Individuals, who are selfish in essence, act to maximize their own utility. This behavioral feature becomes functional when the potential benefit to be obtained by individuals, after making a cost-benefit calculation, is higher than the potential costs to arise. Economically, the "rational choice theory", which explains the basis of human behavior in this way, has become used for analyzing the participation of individuals in crime since the middle of the 20th century. In the light of the basic approach of this analysis, this study first evaluates the rational choice theory and examines the criminological interpretation of this theory. Later on, the study analyzes the definition of organized crime in the literature and international norms, which has been on the agenda of almost every state and supra-state organization. Since the study aims to analyze organized crime with the rational choice theory as its main purpose, it makes evaluations towards this purpose as a last step. Organized crime, whose primary purpose is to secure financial gain, is seen as an economic enterprise that commits a crime by considering the interests of the group or organization by evaluating it on a large scale, unlike the crimes committed individually. With these features, rational choice theory, which contains parts of many theories criminologically, has become the main approach for this study.
Özünde bencil olan insan, kişisel faydasını maksimize etmek için hareket etmektedir. Bu davranışsal özellik, bireylerin fayda maliyet hesaplaması yapmasının ardından elde edeceği potansiyel faydanın, doğacak potansiyel maliyetlerden yüksek olduğu zaman işlevsellik kazanır. İktisadi olarak, insan davranışlarının temelini bu şekilde açıklayan “rasyonel seçim teorisi” 20.yy’ın ortalarından itibaren bireylerin suça katılımını da analiz eder hale gelmiştir. Bu analizin temel yaklaşımı ışığında, bu çalışma, öncelikle, rasyonel seçim teorisini değerlendirmiş ve bu teorinin kriminolojik yorumunu incelemiştir. Daha sonra çalışma, yerel boyuttan küresel boyuta geçen ve hemen hemen her devletin ve devlet üstü örgütün gündemine girer hale gelen organize suç konusu ile ilgili literatürdeki ve uluslararası normlardaki tanımlarını analiz etmiştir. Çalışma, asıl amaç olarak organize suç konusunu, rasyonel seçim teorisi ile analiz etmeyi hedeflediğinden son adım olarak bu amaca yönelik değerlendirmeler yapmıştır. Temel amaçlarının başında, finansal kazanç elde etmek olan organize suç, bireysel işlenen suçlardan farklı olarak, büyük ölçekli olarak değerlendirerek grubun veya örgütün menfaatlerini gözeterek suç işleyen iktisadi bir girişim olarak görülmektedir. Bu özellikleriyle, kriminolojik olarak birçok teorinin parçalarını içinde bulunduran rasyonel seçim teorisi, bu çalışma için temel yaklaşım haline gelmiştir.
Rasyonel Seçim Teorisi Kısmi Rasyonellik Organize Suçlar Kriminoloji
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Tüm Sayı |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 22 Aralık 2020 |
Gönderilme Tarihi | 8 Eylül 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 7 Sayı: 14 |
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.