Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

SOĞUK SAVAŞ SONRASI KOSOVA’DA YÜKSELEN ETNİK MİLLİYETÇİLİK VE BALKAN GÜVENLİĞİ

Yıl 2019, Cilt: 6 Sayı: 12, 251 - 267, 26.12.2019

Öz

Bu
çalışmada, etnik milliyetçiliklerin yükselişi bağlamında Kosova’da yaşanan
etnik çatışma ve bu çatışmanın bölge güvenliğine etkisi incelenecektir.
Çalışmada metodolojik olarak, “tarihsel karşılaştırmalı araştırma yöntemi”
kullanılacaktır. Kosova sorunun tırmanmasında ve savaş halini almasında etnik
milliyetçiliğin rolünün ne olduğu ve çatışma sürecini ve Balkan coğrafyasının
güvenliğini nasıl etkilediği çalışmanın temel problematiğini teşkil etmektedir.
Bu bağlamda, etnik çatışmalar karşısında küresel aktörlerin aldığı pozisyon ve
sürece ilişkin politik tavırları da çalışmanın kapsamı dâhilindedir. Kosova’da
çatışmayı arttıran en önemli etken birbirine alternatif ve tenakuzunu içeren
iki tarih yazımı ve coğrafya tasavvurunun bölge üzerindeki egemenlik iddiasıdır.
Bu noktada, saldırgan ve etnik temizliğe yönelik Sırp milliyetçiliği ile
Makedonya’nın kuzeyiyle birlikte Kosova’yla bütünleşme arzusu içerisinde olan
Arnavut milliyetçiliği, Yugoslavya egemenliğinde görece çatışmasızlık durumunu
ihtiva eden Balkanların politik atmosferinin değişmesine sebebiyet vermiştir.
Bununla birlikte, Balkanların güvenlik ikliminde değişen hava, ABD merkezli
NATO ile Rusya arasında da politik gerilimi tetiklemiştir. Özellikle Kosova’nın
bağımsızlığını ilan etmesiyle birlikte sorun farklı bir merhale kazanarak, hem
bölgesel hem de küresel boyutlarda Balkan güvenliğini etkilemiştir.   

Kaynakça

  • Anderson, B. (2006). Imagined Communities: Reflections on the Origin and Spread of Nationalism, London and New York: Verso.
  • Calhoun, C. (2012). Milliyetçilik, İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi.
  • Cohen, L. J. (1999). The Politics of Despair: Radical Nationalism and Regime Crisis in Serbia, Simon Fraser University, British Columbia.
  • Daskalovskı, Z. (1999). Towards an Integral Theory of Nationalism? Case-Study Kosovo. Internatioal Journal on Minority and Group Rights, 6(4).
  • Emin, N. (2014). Arnavutluk Siyasetini Anlama Klavuzu, İstanbul: SETA Yayınları.
  • Fukuyama, F. (1992). The End of History and the Last Man, New York: The Free Press.
  • Hobsbawn, E. (2004). Inventing Traditions, ed. E. Hobsbawn and R. Ranger. The Invetion of Tradition, Cambridge: Cambridge Press, pp.1-14.
  • Kut, Ş. (2005). Balkanlar’da Kimlik ve Egemenlik, İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
  • Larrabee, F. S. (1997). Russia and the Balkans: Old Themes and New Challenges, der. Vladimir Baranovsky, Russia and Europe The emerging Security Agenda, Oxford: Oxford University Press.
  • Lendvaı, P. (1991). Yugoslavia without Yugoslavs: the Root of the Crisis, International Affairs, 67(1).
  • Levent, Z. (2013). Tarihi Süreçte Kosova. Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Atatürk Yolu Dergisi, S. 52, ss. 853-874.
  • Mazlum, İ. (2003). Çevre ve Güvenlik İlişkisine Tanımsal Bir Yaklaşım, Ayhan Kaya ve G. Göksu Özdoğan (der), Uluslararası İlişkilerde Sınır Tanımayan Sorunlar, İstanbul: Bağlam Yayınları.
  • Malcolm, N. (1999). Kosova: Balkanları Anlamak İçin. Çev. Özden Arıkan, 1. Baskı, İstanbul: Sabah Kitapçılık.
  • Motyl, A. (2001). Encyclopedia of Nationalism: Leaders, Movements and Concepts V.2, London: Academic Press.
  • Progonat, E. (2013). Etnik Arnavutların Arnavutluk Dış Politikasında Etkisi, Karadeniz Araştırmaları Dergisi. S.37, ss.159-182
  • Radan, P. (2002). The National Question and Internal Administrative Borders in Yugoslavia, The Break up of Yugoslavia and International Law, New York.
  • Ramet, S. P. (1992). War in the Balkans. Foreign Affairs, 71(4). pp. 79-98
  • Rehn, O. (2007). Avrupa’nın Gelecek Sınırları, çev. Onur Şen ve Hasan Kaya, 1. Baskı, İstanbul, 1001 Kitap.
  • Sellıs, M. S. (2000). The Consequences of the Kosovo conflict on Southeastern Europe. The International Lawyer, 34(4), pp. 1193-1221.
  • Smith, A. D. (1999). Myths and Memories of the Nation. New York: Oxford University Press.
  • Smith, A. D. (2010). Milli Kimlik (Altıncı Baskı). (Çev. B. S. Şener). İstanbul: İletişim Yayınları. (Eserin orijinali 1991 yılında yayımlandı).
  • Tılıç, D. L. (1999). Milliyetçiliğin Pençesindeki Kartal: Kosova, 1. Baskı, Ankara: Ümit Yayıncılık.
  • Tuncer, F. F. (2019). Discussion About The Ottoman Image In Kosovo’s History Writing: Kosovo War And Skanderbeg. Akademik Hassasiyetler. (6)11, ss.127-145.
  • Ünal, H. (1998). Balkanlarda Geniş Arnavut Meselesi ve Türkiye. Avrasya Dosyası. Ankara, 4, S. 1-2.
  • Weinreich, P., Bacova V. ve Rouger N. (2003). Basic Primordialism in Ethnic and National Identity, ed. P. Weinreich ve W. Saunderson, Analysing Identity, London ve Newyork: Routledge, pp. 115-169.
  • Yürür, P., (1999). Geçmişten Günümüze Kosova Sorunu, Gazi Üniversitesi Yayınlanmış Yüksek lisans Tezi, Ankara.
  • Yılmaz, M. (2005). Kosova, İstanbul: İlke Yayıncılık.
Toplam 27 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Tüm Sayı
Yazarlar

