Abstract
This paper makes the case for the causal relation between national historical thresholds, isomorphic change, path dependency and the policy transfer of governance systems in a developing country emerging from a long ‘western domination.’ The study used the isomorphic change to trace back the trajectory of administrative reform in a developing country like Cameroon. The theory of path dependency has provided the needed tools to decipher the hidden dynamics of administrative models loosely adopted through the lenses of the multi-level account of policy transfer. Finally, the systematic analysis of the German protectorate from 1884 to 1916, the France and British mandate and trusteeship from 1916 to 1945 and from 1945 to 1956/57 respectively, laid out the policy transfer’s dynamics and the lock-in frame binding the Cameroonian administrative reform into an atypical furrow of largely ritualistic/ceremonial changes. The said changes are hiding long-lasting conformity to mores of neo-patrimonialism, strategic conformity to international standards and the increasing returns’ outcomes ascribing the country into a path dependent ‘trap’ since. By looking for causal assessment of historical sequences on today’s administrative outcomes in Cameroon, associated with a systematic and contextualised comparison of similar and contrasting cases, this research is conducted from the standpoint of comparative historical analysis. The core finding is that after several decades, Cameroon has adopted trajectories that remain fundamentally disconnected from domestic cultural and anthropological realities, producing hybrid, decoupled systems of governance. The study concludes that the historical cornerstones of Cameroon have promoted and served as fertile ground for the isomorphic reproduction and policy transfer of administrative models from former resident foreign countries (Germany, Great Britain and France).
İsomorphic change path dependency policy transfer Cameroon New Public Management.
Bu çalışma, uzun bir ‘batı egemenliğinden’ çıkan gelişmekte olan bir ülkedeki ulusal tarihsel eşikler, izomorfik değişim, patika bağımlılığı ve yönetişim sistemlerinde siyasa transferi arasındaki nedensel ilişkiyi ortaya koymaktadır. Kamerun gibi gelişmekte olan bir ülkede idari reformun yörüngesini geriye doğru izlemek için izomorfik değişimi kullanmaktadır. Patika bağımlılığı kuramı, siyasa transferinin çok düzeyli açıklamasının mercekleri aracılığıyla gevşek bir şekilde benimsenen idari modellerin gizli dinamiklerini deşifre etmek için gerekli araçları sağlamaktadır. 1884'ten 1916'ya kadar Alman himayesi, 1916'dan 1945'e ve 1945'ten 1956/57'ye kadar sırasıyla Fransız ve İngiliz mandası ve vesayetinin ardışık analizi ile siyasa ödünç alma dinamiklerini ve Kamerun idari reformunun büyük ölçüde ritüelistik / törensel değişikliklerin sıradan olmayan bir çizgi içine bağlayan hapsolmanın çerçevesini ortaya koymaktadır. Söz konusu değişiklikler, neo-patrimonyalizm adetlerine uzun süreli uyumu, uluslararası standartlara stratejik uyumu ve ülkeyi o zamandan beri patika bağımlı bir 'tuzağa' sürükleyen artan sonuçlarını gizlemektedir. Bu çalışma, karşılaştırmalı tarihsel analiz açısından, benzer ve zıt vakaların sistematik ve bağlamsal olarak karşılaştırılmasıyla ilişkili olarak Kamerun'da bugünün idari sonuçlarındaki tarihsel ardışıklıkların nedensel değerlendirmesine odaklanmaktadır. Onlarca yıl sonra Kamerun’un yerel kültürel ve antropolojik gerçeklerden temelde kopuk kalan yörüngeleri benimsediği ve melez, ayrık yönetişim sistemleri ürettiği temel bulgusuna ulaşılmıştır. Çalışma, Kamerun'un tarihsel köşe taşlarının, eski yerleşik yabancı ülkelerden (Almanya, İngiltere ve Fransa) idari modellerin izomorfik yeniden üretimi ve siyasa transferi için verimli bir zemin oluşturduğu ve teşvik ettiği sonucuna varmaktadır.
İzomorfik değişim patika bağımlılığı siyası transferi Kamerun Yeni Kamu Yönetimi
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Politika ve Yönetim (Diğer) |
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 30 Ağustos 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Ağustos 2023 |
Gönderilme Tarihi | 6 Temmuz 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 10 Sayı: 22 |
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.