Günümüzde bilginin üretilmesinin ve yönetilmesinin iktidarın elde edilmesinde en önemli araçlardan biri olduğu hakikati, propaganda kavramının özellikle otoriter devletler için önemli olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bu bağlamda, basın özgürlüğüne sahip olmayan, otoriter bir ülke olarak Kuzey Kore bilginin iktidarını ele geçirmiş ve muhtelif propaganda yöntemleri benimsemiştir. Dijital dönüşümlere adapte olmaya çalışan Kuzey Kore, interneti bir propaganda vasıtası olarak kullanmaya başlamıştır. Haliyle bu durum, propagandanın dijitalleşmesini beraberinde getirmektedir. Bu makale, dört Kuzey Kore haber metninin eleştirel söylem analizi ile Kuzey Kore’nin dijital propaganda ve stratejik iletişim yöntemlerini incelemektedir. Makalenin metodolojisi Teun A. van Dijk’in haber söylem analizi olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda, propaganda ve stratejik iletişim kavramları arasında bir ilişki olup olmadığı ortaya konmaya çalışılmış, propaganda içeriklerinin döneme bağlı söylemsel değişimleri ele alınmıştır. Eleştirel söylem analizinin güç-iktidar ilişkisi ve bu ilişkinin söyleme yansımaları olduğu iddiası, Kuzey Kore propaganda içerikleri ile desteklenmiştir.
Dijital Propaganda Stratejik İletişim Kuzey Kore Eleştirel Söylem Analizi
The fact that the production and management of information is one of the most remarkable means of obtaining power has disclosed the concept of propaganda is especially crucial for authoritarian states. In this framework, The North Korea, as an authoritarian country without freedom of the press, seized the power of information and adopted various propaganda methods. Trying to adapt to digital transformations, the North Korea has benefited from the internet as a propaganda tool. Naturally, this brings along the digitalisation of propaganda. This article scrutinises the North Korea's digital propaganda and strategic communication methods through a critical discourse analysis of four North Korean news texts. The method of the article was determined based on Teun A. van Dijk's news discourse analysis. In this context, it has been tried to reveal whether there is a relationship between the concepts of propaganda and strategic communication. Besides the discursive changes of the propaganda contents depending on the period have been discussed. The claim that the critical discourse analysis has the authority-power relationship and the reflections of this relationship on discourse have been supported by the North Korean propaganda.
: Digital Propaganda Strategic Communication North Korea Critical Discourse Analysis
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Tüm Sayı |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Nisan 2023 |
Gönderilme Tarihi | 28 Aralık 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 10 Sayı: 21 |
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.