The study aimed to critically examine Türkiye-EU relations on the 100th anniversary of the Republic of Türkiye, taking into account the historical process of westernization movements in Türkiye. In this sense, the study focused on the following main points while analyzing the relations through the historical periods (1959-1980, 1980-1999, 1999-2005, 2006-2016): 1959-1980: The beginning of the relations and how the first contacts and cooperation agreements were shaped within the Ankara Agreement period, and from this point of view, Türkiye-EU relations during this period was discussed. 1980-1999: The state of relations and economic cooperation after the military intervention. The Customs Union and the economic reforms in the process are evaluated. 1999-2005: Türkiye's acceptance as a candidate country and the start of accession negotiations. The practices and steps taken in the reform processes in harmonization with EU norms were examined from a critical perspective. 2006-2016: Progress of accession negotiations and the political dynamics of relations. The effects of democratic reforms and changes in public services were emphasized. The study basically aimed to provide a critical analysis of Türkiye-EU relations within the framework of westernization as the Republic of Türkiye approaches its 100th anniversary. For this purpose, document analysis technique, one of the qualitative research methods, was used to analyze the practices and studies. As a result, at the end of the study, the general course of Türkiye-EU relations was evaluated with the combination of the historical periods mentioned and a perspective for the future was tried to be put forward.
Public Administration Türkiye-EU Relations Critical Approach
Çalışmada, Türkiye’de batılılaşma hareketlerinin tarihsel süreci de göz önüne alınarak Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıl dönümünde Türkiye-AB ilişkilerinin eleştirel bir yaklaşımla incelenmesi düşünülmüştür. Diğer yandan çalışma, belirlenen tarihsel dönemler (1959-1980, 1980-1999, 1999-2005, 2006-2016) üzerinden ilişkileri incelerken aşağıdaki temel noktalara odaklanmaktadır. 1959-1980: İlişkilerin başlangıcı ve Ankara Anlaşması dönemi içerisinde, ilk temasların ve iş birliği anlaşmalarının nasıl şekillendiğini ve buradan hareketle bu süreçteki Türkiye-AB ilişkileri ele alınmaktadır. 1980-1999: Askeri müdahalenin ardından ilişkilerin durumu ve ekonomik iş birliği. Gümrük Birliği ve ekonomik reformlar sürecinde nasıl bir yol izlenildiği değerlendirilmektedir. 1999-2005: Türkiye'nin aday ülke olarak kabul edilmesi ve katılım müzakerelerinin başlaması. AB normlarına uyum sağlamada ortaya konulan uygulamalar ve reform süreçlerindeki adımlar eleştirel bir bakış açısıyla incelenmektedir. 2006-2016: Katılım müzakerelerinin ilerlemesi ve ilişkilerin siyasi dinamikleri. Demokratik reformlar ve kamu hizmetleri alanındaki değişikliklerin etkileri vurgulanmaktadır. Çalışma temelde batılılaşma çerçevesinde, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılına doğru yaklaşırken, Türkiye-AB ilişkilerini derinlemesine incelemek, eleştirel bir analiz sunmak amacıyla ele alınmıştır. Bu amaç doğrultusunda nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi tekniği ile ortaya konulan uygulamalar, çalışmalar irdelenmeye çalışılmıştır. Sonuç olarak çalışmanın sonunda, belirtilen tarihsel dönemlerin birleşimi ile Türkiye-AB ilişkilerinin genel seyri değerlendirilmiş ve geleceğe yönelik bir perspektif ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Bölgesel Çalışmalar, Uluslararası İlişkiler (Diğer) |
Bölüm | Tüm Sayı |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Ekim 2023 |
Gönderilme Tarihi | 19 Ağustos 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 10 Sayı: Cumhuriyet Özel Sayısı |
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.