This study aims to provide an in-depth analysis of Türkiye’s poverty history over a span of 100 years, from the establishment of the Republic to the present day, with a specific focus on the context of public finance. Offering a historical perspective, the study reveals the evolving role of the state in combating poverty. The findings indicate that Türkiye has lagged behind its Western counterparts in adopting a welfare state model for poverty alleviation, instead predominantly favoring a “philanthropic” approach. Despite improvements in macroeconomic indicators, no significant progress has been made in addressing the structural aspects of poverty. In conclusion, the study underscores the critical role of public finance not only in budget allocation but also in ensuring social justice. Therefore, it advocates for Türkiye to centralize public finance in its strategy to combat poverty more effectively.
This study does not contain any research requiring ethical approval related to humans or animals.
Bu çalışma, Türkiye’nin Cumhuriyet döneminden günümüze kadar uzanan 100 yıllık yoksulluk tarihini, özellikle kamu maliyesi bağlamında derinlemesine analiz etmeyi amaçlamaktadır. Çalışma, tarihsel bir perspektif sunarak, yoksullukla mücadelede devletin rolünün nasıl evrildiğini ortaya koymaktadır. Bulgular, Türkiye’nin Batı’daki refah devleti modeline göre yoksullukla mücadelede geride kaldığını ve bu alanda çoğunlukla “hayırseverlik” modelini benimsediğini göstermektedir. Aynı zamanda, makroekonomik iyileşmelere rağmen, yoksulluğun yapısal boyutu üzerinde etkili bir ilerleme sağlanamamıştır. Sonuç olarak, çalışma kamu maliyesinin yalnızca bütçe dağıtımında değil, aynı zamanda sosyal adaleti sağlamada kritik bir role sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Bu nedenle, Türkiye’nin yoksullukla daha etkin bir şekilde mücadele etmesi için kamu maliyesini merkeze alması gerekmektedir.
Bu makale, insan veya hayvanlar ile ilgili etik onay gerektiren herhangi bir araştırma içermemektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Çalışma Ekonomisi |
Bölüm | Tüm Sayı |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Ekim 2023 |
Gönderilme Tarihi | 31 Ağustos 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 10 Sayı: Cumhuriyet Özel Sayısı |
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.