Raising disposable income per capita due to economic growth enables people to benefit more from education and health services. This situation improves the quality of human capital and ultimately affects economic growth positively. On the other hand, air pollution can adversely affect labor productivity, reducing industrial production and output level, thus economic growth. There are feedback loops among economic growth, air pollution and human health. In this study, the interactions between air pollution, which is determined as an indicator of environmental degradation, economic growth and infant mortality, which is the indicator of health, is modeled and analyzed. The long and the short-term relationships are tested by three different Panel ARDL Methods for 41 countries with the highest CO2 emission. It is concluded that there is no relationship among air pollution-health and economic growth in the short-therm. However, in the long-term, a 1% raise in CO2 emission increases infant mortality by 0.181%, and a 1% raise in GDP per capita decreases infant mortality by 0.179%. Even considering only the air pollution variable, the impact of economic growth on health cannot eliminate the benefits gained from growth.
İktisadi büyüme ile artan kişi başına harcanabilir gelir, insanların eğitim ve sağlık hizmetlerinden daha fazla yararlanmasına imkân vermektedir. Bu durum beşeri sermayenin kalitesini artırmakta ve sonuçta ekonomik büyümeyi olumlu etkilemektedir. Öte yandan, hava kirliliği işgücü verimliliğini olumsuz etkileyebilmekte, endüstriyel üretimi ve çıktı seviyesini ve dolayısıyla ekonomik büyümeyi azaltabilmektedir. Bu bağlamda iktisadi büyüme, hava kirliliği ve insan sağlığı arasında döngüsel bir ilişki olduğu söylenebilir. Bu çalışmada çevresel bozulmanın bir göstergesi olarak belirlenen hava kirliliği, ekonomik büyüme ve sağlığın göstergesi olan bebek ölümleri arasındaki etkileşimler modellenmiş ve analiz edilmiştir. Uzun ve kısa dönemli ilişkiler, en yüksek CO2 salınımına sahip 41 ülke için üç farklı Panel ARDL yöntemi ile test edilmiştir. Kısa dönemde, hava kirliliği bebek ölümleri ve iktisadi büyüme arasında bir ilişki olmadığı sonucuna varılmıştır. Bununla birlikte, uzun dönemde CO2 salınımına % 1'lik bir artış bebek ölümlerini % 0.181 artırırken, kişi başına GSYH’deki % 1'lik artış bebek ölümlerini % 0.179 azaltmaktadır. Çevresel bozulma göstergelerinden biri olan hava kirliliği değişkeni dikkate alındığında dahi ekonomik büyümenin sağlık üzerindeki etkisinin büyümeden elde edilen faydaları ortadan kaldırdığı görülmektedir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Tüm Sayı |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Nisan 2021 |
Gönderilme Tarihi | 7 Şubat 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 8 Sayı: 15 |
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.