The effectiveness of the fiscal policy on the economic growth is still a much-debated issue in the public finance literature. Current studies for Turkey analyzing this issue, have not a comprehensive econometric model with coherent results. In this vein, our study investigates the relationship between the fiscal policy and the economic growth in Turkey for the period 1980-2017. The main aim of the study is to understand how the fiscal policy affects the economic growth in Turkey both in the short and long run. We employed the autoregressive distributed lag (ARDL) approach and the bounds test to detect the long-run relationship. This is the first study, having coherent results and a correctly specified model, using ARDL to test the long-run effectiveness of the fiscal policy in Turkey. Using the budget balance indicator as the fiscal policy stance, our long-run ARDL results reveal that the fiscal policy is a significant determinant of the output in the long run. However, it is shown that the fiscal policy is not effective in the short run.
Autoregressive Distributed Lag Economic Growth Fiscal Policy Budget Balance
Maliye politikasının ekonomik büyüme üzerindeki etkinliği kamu maliyesi literatüründe hala çok tartışılan bir konudur. Bu konuda Türkiye için literatürde tutarlı sonuçlar içeren, yapısal kırılmaları dikkate alan kapsamlı ekonometrik modeller kullanan güncel bir ampirik çalışma bulunmamaktadır. Bu bağlamda, çalışmamız 1980 – 2017 yıllarını kapsayan dönemde Türkiye için maliye politikası ile büyüme oranı arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Çalışmanın temel amacı Türkiye’de maliye politikasın ekonomik büyümeyi uzun ve kısa vadede nasıl etkilediğini anlamaktır. Bu ilişkinin analizi için otoregresif dağıtılmış gecikme modeli (ARDL) kullanılmış ve sınır testi yapılmıştır. Bu çalışma, Türkiye’nin maliye politikası etkinliğini ölçme noktasında ARDL sınır testi metodunu kullanan ve tutarlı sonuçlar veren ilk çalışmadır. Ayrıca, çalışmamız daha önceki çalışmalarda göz ardı edilen değişkenleri dikkate alması bakımından da literatüre katkı sağlamaktadır. Bütçe dengesinin maliye politikası duruşunu ifade ettiği modelimizin sonuçları uzun vadede maliye politikasının çıktı üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Ancak, modelimizin kısa vadeli sonuçlarına göre kısa vadede maliye politikasının büyüme üzerindeki etkinliği ispatlanamamıştır.
Otoregresif Dağıtılmış Gecikme Ekonomik Büyüme Maliye Politikası Bütçe Dengesi
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Tüm Sayı |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Aralık 2021 |
Gönderilme Tarihi | 12 Ekim 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 8 Sayı: 17 |
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.