Siyasal ahlâk/etik konusu tarih boyunca farklı açılardan ele alınmış, sosyal bilimlerin çeşitli alanlarında çalışma konusu olmuştur. Bu çalışmada ise siyasal ahlâk/etik ile ilgili çalışmaların uluslararası literatürdeki gelişim seyrinin ve güncel mevcut durumunun ortaya koyulması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda bibliyometrik analiz yöntemi tercih edilerek, 18.02.2023 tarihinde Web of Science Core Collection veri tabanında “political morality” ve “political ethics” kavramlarına ilişkin taramalar gerçekleştirilmiştir. Tarama sonucunda “political morality” kavramı ile 304, “political ethics” kavramı ile 477 çalışmaya ulaşılmıştır. Söz konusu çalışmalardan elde edilen veriler incelendiğinde; tüm alanlar içerisinde siyasal ahlâk kavramı ile ilgili 86 ve siyasal etik kavramı ile ilgili 113 çalışmayla, ilk sırada siyaset biliminin yer aldığı tespit edilmiştir. Çalışma türleri kapsamında en çok makale türünde çalışmaların yayımlandığı görülmüştür. Her iki kavram açısından da ülkeler bağlamında en fazla çalışmanın %30’luk oran ile ABD tarafından gerçekleştirildiği sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar kelime analizi sonucunda ise 1259 anahtar kelime arasından en az 5 kere tekrar eden 23 kavram arasından ilişkiselliği en yüksek 21 kavram bulunmuştur. Bu alandaki güncel çalışma konularının ise “siyasal ahlâk”, “liberalizm” ve “hak” anahtar kelimeleriyle ilişkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Genel görünümde siyasal ahlâka/etiğe ilişkin yapılan çalışmaların niceliksel olarak artırılması ve bilimsel çalışmalarda bu konu üzerinde daha fazla durulması gerektiği ifade edilebilir.
The issue of political morality/ethics has been dealt with from different perspectives throughout history, has been the subject of study in various fields of social sciences. In this study, it is aimed to reveal the development course and current situation of studies on political morality/ethics in international literature. For this purpose, bibliometric analysis method was preferred and searches were conducted on the concepts of “political morality” and”political ethics” in Web of Science Core Collection database on 18.02.2023. As a result, 304 studies with the concept of “political morality” and 477 with “political ethics” were reached. When the data obtained are examined, in all fields, political science is in the first place with 86 studies on the concept of political morality and 113 on political ethics. Within the scope of study types, it was seen that articles were mostly published. In terms of both concepts, it was concluded that most studies were conducted by the USA with a rate of 30%. As a result of the keyword analysis, 21 concepts with the highest correlation were found among 23, repeated at least 5 times among 1259 keywords. It is concluded that current study topics in this field are related to the keywords “political morality”, “liberalism” and “right”. In general, it can be stated that studies on political morality/ethics should be increased quantitatively and more emphasis should be placed on this issue in scientific studies.
Morality Ethics Political Morality Poltical Ethics Bibliometric Analysis
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Etik |
Bölüm | Derleme Makale |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 30 Ağustos 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Ağustos 2023 |
Gönderilme Tarihi | 30 Mart 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 10 Sayı: 22 |
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.