The contribution of logistics and transportation firms to the national economy has grown in importance as a result of globalization. These firms require a variety of financing resources in order to continue operations and make profits. The needs of the firms are financed by either debt or equity. This financing is used by firms to determine their capital structure in order to maximize returns and increase competitiveness. The capital structure decisions made by firms have an impact on their financial performance. Therefore, the aim of this study is to determine the impact of capital structure on the financial performance of logistics and transportation firms listed on the Borsa Istanbul (BIST). In this study, total debt/total assets were used as a proxy for capital structure, and return on assets, return on equity, and Tobin Q ratios were used as proxies for financial performance. Panel regression were used to test the data of the firms from 2014 to 2020. The findings showed that there is a statistically significant negative relationship between capital structure, return on assets, and return on equity, but no statistically significant relationship with Tobin Q.
Logistics-Transportation Capital Structure Financial Performance
Küreselleşme ile birlikte lojistik ve ulaştırma firmalarının ülke ekonomilerine katkıları giderek önemli hale gelmeye başlamıştır. Bu firmalar faaliyetlerinin devamlılığını sağlamak ve kâr elde edebilmek amacıyla bir takım finansman kaynaklarına ihtiyaç duymaktadır. Firmaların bu ihtiyaçları ise ya borç ya da özsermayeden finanse edilmektedir. Bu finansmanda ise firmalar getirilerini maksimize edebilmek ve rekabet gücünü artırabilmek için bir sermaye yapısı kararı almaktadır. Firmaların sermaye yapısı bağlamında aldığı kararlar finansal performanslarını etkilemektedir. Bundan dolayı çalışmanın amacı, Borsa İstanbul (BIST)’a kayıtlı olan lojistik ve ulaştırma sektöründeki firmaların sermaye yapısının finansal performans üzerindeki etkisini tespit etmektedir. Bu doğrultuda sermaye yapısı göstergesi olarak toplam borç/toplam aktif, finansal performans için ise aktif kârlılığı, özsermaye kârlılığı ve Tobin Q oranları kullanılmıştır. Firmaların 2014-2020 dönemlerine ait verileri panel regresyon modelleri ile test edilmiştir. Çalışmanın sonucunda ise sermaye yapısı ile aktif kârlılığı ve özsermaye kârlılığı arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif yönlü bir ilişki tespit edilmiş, ancak Tobin Q ile istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Tüm Sayı |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Aralık 2021 |
Gönderilme Tarihi | 14 Ekim 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 8 Sayı: 17 |
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.