Şeyma Kalyoncu 0000-0001-6260-2072

Gökberk Yücel Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 26 Aralık 2019
Gönderilme Tarihi 8 Ekim 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 6 Sayı: 12

Kaynak Göster

APA Kalyoncu, Ş., & Yücel, G. (2019). SOĞUK SAVAŞ SONRASI KOSOVA’DA YÜKSELEN ETNİK MİLLİYETÇİLİK VE BALKAN GÜVENLİĞİ. Akademik Hassasiyetler, 6(12), 251-267.
AMA Kalyoncu Ş, Yücel G. SOĞUK SAVAŞ SONRASI KOSOVA’DA YÜKSELEN ETNİK MİLLİYETÇİLİK VE BALKAN GÜVENLİĞİ. Akademik Hassasiyetler. Aralık 2019;6(12):251-267.
Chicago Kalyoncu, Şeyma, ve Gökberk Yücel. “SOĞUK SAVAŞ SONRASI KOSOVA’DA YÜKSELEN ETNİK MİLLİYETÇİLİK VE BALKAN GÜVENLİĞİ”. Akademik Hassasiyetler 6, sy. 12 (Aralık 2019): 251-67.
EndNote Kalyoncu Ş, Yücel G (01 Aralık 2019) SOĞUK SAVAŞ SONRASI KOSOVA’DA YÜKSELEN ETNİK MİLLİYETÇİLİK VE BALKAN GÜVENLİĞİ. Akademik Hassasiyetler 6 12 251–267.
IEEE Ş. Kalyoncu ve G. Yücel, “SOĞUK SAVAŞ SONRASI KOSOVA’DA YÜKSELEN ETNİK MİLLİYETÇİLİK VE BALKAN GÜVENLİĞİ”, Akademik Hassasiyetler, c. 6, sy. 12, ss. 251–267, 2019.
ISNAD Kalyoncu, Şeyma - Yücel, Gökberk. “SOĞUK SAVAŞ SONRASI KOSOVA’DA YÜKSELEN ETNİK MİLLİYETÇİLİK VE BALKAN GÜVENLİĞİ”. Akademik Hassasiyetler 6/12 (Aralık 2019), 251-267.
JAMA Kalyoncu Ş, Yücel G. SOĞUK SAVAŞ SONRASI KOSOVA’DA YÜKSELEN ETNİK MİLLİYETÇİLİK VE BALKAN GÜVENLİĞİ. Akademik Hassasiyetler. 2019;6:251–267.
MLA Kalyoncu, Şeyma ve Gökberk Yücel. “SOĞUK SAVAŞ SONRASI KOSOVA’DA YÜKSELEN ETNİK MİLLİYETÇİLİK VE BALKAN GÜVENLİĞİ”. Akademik Hassasiyetler, c. 6, sy. 12, 2019, ss. 251-67.
Vancouver Kalyoncu Ş, Yücel G. SOĞUK SAVAŞ SONRASI KOSOVA’DA YÜKSELEN ETNİK MİLLİYETÇİLİK VE BALKAN GÜVENLİĞİ. Akademik Hassasiyetler. 2019;6(12):251-67.

MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ

Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.