Sigortacılık sektörü Dünya’da olduğu gibi Türkiye’de de önemli bir yere sahiptir. Sigorta bireylerin belirli teminatlar çerçevesinde oluşan zararlarını karşılarken ayrıca oluşacak risklere karşı kendilerini güvende hissetmelerini sağlamaktadır. Kişiler sigorta şirketlerini seçerken seçtikleri şirketin sunduğu imkânlara ve sektördeki performanslarına dikkat etmektedirler. Sigorta şirketlerinin iyi bir performans sergilemeleri hem sigortalılar için hem de sektörün gelişiminde rol oynamaktadır. Şirketler, göstermiş oldukları performanslarını analiz ederek hangi konularda arttırma veya eksiltme işlemlerini gerçekleştirmeleri gerektiğini ölçmeleri gerekmektedir. Bu analizleri gerçekleştirmeden önce şirketler ilk olarak performanslarına etki eden faktörleri tespit etmeleri gerekmektedir.. Bu amaçla Borsa İstanbul’da yer alan sigorta şirketlerinin performansını belirleyen firmaya özgü faktörler Dinamik Panel Veri Analizi yöntemi ile incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; Aktif Karlılık Oranı bağımlı değişkenini, Brüt Yazılan Primler, Özkaynak Karlılık Oranı, Alınan Primler / Toplam Aktifler en yüksek anlamlılık düzeyinde (P=0.000000) açıklayıcı değişkenler olduğu görülmüştür. Bu değişkenlerin katsayıları sırasıyla; -0.008358, 0.090293, -0.0.199566, 0.010062 ve 0.039127 düzeyinde; HPO (P=0.0009953) anlamlılık düzeyinde -0.012805; LO (P=0.000036) anlamlılık düzeyinde -0.006227 olarak aktif karlılık oranına etkisi tespit edilmiştir.
The insurance sector has an important role both in Turkey and in the world. While insurance covers the losses incurred by individuals within the framework of certain guarantees, it also makes them feel safe against the risks that may arise. When choosing insurance companies, people pay attention to the opportunities offered by the chosen company and their performance in the sector. Good performances of insurance companies play a role both for the insured and for the development of the sector. Companies need to measure which areas they need to increase or decrease their positions by analyzing their performance. Companies must first identify the factors that affect their performance before performing those analyses. For this purpose, firm-specific factors that determine the performance of insurance companies in Borsa Istanbul were examined using Dynamic Panel Data Analysis method. The findings revealed that the dependent variable of Assets Profitability Ratio, Gross Written Premiums, Equity Profitability Ratio, Premiums Received / Total Assets were explanatory at the highest significance level (P=0.000000). The coefficients of these variables were -0.008358, 0.090293, -0.0.199566, 0.010062 and 0.039127, respectively. The effect on the return on assets was found to be -0.012805 at the HPO (P=0.0009953) significance level and -0.006227 at the LO (P=0.000036) significance level.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Tüm Sayı |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Ağustos 2022 |
Gönderilme Tarihi | 20 Haziran 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 9 Sayı: 19 |
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.