur, B., Unlu, M., Tekin, S., Koc, L.D. (2008). İklim değişiminin tarımsal üretim sistemleri üzerine etkisinin değerlendirilmesine yönelik yeni bir yaklaşım: ICCAP Projesi, TMMOB 2. Su Politikaları Kongresi, 83-94. http://www.imo.org.tr/rsimler/ekutuphane/pdf/1091.pdf.
  • [40] Dumrul, Y., Kilicarslan, Z. (2017). Economic impacts of climate change on agriculture: Empirical evidence from ARDL approach for Turkey. J. Business, Economics & Finance, 6, 2146-7943.
  • [41] Sarı, C., Günay, Ş. (2018). Kumluca’da meydana gelen doğal afetlerin yerel halk üzerine sosyoekonomik etkileri. TÜCAUM 30. Yıl Uluslararası Coğrafya Sempozyumu Bildiriler Kitabı, Düzenleyen Ankara Üniversitesi Türkiye Coğrafyası Araştırma ve Uygulama Merkezi, Ankara, 3-6 Ekim 2018, ss. 188-200.
  • [42] Canpolat, E., Keserci, F., Döker, M.F. (2021). Finike ve Kumluca ovalarında yaşanan su hortumlarının oluşum süreçleri ve etkileri. Türk Coğrafya Dergisi, 77, 19-36.
  • [43] Telli, Ç., Voyvoda, E., Yeldan, E. (2007). İklim değişikliği sektörel emisyon azaltma politikalarının ekonomik değerlendirmesi için bir genel denge analizi. s. 53-60. İklim değişikliği & Türkiye etkileri, sektörel analizler, sosyo-ekonomik boyutlar. Editör: Güven, Ç., Bilkent Üniversitesi, Ankara.
Toplam 43 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Gıda Mühendisliği
Bölüm Derleme Makaleler
Yazarlar

Gözde Türköz Bakırcı 0000-0001-9910-3314

Özlem Çakır 0000-0002-8542-7358

Yayımlanma Tarihi 23 Eylül 2024
Gönderilme Tarihi 24 Haziran 2024
Kabul Tarihi 12 Eylül 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Sayı: Yeşil Dönüşüm Özel Sayısı

Kaynak Göster

APA Türköz Bakırcı, G., & Çakır, Ö. (2024). Evaluation of Climate Change in the Scope of Agriculture and Food. Akademik Gıda(Yeşil Dönüşüm Özel Sayısı), 57-64. https://doi.org/10.24323/akademik-gida.1554463
AMA Türköz Bakırcı G, Çakır Ö. Evaluation of Climate Change in the Scope of Agriculture and Food. Akademik Gıda. Eylül 2024;(Yeşil Dönüşüm Özel Sayısı):57-64. doi:10.24323/akademik-gida.1554463
Chicago Türköz Bakırcı, Gözde, ve Özlem Çakır. “Evaluation of Climate Change in the Scope of Agriculture and Food”. Akademik Gıda, sy. Yeşil Dönüşüm Özel Sayısı (Eylül 2024): 57-64. https://doi.org/10.24323/akademik-gida.1554463.
EndNote Türköz Bakırcı G, Çakır Ö (01 Eylül 2024) Evaluation of Climate Change in the Scope of Agriculture and Food. Akademik Gıda Yeşil Dönüşüm Özel Sayısı 57–64.
IEEE G. Türköz Bakırcı ve Ö. Çakır, “Evaluation of Climate Change in the Scope of Agriculture and Food”, Akademik Gıda, sy. Yeşil Dönüşüm Özel Sayısı, ss. 57–64, Eylül 2024, doi: 10.24323/akademik-gida.1554463.
ISNAD Türköz Bakırcı, Gözde - Çakır, Özlem. “Evaluation of Climate Change in the Scope of Agriculture and Food”. Akademik Gıda Yeşil Dönüşüm Özel Sayısı (Eylül 2024), 57-64. https://doi.org/10.24323/akademik-gida.1554463.
JAMA Türköz Bakırcı G, Çakır Ö. Evaluation of Climate Change in the Scope of Agriculture and Food. Akademik Gıda. 2024;:57–64.
MLA Türköz Bakırcı, Gözde ve Özlem Çakır. “Evaluation of Climate Change in the Scope of Agriculture and Food”. Akademik Gıda, sy. Yeşil Dönüşüm Özel Sayısı, 2024, ss. 57-64, doi:10.24323/akademik-gida.1554463.
Vancouver Türköz Bakırcı G, Çakır Ö. Evaluation of Climate Change in the Scope of Agriculture and Food. Akademik Gıda. 2024(Yeşil Dönüşüm Özel Sayısı):57-64.

25964   25965    25966      25968   25967


88x31.png

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).