Bu çalışma, Türkiye'de kadına yönelik erkek şiddetiyle mücadelede en etkili feminist stratejileri, bu stratejilerin zaman içindeki gelişimini anlamaya odaklanarak incelemektedir. İstatistiki veriler, raporlar, feministlerin tanıklıkları, feminist blogların analizi ve internet yazıları gibi çeşitli kaynaklardan yararlanan bu makale, 1980'ler ve 1990'larda geliştirilen feminist stratejilerin yanı sıra 2000'ler ve 2010'larda geliştirilen stratejileri tartışmakta ve bu feminist çabaların erkek şiddetiyle mücadeledeki rollerini incelemektedir. Çalışma, kadına yönelik erkek şiddetinin, ataerkil toplumsal cinsiyet hiyerarşisinde erkeklerin baskın konumunu pekiştiren, ekonomik, sosyal ve siyasi gücün eşitsiz dağılımına neden olan ve modern toplumlarda kadınların erkekler tarafından ikincilleştirilmesine yol açan güç dinamiklerinden kaynaklandığını ortaya koymaktadır. Dolayısıyla, kadınlara yönelik erkek şiddetinin ele alınması, bunun toplumsal cinsiyete dayalı iktidar ilişkilerinin bir ürünü olarak kabul edilmesini gerektirmektedir. Bu çalışma, Türkiye'de kadına yönelik erkek şiddetine karşı direnişin kapsamlı bir analizini sunmakta, konunun karmaşıklığı hakkında fikir vermekte ve farklı şiddet biçimleri karşısında feminist dayanışmanın önemini vurgulamaktadır. Makale, feminist çabaların şiddetin ortadan kaldırılması için hayati önem taşıdığını vurgulamakta ve kadına yönelik erkek şiddetiyle etkili bir şekilde mücadele etmek için bireysel, kişiler arası ve yapısal düzeylerde işlemek üzere çok boyutlu bir modelin gerekli olduğu sonucuna varmaktadır.
Feminist kampanyalar Kadına yönelik erkek şiddeti Patriarkal toplum yapısı Türkiye İstanbul Sözleşmesi
This study explores the feminist campaigns and demonstrations organized between the 1980s and the 2010s in Turkey against male violence. Adopting an intersectional perspective, this analysis draws on statistical data from the Ministry of Family and Social Work and feminist organizations, articles published in national press, reports published by feminist groups and associations, testimonies of feminists, analysis of feminist blogs, as well as publications on social networks. The experiences of the authors of this article, as feminist scholars, are also taken into consideration during the analysis. In order to show how feminist efforts contribute to the resistance against male violence and how the feminist strategies have evolved throughout 4 decades, the article, firstly, sets the context by discussing the structural roots of violence against women; secondly it examines the feminist campaigns and demonstrations throughout the four decades; and finally it explores the roles of the feminist efforts in the resistance against violence by pointing the complexity of the violence and evokes the need for a multidimensional model, which can intervene at individual, interpersonal, and structural levels in order to effectively combat male violence against women.
Feminist campaigns Male violence against women Patriarchal social structure Turkey Istanbul Convention
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 30 Ağustos 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Ağustos 2023 |
Gönderilme Tarihi | 25 Mayıs 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 10 Sayı: 22 |
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.