Research and education opportunities in New Zealand are very high. The country has educational institutions of international popularity with a wide variety of world-class programs. The appeal of New Zealand's education system is further enhanced by scholarships and funding options for overseas students. Highly educated individuals seeking to advance their academic and professional goals are invited to the stimulating research environment created by collaborative research initiatives, alliances with industry, and access to cutting-edge facilities and resources. Because of these attractive factors, New Zealand has become a desirable destination for highly educated workers. First of all, the country's high quality of life and work-life balance is a major attraction for professionals. New Zealand offers a unique lifestyle due to its stunning natural scenery, energetic cities and strong focus on leisure activities. The aim of this study is to examine the phenomenon of highly educated workers migrating, sometimes called brain gain or brain drain, in relation to New Zealand. It examines the pull factors from their home country, the pull factors that attract highly educated people to New Zealand, and the effects of this migration on both their homeland and New Zealand. The research also looks at the idea of brain gain through return migration and how overseas students impact the local labour market. Government actions and initiatives aimed at retaining highly educated workers and maximizing the advantages of migration are also covered. By assessing these factors, the research provides insight into the dynamics of highly educated worker migration in New Zealand.
Labor Migration Wages Economic Growth Employment Opportunity Rate
Yeni Zelanda'da araştırma ve eğitim olanakları çok yüksektir. Ülke, çok çeşitli dünya standartlarında programlara sahip uluslararası popülerlikte eğitim kurumlarına sahiptir. Yeni Zelanda'nın eğitim sisteminin cazibesi, denizaşırı öğrencilere yönelik burs ve finansman seçenekleriyle daha da artmaktadır. Akademik ve profesyonel hedeflerini ilerletmek isteyen yüksek eğitimli bireyler, iş birliğine dayalı araştırma girişimleri, sanayi ile ittifaklar ve son teknoloji tesis ve kaynaklara erişimin yarattığı teşvik edici araştırma ortamına davet edilmektedir. Bu cazip faktörler nedeniyle Yeni Zelanda, yüksek eğitimli çalışanlar için cazip bir yer haline gelmiştir. Her şeyden önce, ülkedeki yüksek yaşam kalitesi ve iş-yaşam dengesi profesyoneller için önemli bir cazibe merkezidir. Yeni Zelanda, çarpıcı doğal manzarası, enerjik şehirleri ve boş zaman faaliyetlerine güçlü bir şekilde odaklanması nedeniyle benzersiz bir yaşam tarzı sunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, bazen kişilerin geri kazanımı veya beyin göçü olarak da adlandırılan yüksek eğitimli çalışanların göç etmesi olgusunu Yeni Zelanda bağlamında incelemektir. Araştırma, yüksek eğitimli kişileri Yeni Zelanda'ya çeken faktörleri ve bu göçün hem anavatanları hem de Yeni Zelanda üzerindeki etkilerini incelemektedir. Araştırma aynı zamanda geriye göç yoluyla kişilerin geri kazanımı fikrini ve denizaşırı öğrencilerin yerel işgücü piyasasını nasıl etkilediğini de incelemektedir. Yüksek eğitimli çalışanları elde tutmayı ve göçün avantajlarını en üst düzeye çıkarmayı amaçlayan hükümet eylemleri ve girişimleri de ele alınmaktadır. Araştırma, bu faktörleri değerlendirerek Yeni Zelanda'daki yüksek eğitimli işçi göçünün dinamikleri hakkında fikir vermektedir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Çalışma Ekonomisi |
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 29 Aralık 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2023 |
Gönderilme Tarihi | 20 Temmuz 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 10 Sayı: 23 |
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.