Today, digital payment systems have become indispensable in the daily lives of many people. The rapid expansion of electronic commerce has increased the demand for digital payment systems. This increase has the potential to affect both the ability to transact within the financial system and the development of the financial system. Digital payment systems have a significant impact on access to and depth of financial markets. Compared to cash or physical payment instruments used in traditional financial transactions, the widespread use of digital payments has facilitated access to financial markets and increased their depth. These systems facilitate access to financial services and contribute to the growth and diversification of financial markets. With the proliferation of digital payments, more innovations and opportunities are expected to emerge in financial markets in the future.In this context, this study examines the impact of digital payment systems on access to financial markets and financial depth. For this purpose, the variables used in the study are annual data obtained from the World Bank Financial Development Databank and the Interbank Card Center covering the period 1990-2020. The relationship between these variables is analyzed with the ADRL bounds test. According to the findings of the study, there is a positive correlation between the Access to Financial Markets Index variable and the number of credit cards, the number of debit cards, the number of POS devices and the number of ATMs, the Financial Market Depth Index variable and all explanatory variables, the Financial Market Depth Index and independent variables, the Access to Financial Markets Index and explanatory variables, and the Financial Market Depth Index and independent variables.
Finance Digital Payment Systems Access to Financial Markets Financial Depth
Günümüzde dijital ödeme sistemleri, birçok insanın günlük yaşantısında vazgeçilmez hale gelmiştir. Elektronik ticaretin hızla yaygınlaşması dijital ödeme sistemlerine olan talebi arttırmıştır. Bu artış ise hem finansal sistem içerisinde işlem yapabilme kabiliyetini hem de finansal sistemin gelişmesini etkileyebilme potansiyeline sahiptir. Dijital ödeme sistemleri, finansal pazarlara erişim ve derinlik üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Geleneksel finansal işlemlerde kullanılan nakit veya fiziksel ödeme araçlarına kıyasla, dijital ödemelerin yaygınlaşmasıyla birlikte finansal pazarlara erişim kolaylaşmış ve derinlik artmıştır. Bu sistemler, finansal hizmetlere erişimi kolaylaştırırken, finansal pazarların büyümesine ve çeşitlenmesine de katkıda bulunmaktadır. Dijital ödemelerin yaygınlaşmasıyla birlikte, gelecekte finansal pazarlarda daha fazla yenilik ve fırsatların ortaya çıkması beklenmektedir. Bu bağlamda çalışmada, dijital ödeme sistemlerinin finansal pazarlara erişime ve finansal derinliğe olan etkisi incelenmiştir. Bu amaçla çalışmada kullanılan değişkenler; Dünya Bankası Finansal Gelişmişlik Veri Bankası ve Bankalararası Kart Merkezinden elde edilmiş ve 1990-2020 dönemini kapsayan yıllık verilerdir. Söz konusu değişkenler arasındaki ilişki ADRL sınır testi ile analiz edilmiştir. Çalışma bulgularına göre; Finansal Pazarlara Erişim Endeksi değişkeni ile kredi kartı sayısı, banka kartı sayısı, pos cihazı sayısı ve ATM sayısı, Finansal Pazar Derinlik Endeksi değişkeni ile tüm açıklayıcı değişkenler, Finansal Pazar Derinlik Endeksi ile bağımsız değişkenler, Finansal Pazarlara Erişim Endeksi ile açıklayıcı değişkenler Finansal Pazar Derinlik Endeksi ile bağımsız değişkenler arasında pozitif yönlü korelasyon tespit edilmiştir.
Finans Dijital Ödeme Sistemleri Finansal Pazarlara Erişim Finansal Derinlik.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Finans |
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 29 Aralık 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2023 |
Gönderilme Tarihi | 3 Haziran 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 10 Sayı: 23 |
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.