Yolsuzluk kavramı, Doğu toplumlarında, özellikle de Suudi Arabistan Krallığı’nda, Batı toplumlarına kıyasla daha farklı değerlendirilmektedir. Birçok yolsuzluk tanımında genellikle “şey” olarak kabul edilen kavram, Arap toplumlarında yüzyıllardır “hediye veya ücret” şeklinde yorumlanmaktadır. Nitekim Suudi Devletinin kuruluşundan bu yana aynı anlayış etkinliğini sürdürmektedir. Ülkenin aşiret yapısı ve katı monarşi yönetiminden dolayı hukuksal koruma ve hukuki süreçlerin eksikliğinden toplumun tüm aşamalarına yolsuzluk sirayet etmektedir. Bu nedenlerden dolayı, Suudi Arabistan Krallığı’nın devletleşme aşamalarının bilinmesi gerekir. Çünkü Arabistan topraklarında ulus devletten ziyade, tek bir ailenin devleti aşiret gibi yönetmesi, yolsuzluğun bir nedeni olarak siyasal ve kurumsal eşitsizliğe yol açmaktadır. Kral Abdullah’ın yeğeni olan Prenses Basma’nın ülkenin yüzde 95’inin hem fakirlik seviyesinin altında yaşadığı hem de su ve elektriğe ulaşamadığı, tüm zenginliğe ülkenin yüzde 5’inin sahip olduğu Press Tv, 2011 söylemi, ülkenin bir aile tarafından yönetildiği ve ulusal kaynakların elit kesim tarafından tüketildiği düşüncesine destek vermektedir. Genel olarak, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgelerinde yolsuzluğun nedenleri; sınırlı sivil toplum hareketleri, bölgesel iç güvenlik sorunları, siyasal ve kurumsal dinamikler arasındaki orantısız güç paylaşımı/dağılımı ve aşırı petrol zenginliğidir TI, 2009:2
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Kasım 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 1 |
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.