The concept of genre in art and cinema has been known and recognized for years. Hollywood, which is dominated by capitalism and commercial approach, film genres have emerged and spread to the world. In Turkish cinema, genre film studies have been made since its history. One of these genres is the musical film genre. The musical film genre has always been known as a fun, musical and dance genre that maintains its popularity and finds an audience. In the history of Turkish cinema, one of the genres tried as the "Period of Theater Players" and when Muhsin Ertuğrul was the only man, is the musical film genre. In this study, the musical film "Walking on Fire," which portrays the years following the victory of the War of Independence and the proclamation of the Republic, will be examined using a qualitative research method. The research design employed descriptive data analysis, utilizing literature and documentary (film) sources for data collection. Visual and semantic data within the film were gathered from primary sources and analyzed alongside existing studies, employing visual document analysis. The research employed the single case study method based on the acquired documents.
Sanatta ve sinemada tür kavramı yıllardır bilinen ve tanınan bir olgudur. Kapitalizm ve tecimsel yaklaşımın hakim olduğu Hollywood’un oluşumuyla birlikte, film türleri oluşmuş ve dünyaya yayılmıştır. Türk sinemasında da tarihinden itibaren tür denemeleri yapılmıştır. Bu türlerden biri de müzikal film türüdür. Müzikal film türü her zaman için popülerliğini koruyan ve izleyici bulan, eğlenceli, müzikli, danslı bir tür olarak bilinmektedir. Türk sinema tarihinde “Tiyatrocular Dönemi” olarak geçen ve Muhsin Ertuğrul’un tek adam olduğu dönemde denenen türlerden biri de müzikal film türüdür. Bu çalışmada, Kurtuluş Savaşı’nın kazanılması ve Cumhuriyet’in ilan edilmesiyle başlayan yılların konu edildiği, bir müzikal film olan “Ateş Üstünde Yürümek” filmi nitel araştırma yöntemi kullanılarak incelenecektir. Desen olarak, betimsel veri analizi, veri toplama araçları olarak, alan yazın ve doküman (film) kullanılmıştır. Araştırmada birincil kaynaklar ve bunlardan yola çıkılarak yayınlanan çalışmaların incelemesi ve görsel doküman incelemesi yoluyla filmdeki görsel ve anlamsal verilerin toplanması gerçekleştirilmiştir. Elde edilen dokümanlara göre tekli durum çalışması yönteminden yararlanılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Radyo-Televizyon |
Bölüm | Tüm Sayı |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Ekim 2023 |
Gönderilme Tarihi | 23 Ağustos 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 10 Sayı: Cumhuriyet Özel Sayısı |
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.