21. yüzyılda Afrika’nın gelişmekte olan ekonomik dinamikleri ve stratejik kaynakları küresel aktörlerin kıtaya olan ilgisini artırmaktadır. Bu durumun yarattığı rekabette Türkiye, özellikle 2000’li yıllarda geliştirdiği kamu diplomasisi ve aktif diplomatik faaliyetler ile yatırım fırsatlarından yararlanmaya çalışmaktadır. Türkiye'nin yakın coğrafyasında istenilen ittifakları kurma konusunda zorluklarla karşılaştığı göz önüne alındığında, temel bir soru ortaya çıkıyor: "Türkiye'nin Afrika diplomatik girişimi, Türkiye Cumhuriyeti'nin ikinci yüzyılında hem Afrika kıtasının ilerlemesine hem de kendi ilerlemesine yol açabilir mi?" Bu çalışmada, Afrika-Türkiye ilişkilerinin halihazırda karşı karşıya olduğu eğilimler, belirli ülkeler özelinde incelenmiştir. Bu çalışmanın diğer önemli amacı ise Türkiye’nin Afrika açılımının kıtanın küresel arenada ön plana çıkmasına faydası olup olmadığının incelenmesi ve diğer küresel aktörlerin Afrika ile geliştirdiği dış politikaya yön verme kabiliyetini tartışmaktır. Türkiye'nin Afrika'daki nüfuzu son 20 yılda önemli ölçüde arttığı görülmektedir. 2023 genel seçimleri sonrasında Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden cumhurbaşkanı seçilmesiyle Afrika ile ilişkilerin artarak devam etmesi değerlendirilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci yüzyılında Sahra Altı Afrika’nın Doğu, Batı ve Güney’inden üç ayrı ülke, odaklanılan inceleme için seçilmiştir. Bu üç ülkenin Türkiye’nin ikinci yüzyılında kıta ile ilişkilerinde önemli bir etkiye sahip olacağı önermesi üçgenleme yöntemiyle incelenmiştir. Sonuçlar daha sonra yapılandırılmış bir zihin haritalama yaklaşımı aracılığıyla tartışıldı.
Afrika Türkiye Türk dış politikası Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci yüzyılı Sahra Altı Afrika
In the 21st century, Africa's developing economic dynamics and strategic resources have intensified the interest of global actors in the continent. In the competition created by this situation, Turkey is trying to benefit from investment opportunities, primarily with the public diplomacy and active diplomatic activities it developed in the 2000s. Given that Turkey encounters challenges in establishing desired alliances within its immediate geographic vicinity, an essential question arises: "Can Turkey's African diplomatic initiative pave the way for both the advancement of the African continent and its own progress during the second century of the Turkish Republic?" This study delves into the trends currently influencing Africa-Turkey relations, with a particular focus on selected countries. Another significant objective of this study is to investigate whether Turkey's African expansion contributes to the continent's prominence on the global stage and to analyze the capacity of other global actors in shaping the foreign policies forged with Africa. A discernible escalation in Turkey's influence across Africa has been witnessed over the past two decades. With Recep Tayyip Erdoğan's reelection as president following the 2023 general elections, it is anticipated that the ties with Africa will continue to strengthen. In the Turkish Republic's second century, three distinct countries from the Eastern, Western, and Southern regions of Sub-Saharan Africa have been selected for focused examination. The proposition that these three countries will wield substantial influence in Turkey's relationships with the continent in its second century was examined through the triangulation method. The outcomes were subsequently deliberated upon through a structured mind-mapping approach.
Africa Turkey Turkish foreign policy The second century of the Turkish Republic Sub-Saharan Africa
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Bölgesel Çalışmalar |
Bölüm | Tüm Sayı |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Ekim 2023 |
Gönderilme Tarihi | 2 Eylül 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 10 Sayı: Cumhuriyet Özel Sayısı |
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.